Legea privind ridicarea mașinilor parcate pe trotuar a primit raport favorabil în Camera Deputaților
Dimensiune font:
Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, raport favorabil unei propuneri legislative care prevede că poliţia rutieră va putea dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar nu numai de pe partea carosabilă, ci şi de pe trotuare. Propunerea legislativă modifică alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. „Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede proiectul, iniţiat de deputatul USR Cătălin Drulă. Potrivit prevederilor aflate în vigoare, poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă.
Condiția pusă de Guvern pentru a susține proiectul
Guvernul a transmis că susţine iniţiativa legislativă, sub rezerva condiţionării ca măsura ridicării să fie dispusă doar în cazul în care nu se respectă distanţa minimă de un metru pentru circulaţia pietonilor.
„Raţiunea este tocmai aceea că în România nu sunt suficiente locuri de parcare, iar ridicarea tuturor vehiculelor de pe trotuare ar fi practic imposibilă la ora actuală”, a precizat Alexandru Popa, reprezentantul Direcţiei Rutiere din Ministerul Afacerilor Interne. El a spus că şi în prezent este interzisă parcarea pe trotuare, însă nu se dispune această măsură administrativă de ridicarea autovehiculelor. „Referitor la obligaţia de un metru, în forma actuală este prevăzută în sarcina administraţiilor locale de a amenaja parcări pe trotuare, cu condiţia de a respecta distanţa de un metru pentru pietoni. Noutatea adusă prin iniţiativa legislativă este că se elimină sintagma „pe partea carosabilă". Prin propunere se doreşte să se ridice toate vehiculele staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar”, a mai explicat acesta.
USR: Dacă propunem acea condiţie, practic vom lăsa pe toată lumea să tragă pe trotuar
Deputatul USR Stelian Ion a spus că se doreşte ridicarea tuturor maşinilor, inclusiv de pe trotuar, acolo unde nu sunt amenajate parcări pe trotuar.
„Înţeleg că se doreşte ridicarea tuturor maşinilor, inclusiv de pe trotuar, acolo unde nu sunt amenajate parcări pe trotuar, că legea permite amenajări cu respectarea distanţei de un metru astfel de parcări. Unii primari se ocupă de acest lucru şi permit parcarea pe trotuar şi pietonii să circule. Înţeleg că nu sunt suficiente locuri de parcare, dar dacă propunem acea condiţie, înseamnă că practic vom lăsa pe toată lumea să tragă pe trotuar”, a adăugat Stelian Ion.
Raportul de adoptare a proiectului a fost aprobat cu majoritate de voturi pentru şi 2 voturi împotrivă.
În 13 septembrie, Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor a dat, de asemenea, un raport favorabil asupra proiectului.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau