Sfânta Parascheva: Cine sunt oamenii excepţionali, premiaţi de mitropolitul Teofan - FOTO

preot  ips-teofan-4_0

Dimensiune font:

| 14-10-2023 19:17

 Sărbătoarea de anul acesta a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi este dedicată anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). 

Sâmbătă, după slujba de Sfânta Parascheva, Mitropolitul Teofan a invitat şi a premiat pe scenă mai multe persoane, tineri care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învăţătură, dar şi vârstnici cu o viaţă deoosebită.

Iată care sunt persoanele care au primit Distincţia „Crucea Moldavă” pentru mireni din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei:

1. Iustin Balan, 16 ani, din Lunca Cetăţuii, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi. În anul şcolar 2022-2023, a reuşit să aducă României Medalia de Aur la Olimpiada Europeană de Geografie din Belgrad, secţiunea Juniori. Îşi doreşte să mai participe la astfel de competiţii şi să ia parte la cât mai multe activităţi extraşcolare precum proiecte de voluntariat şi schimburi de experienţă.

2. Evelina Athina Bichescu, 18 ani, născută în Grecia, a trăit şi a studiat în Atena, iar de la vârsta de 11 ani locuieşte în Piatra Neamţ. Anul trecut a participat la Olimpiada de Limba Neogreacă, la care a ajuns până în etapa naţională, iar în acest an, a reuşit să obţină premiul I la etapa internaţională. O mare provocare pentru Evelina a fost atunci când s-a mutat din Grecia în România, când a făcut tranziţia între două medii diferite şi a trebuit să se adapteze la sistemul de învăţământ românesc. Cu ajutorul familiei şi a profesorilor răbdători a reuşit să facă faţă situaţiei, dar şi să păstreze legătura cu ţara natală, Grecia. Speră să continuie să fie conectată cu ţara de provenienţă, să îşi aleagă o cale profesională potrivită, şi să reuşească să treacă peste toate provocările pe care i le va oferi viaţa.

3. Daniel-Nicolae Hanganu, 18 ani, din Iaşi, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Iaşi. A fost ajutat în studiul geografiei încă din clasa a V-a de doamna profesoară Mihaela Cornelia Fiscutean, reuşind să obţină medalia de aur la etapa internaţională de 2 ori. Însă momentul cel mai fericit a fost cel de anul acesta, când a putut călători în Indonezia. Intenţionează să urmeze facultatea în domeniul informaticii, însă declară că nu va renunţa niciodată la pasiunea pentru geografie.

4. Kyra Gidirim, 18 ani, din Odessa (Ucraina), provine dintr-o familie cu 4 copii, tatăl ei fiind inginer arhitect, iar mama traducătoare. Din cauza războiului, au trebuit să plece din ţară. Acum părinţii sunt în Germania, iar ea locuieşte la Seminarul Mănăstirii Neamţ. Sub supravegherea doamnei profesor de arte plastice şi patrimoniu cultural, Iuliana Oana Grădinaru, a obţinut Medalia de Aur pentru restaurare icoană la Concursul Internaţional „The small Montmartre” of Bitola-Macedonia 2023. La acelaşi concurs, elevii seminarişti de la Neamţ au obţinut locul al II-lea Best Collection, din 44.000 de lucrări ale elevilor din 71 de ţări. A avut parte de multe momente fericite, unul din ele fiind când s-a revăzut cu părinţii, după un an de despărţire. Atunci a realizat că trebuie să preţuim ceea ce avem şi să mulţumim Domnului pentru tot. Cea mai grea perioadă a fost plecarea de acasă din Odessa şi acomodarea pe locul nou şi să înţeleagă, că nimic nu va mai fi ca înainte. Dar, cu ajutorul Domnului, va trece prin toate. Pentru viitor îşi doreşte o viaţă aici, în România. Aici îi este mai aproape de suflet, mai uşor şi mai drag în comparaţie cu orice altă ţară. Visul ei este să devină traducătoare, precum mama ei. Vrea sa studieze la Bucureşti, să aibă parte de un viitor sigur, cu oportunităţi şi oameni apropiaţi.

5. Daniel Malanca, 19 ani, din localitatea Mândreşti, comuna Vlădeni, judeţul Botoşani, locuieşte acum în Bucureşti, fiind student la la Politehnică - Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Provine dintr-o familie încercată de multe greutăţi. Cu toate acestea, experienţa despărţirii părinţilor, faptul că din ceilalţi doi fraţi mai mici unul este bolnav, având un handicap de gradul II, greutăţile materiale şi lipsa susţinerii la studii nu l-au făcut pe Daniel să renunţe. Dimpotrivă! S-a dedicat studiului, iar rezultatele nu au întârziat să apară: încă din clasa a treia a luat locul I pe ţară la matematică, urmând şi alte performanţe: patru premii I pe judeţ la patru materii diferite. Au urmat fazele naţionale cu medalia de argint la fizică, medalia de argint la matematică, iar anul acesta a fost medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională „Ştiinţele Pământului” din India. Nu întotdeauna ceea ce pare că este rău chiar aşa şi este: în 2021, familia a fost forţată să părăsească apartamentul unde locuiau, însă deşi s-au mutat într-un apartament mai mic, acesta fiind lângă Liceul „Mihai Eminescu” a fost un loc potrivit pentru Daniel, întrucât la acest liceu a reuşit performanţele sale.

 

6. Mihai Anton, din localitatea Luceni, comuna Victoria, judeţul Iaşi, în vârstă de 90 de ani, din care 71 i-a petrecut în strana bisericii. Are trei fii şi cinci nepoţi. Autodidact, a făcut ucenicie la părintele Teofan de la Mănăstirea Cetăţuia, apoi la preotul paroh din acel timp, preotul Gugoaşă, care l-a ales spre slujire. Străbătea zilnic 50 de km pe jos ca să lucreze pe şantier, dar îşi făcea timp să ia cărţile de slujbă acasă şi să repete până reuşea să cânte corect şi să ştie rânduiala slujbelor. În anii grei ai comunismului, duminica şi la sărbători trebuia să-şi ia câte un concediu sau o învoire ca să poată veni la biserică. Mai direct, mai pe ocolite, găsea înţelegere la ingineri: „Unul chiar mă lua acasă la părinţii lui şi mă punea să le cânt tropare, condace... Tare bucuroşi erau, întrucât nu aveau voie să meargă la biserică, dar ascultau acasă cântările bisericeşti”, îşi aminteşte domnul Mihai.

7. Maria Săvoaia, 90 de ani, din localitatea Belceşti, s-a căsătorit cu Mihail la vârsta de 18 ani şi au fost împreună 47 ani (Mihail decedat în anul 1998). Are 14 copii din 12 naşteri (două sarcini au fost gemeni), 13 nepoţi şi 7 strănepoti. Nu a avut o viaţă uşoară. Deşi în şcoală a avut doar premiul I, a trebuit să renunţe la continuarea nivelurilor şcolare, pentru a putea supravieţui prin muncă, în acele timpuri grele. Toată viaţa şi-a dedicat-o creşterii copiilor, cele mai mari bucurii ale ei în viaţă fiind atunci când a născut. Imaginea pe care copiii o au despre ea este chipul ei fericit cu nou născutul pe care-l strângea la piept şi-i cânta. Deşi a avut momente dificile în viaţă (la o naştere de gemeni, şi-a pierdut un ochi) şi-a urmat vocaţia maternă, născând încă de patru ori. Din cei 14 copii, mai trăiesc 10 copii, toţi fiind realizaţi la casele lor. Este fericită şi foarte înţeleaptă, cei din jurul ei descoperind în ea un om care ştie foarte multe proverbe sau cugetări înţelepte, adunate în viaţa ei ca un tezaur preţios.

8. Mircea şi Genoveva Nistor. Mircea Nistor, 91 de ani, născut în comuna Viişoara (Alexandru cel Bun), judeţul Neamţ, s-a căsătorit în 1958 cu Genoveva Iajov, din comuna Vaduri (Alexandru cel Bun), judeţul Neamţ. În cei 65 de ani de căsătorie, au trei copii şi cinci nepoţi, cele mai fericite clipe din viaţă fiind timpul petrecut în familie cu ocazia sfintelor sărbători şi bucuria apariţiei fiecărui nou membru în familie. Au avut şi momente grele. În anul 2016, Genoveva a avut o intervenţie grea în urma unei boli cumplite, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi este alături de noi. Oameni buni, cu multă credinţă în bunul Dumnezeu, nădăjduiesc să îi ajute Domnul să sărbătorească şi împlinirea a 70, apoi a 75 de ani de împreună vieţuire.

9. Neculai Hristea, 96 de ani, din Iaşi, al XII-lea copil al familiei. Deşi în anul 1941 s-a înscris la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1946, nu a reuşit să se angajeze, din cauza războiului şi a sistemului politic potrivnic credinţei, instalat după război. Asta însă nu l-a împiedicat să slujească Domnului, adunând până în prezent 82 de ani de slujire în Biserică. În 1946, la doar 19 ani, s-a căsătorit cu Angela, fată din vecini cu 4 ani mai tânără, cu care au avut un fiu, Toma. Au trăit împreună 70 de ani, constituind o familie cu adevărat unică în care iubirea, respectul, credinţa ortodoxă şi buna înţelegere au fost adevărate comori spirituale.

 

10. Maria Ailincăi, 104 ani, născută la 25 martie 1919, de Buna Vestire, căsătorită în 1941 cu Ion Gheorghe Ailincăi, având împreună trei copii. De 52 de ani (în 1971 a murit soţul) îşi duce crucea văduviei cu răbdare şi demnitate. A învăţat în cei 104 ani că, oricât de vitregă ar fi viaţa, dacă ai credinţă şi nădejde în Dumnezeu, imposibilul devine posibil. La împlinirea vârstei de 100 ani a venit la biserică şi a făcut trei metanii în faţa icoanei Maicii Domnului, drept mulţumire pentru tot ajutorul şi ocrotirea. Dumnezeu a învrednicit-o să fie mamă, bunică şi străbunică. Cu toate greutăţile prin care a trecut - război, foamete, pierderea soţului, boli sau necazuri -, este mulţumită pentru tot ceea ce a primit de la Bunul Dumnezeu şi mulţumeşte Maicii Domnului pentru ocrotirea de care a avut parte.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Importanța spovedaniei. Preot profesor Radu Petre Mureșan: Biserica e spital, nu tribunal
25/12/2024 12:53

In ziua de dinainte de Ajunul Crăciunului, preotul profesor univ. dr. Radu Petre Muresan a vorbit despre importanta spovedaniei, un obicei sfant care le aduce oamenilor mai multă impăcare in suflet, mai ales ...

Cum ne aduce Crăciunul mai aproape de Dumnezeu. Lecțiile profunde ale unui preot ortodox
25/12/2024 12:39

Taina Cărciunului aduce multă bucurie si sentimente pozitive in casele oamenilor. In termeni teologici, semnificatia acestei sărbători este una de apropiere fată de Dumnezeu. „Nasterea Domnului e primul ...

 Psalmul 17 – o armă puternică împotriva duhurilor rele
25/12/2024 11:30

Acest psalm este o laudă adusă lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la Dansul in vreme de necaz sau război văzut sau nevăzut, care arată atotputernicia Lui. Citirea acestui psalm ne poate fi de folos at ...

Ce trebuie să faceți în prima zi de Crăciun pentru a avea noroc în anul nou
25/12/2024 11:19

Care este alimentul ce trebuie mancat in prima zi de Crăciun, inainte de liturghie. Ziua de Crăciun este asteptată de toată lumea, cei mici, nerăbdători si isi deschidă cadourile mult dorite, gospodinel ...

Horoscopul Zilei
25/12/2024 05:00

 BERBEC Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...

Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
24/12/2024 12:46

Ce e bine să pui in bradul de Crăciun pentru a te bucura de noroc si prosperitate in 2025. Obiceiul care alungă energiile negative. In această perioadă, multi romani se pregătesc de Crăciun si fac curat ...

Obiceiuri de Ajun şi de Crăciun la români. Ce nu ai voie să faci azi sub niciun chip
24/12/2024 11:41

 Este Ajunul Crăciunului, iar romanii se pregătesc pentru Nasterea Domnului cu bucate alese, dar si cu traditii speciale. Crăciunul in Romania este sărbătorit cu o serie de obiceiuri si traditii care ...

Calendarul zilei: 24 decembrie, ajunul Crăciunului
24/12/2024 10:17

p style=" font-weight:bold;font-size:20px">24 decembrie este ultima zi din postul Nasterii Domnului, fiind si cea mai aspră, una de ajunare. De-aici vine si numele de „Ajun” pe care i l-au dat strămosii n ...

Sfatul unui preot în Ajunul Crăciunului: Așa putem crea conexiune între oameni, dar și o relație specială cu Dumnezeu
24/12/2024 09:31

Este Ajunul Crăciunului, ziua in care crestinii se pregătesc pentru Nasterea Domnului, sărbătoarea bucuriei in Ortodoxie. Ziua de 24 decembrie are o semnificatie religioasă, dar si socială extrem de mare ...

Ajunul Crăciunului, cea mai grea zi din post: Ce înseamnă să ajunezi, cu adevărat. Cum se prepară turtele ”Scutecele lui Iisus” pentru seara de Ajun
24/12/2024 08:59

Ajunul Crăciunului este ultima zi de post dedicat Nasterii Domnului. Acest post aduce aminte de patriarhii si dreptii Vechiului Testament, care au petrecut timp indelungat, in post si rugăciune, asteptand ven ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei