Gheorghe Nichita: Avem nevoie de spiritul vremurilor din 1859 şi de înţelepciunea liderilor politici de atunci
Dimensiune font:
iua Unirii Principatelor Române este o zi care trebuie să ne rămână adânc întipărită în memoria colectivă, dar care totodată trebuie să reprezinte o lecţie de eroism şi curaj pentru toate generaţiile, a spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, joi, în timpul discursului susţinut cu prilejul aniversării a 154 ani de la înfăptuirea Micii Uniri.
Primarul Gheorghe Nichita, care este şi vicepreşedinte al PSD, a spus celor prezenţi în Piaţa Unirii din Iaşi că trebuie să urmăm exemplul înaintaşilor noştri pentru că 'avem potenţial şi avem modele pe care putem să le urmăm! Avem şi lideri politici puternici, aşezaţi acolo unde le este locul! Ne trebuie răbdare, ne trebuie înţelepciune, ne trebuie dialog şi înţelegere între noi! Ne trebuie unitate şi solidaritate!'
El s-a adresat totodată premierului Victor Ponta, spunându-i că oamenii care-şi iubesc cu adevărat comunităţile, trebuie să fie şi la cârma deciziilor, pentru a face lucruri îndrăzneţe şi remarcabile. Aşa s-a întâmplat şi în 1859, aşa trebuie să se întâmple şi astăzi.
El a reamintit că an de an, venim aici, în Piaţa Unirii, în faţa grupului statuar care îl are ca emblemă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de cei patru sfetnici ai săi Mihail Kogălniceanu, generalul Ioan Florescu, Costache Negri şi Nicolae Creţulescu, pentru a aduce respectul nostru faţă de truda unei generaţii pe care dânşii o reprezintă.
'O generaţie curajoasă, o generaţie de patrioţi adevăraţi, o generaţie conştientă că numai uniţi, românii vor depăşi greutăţile vremii', a spus Gheorghe Nichita.
Vicepreşedintele PSD a reamintit că avem nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de spiritul marilor oameni care au reuşit să făurească România modernă. În acest sens a afirmat că spiritul unionist, patriotismul viu, conştiinţa naţională au fost trăsăturile care i-au definit pe Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Russo drept oameni providenţiali pentru naţiunea română.
'Din 24 ianuarie 1859 ne-au rămas moştenire două datorii importante. Prima datorie pe care o avem este aceea de a aminti fiecărei generaţii cum s-a făcut Unirea Principatelor Române, cu ce sacrificii şi cum s-a clădit istoria de astăzi a ţării noastre. De aici solicitarea noastră repetată ca să se recunoască ziua de 24 ianuarie drept sărbătoare naţională oficială. Această recunoaştere este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul pe care-l merită. Românii trebuie să cunoască datele esenţiale din calendarul acestei naţiuni şi de aceea iniţiativa noastră este legitimă!', a spus Nichita.
Acesta a adăugat că 'există în istoria României oameni care au avut o viziune, oameni care au avut idealuri şi care au avut curajul şi forţa să lupte pentru ele'.
'De aici porneşte cea de-a doua datorie a noastră, legământul nostru cu istoria: să avem grijă ca fiecare generaţie de astăzi, dar şi generaţiile care vor urma să apere idealurile şi să împlinească speranţele românilor. Să aibă mereu o viziune şi să lupte pentru ea, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri', a mai spus Gheorghe Nichita în discursul său.
Totodată, a reamintit că are convingerea că toţi cei aflaţi în Piaţa Unirii au cu toţii o viziune pentru care luptă, o viziune pe care sunt obligaţi să o înfăptuiască şi la care visau şi unioniştii: o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie europeană.
'La 24 ianuarie 1859, unirea s-a înfăptuit pentru că oamenii care aveau puterea de decizie au ascultat şi vocea poporului şi i-au ascultat problemele. Avem nevoie de spiritul acelor vremuri. Avem nevoie de înţelepciunea acelor lideri politici. Avem nevoie de unitate', a mai spus Nichita.
Social liberalul a atras atenţia că vremurile se schimbă, că 'e momentul marilor transformări, momentul deciziilor importante' şi a atras atenţia că generaţia unionistă ne-a dat o lecţie pe care trebuie să o învăţăm zi de zi.
'Românii anului 1859 ne-au arătat că nimic nu este imposibil atâta vreme cât ai curaj şi crezi într-o idee, într-un ideal, într-un proiect. Sunt omul politic care vorbeşte din experienţa sa, din faptele sale şi vă spun cu toată convingerea că lumina nu poate veni doar de la Bucureşti. Pot să vă spun că dacă aş fi stat doar cu mâna întinsă la Bucureşti, nu reuşeam mare lucru, iar destinul Iaşului ar fi fost cu totul altul: un destin amar şi sărac! Am avut curajul să chem alături de mine pe toţi cei care doresc dezvoltarea Iaşului şi e un moment bun să le mulţumesc şi lor, din nou, cunoscuţi sau anonimi, pentru curajul de a-mi sta alături, mai ales în zilele grele de Opoziţie. Cu ajutorul vostru, chiar dacă a fost greu, chiar dacă ni s-au pus piedici, Iaşul nu a stat pe loc! Oraşul nostru este astăzi într-un proces dinamic de dezvoltare şi modernizare, cum nu s-a întâmplat niciodată după 1989. Pot spune ca Iaşul este un exemplu! Este un model care funcţionează şi care poate fi preluat', a mai spus Gheorghe Nichita.
La evenimentul organizat în Piaţa Unirii cu prilejul aniversării a 154 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova participă premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, episcopul Episcopiei Romano Catolice Petru Gherghel, Robert Negoiţă, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi judeţene, istorici. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau