Cuțite, bâte și telefoane, în dotarea deținuților din Penitenciarul Bacău
Dimensiune font:
- telefoane mobile, cuțite confecționate din fierul patului, alcool în prezervative ascunse în compot – obiectele interzise ajung la deținuți prin tranzit sau direct de la vizitatori – ce nu pot primi din exterior fabrică în pușcărie – dacă bunurile respective nu fac obiectul unor infracțiuni, deținuții se aleg cu mustrări sau cu interzicerea unor drepturi
Imaginația deținuților din Penitenciarul Bacău nu cunoaște limite. Pentru a face față conflictelor interne sau amenințărilor, persoanele private de libertate recurg la improvizații. Unii dintre ei își fac cuțite din fierul rupt din pat, din gratiile geamurilor sau din tocul ușii. “În anul 2012, în secțiile Penitenciarului Bacău s-au făcut 240 de percheziții. În urma verificărilor au fost găsite 72 de telefoane mobile, cuțite improvizate, rezistențe electrice sau bâte de lemn”, a declarat inspectorul Adrian Novac, purtător de cuvânt la Penitenciarul Bacău.
Alcool în prezervative și cuțite făcute din pat
După vizitele primite, în bunurile deținuților s-au mai găsit prezervative umplute cu alcool, ascunse în borcanele cu compot sau murături în alcool. În anul 2013, s-au efectuat deja zece percheziții în celulele deținuților, iar în urma controalelor au fost găsite cinci telefoane mobile. Acestea au ajuns în interior fie pe tranzit, fie din afara închisorii. În anii trecuți, deținuții își făcuseră aliați în rândul persoanelor care țineau cursuri de formare profesională, iar prin intermediul acestora primeau telefoane mobile, cartele sau acumulatori. Persoana de legătură a ajuns în atenția organelor de cercetare, care, în urma verificărilor, au destrămat filiera.
Escrocherii din pușcărie
Angajații penitenciarelor din întreaga țară sunt mai vigilenți de când poliția a descoperit că persoane aflate în detenție înșelau diverse persoane prin telefon. “Momeala” făcea fie obiectul unor câștiguri fabuloase la diverse concursuri în care cei sunați au ieșit câștigători prin tragere la sorți, fie sunau diverse persoane și le spuneau că fiii/fiicele lor au fost implicați în accidente rutiere și au rănit oameni, iar pentru a le cumpăra tăcerea “victimelor” trebuie să depună niște bani într-un cont. “Câștigătorii concursurilor” trebuiau să cotizeze la rândul lor o sumă de bani, drept garanție, pentru a putea intra în posesia marelui premiu.
O tânără din Bacău a trăit o astfel de experiență cu bunica ei, pe care escrocii au convins-o să depună într-un cont 3.000 de lei. În ciuda insistențelor nepoatei care i-a explicat bătrânei că este păcălită, femeia era hotărâtă să meargă la bancă pentru a depune banii. “Am adus polițistul acasă, i-a explicat și acesta că la mijloc este vorba despre o înșelătorie, dar ea nu și nu. Cu greu am convins-o să nu facă vreo prostie și de atunci stau cu frică la gândul că bătrâna poate fi oricând o victimă”, spune Adina Gavnic, din Bacău. Astfel de cazuri nu au fost singulare, iar în lipsa unei informări temeinice, oricine poate deveni victimă. Reprezentanții Penitenciarului Bacău spun că în anul 2003 s-au confruntat cu un astfel de caz, iar Parchetul a preluat cercetările.
Ultimele cazuri de escrocherii ale căror victime sunt câțiva băcăuani erau coordonate de persoane aflate în detenție într-o închisoare din țară. De pe urma poveștilor fabricate, escrocii și complicii lor au obținut de la băcăuani aproximativ 5.000 de euro.
Informațiile vin “pe surse”
De ani de zile, vizitatorii deținuților încearcă să-i “cumpere” pe angajații din sistem, pentru a le face viața mai ușoară celor aflați după gratii. Atunci când intervențiile pe lângă gardieni dau greș, iubitele, prietenii și rudele persoanelor private de libertate încearcă alte metode mai puțin ortodoxe de a transmite telefoane, cartele, baterii sau acumulatori celor aflați după gratii. Pentru a preveni și combate acest fenomen, conducerea Penitenciarului Bacău a dispus efectuarea de controale inopinate în celule sau verificări tematice atunci când informațiile vin “pe surse”. “De regulă, controalele se fac săptămânal. Dacă există suspiciuni cu privire la deținerea de obiecte interzise, se intră inopinat în camere, se recuperează bunul respectiv și se face raport de incident. În astfel de cazuri, celui prins în flagrant i se taie din drepturi, iar pedeapsa poate merge de la avertisment până la izolare. În cazul în care persoana privată de libertate recidivează, se trece la un regim mai sever, de maximă siguranță”, a precizat Novac.
sursa: ziaruldebacau.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau