Câinii vagabonzi au invadat străzile din Piatra Neamţ
Dimensiune font:
* zilnic, hingherii culeg patrupedele fără stăpân de pe stradă şi le duc în adăpost * acolo, câinii sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi după câteva zile sunt redaţi în teritoriu * padocul nu are suficient spaţiu
În ciuda eforturilor depuse de către autorităţile locale, problema câinilor vagabonzi nu este rezolvată, deşi ceva paşi s-au făcut în sensul acesta. Zilnic, hingherii de la societatea Salubritas, care se ocupă de ecarisaj în municipiu, culeg patrupedele fără stăpân de pe stradă. Comunitarii sunt ţinuţi în adăpost, deparazitaţi, sterilizaţi, însă, după câteva zile, ei sunt redaţi în teritoriu. În padoc rămân doar cei periculoşi. „Din păcate, trebuie să facem acest lucru, pentru că adăpostul nu are spaţiu suficient, iar cheltuielile pentru întreţinerea tuturor câinilor sunt foarte mari. Eu cred că sunt vizibile lucrurile făcute până acum, iar după părerea mea, numărul câinilor vagabonzi a mai scăzut în Piatra Neamţ, iar marea majoritatea care se afla pe stradă, au trecut pe la adăpostul Salubritas”, a precizat viceprimarul Dragoş Chitic. În fiecare lună, primăria cheltuieşte pentru capturarea şi întreţinerea maidanezilor, în jur de 20.000 lei. Cu câţiva ani în urmă, autorităţile intenţionau să amenajeze un padoc nou, cu 200 de locuri, dar a venit criza, nu au mai fost bani, iar proiectul a fost sistat. Însă, adevărul este că adăposturile nu rezolvă în totalitate problema câinilor comunitari. „Noi continuăm operaţiunile de strângere şi sterilizare a câinilor fără stăpân, care se pare că, într-un timp mai îndelungat, duc totuşi la reducerea numărului acestora de pe străzi. Eu cred că este şi o problemă de civilizaţie, educaţie, pentru că foarte mulţi comunitari provin din gospodării private. Din păcate, proprietarii de câini nu sunt obligaţi să-şi sterilizeze animalele, motiv pentru care acestea se înmulţesc necontrolat, iar puii sunt aruncaţi în stradă şi devin problema autorităţilor locale”, a spus viceprimarul. De asemenea, mai sunt agenţi economici, în anumite zone ale oraşului, care au câini pentru pază. Animalele nu au carnet de sănătate şi nici nu sunt sterilizate.
Locurile preferate de maidanezi sunt instituţiile, dealurile, cimitirele şi pieţele. Ca de obicei, pietrenii se împart în două categorii: cei care sesizează apariţia maidanezilor şi cer să fie luaţi de pe străzi, şi alţii care se iau la ceartă cu hingherii, pentru că s-au ataşat de patrupedele necuvântătoare. O parte dintre câinii care ajung la adăpost sunt revendicaţi, unii sunt adoptaţi iar alţii sunt preluaţi de Asociaţia „Prieten Credincios”. La acest moment, în padocul societăţii Salubritas sunt 70 de câini.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau