Leonard Orban taie din elanul moldovenilor! 'Nimeni nu va accepta o R. Moldova în UE cu Transnistria în situația în care se află'
Dimensiune font:
Leonard Orban, fost negociator-șef al României cu Uniunea Europeană, taie din elanul moldovenilor! „Nimeni nu va accepta o R. Moldova în UE cu Transnistria în situația în care se află”.
Leonard Orban îi îndeamnă pe moldoveni să aibă voință politică la toate nivelurile, iar termenul de aderare la Uniunea Europeană a Moldovei este unul „super-optimist”.
„Dacă ar exista voință politică în cazul R. Moldova, dar la toate nivelurile, nu doar la nivelul Maiei Sandu, aderarea la UE până în 2030 ar fi un obiectiv realist la limită. Pentru că negocierile durează minimum patru-cinci ani și la asta trebuie să adăugați doi ani pentru elaborarea tratatului de aderare și ratificarea acestui tratat în parlamentele tuturor statelor membre ale UE, proces care durează încă minimum un an jumătate, dar în general e doi ani. Totodată, depindeți de situația din Ucraina, de voința marilor puteri...”, a declarat Leonard Orban.
Aderarea R. Moldova la UE va fi „fie fără Transnistria, fie cu o R. Moldova unificată, fără trupe rusești pe teritoriul ei”
Un alt motiv care ar putea „lungi” procesul de aderare a R. Moldova la UE ar fi problema transnistreană, crede fostul consilier prezidențial de la București pe probleme de afaceri europene.
„Nimeni nu va accepta o R. Moldova în UE cu Transnistria în situația în care se află și, într-un fel sau altul, situația va trebui să fie clarificată. Fie va fi fără Transnistria, fie va fi o R. Moldova unificată, fără trupe rusești pe teritoriul ei. Nu există soluții, chiar dacă domnul Borrel (Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene – n.r.) a spus, au zis-o și alții, că s-ar putea găsi o soluție, și doamna Maia Sandu a prefigurat o soluție, nu se va întâmpla ca în această formulă R. Moldova să poată adera la UE. De ce? Pentru că a mai existat un precedent – cel cipriot. UE a acceptat Ciprul, doar partea grecească, dar cu promisiunea că va fi organizat un referendum ce va duce la reunificarea Ciprului și, ulterior, întreaga insulă va fi membră a UE. Asta a fost promisiunea, iar greșeala a fost succesiunea. Trebuia mai întâi să se aștepte referendumul, rezultatele și unificarea insulei și abia ulterior să fie primit Ciprul în UE. S-a întâmplat că au luat partea grecească, a avut loc referendumul, comunitatea turcă din Cipru a votat în favoarea unificării, comunitatea greacă din Cipru a respins reunificarea, pentru că nu erau suficiente despăgubiri pentru proprietățile pierdute de comunitatea greacă, iar rezultatul a fost că insula a rămas divizată, posibilitatea de reunificare este din ce în ce mai mică și Ciprul divizat creează o serie de probleme UE. Și atunci e clar că nu va mai exista un asemenea precedent. Dacă nu poți să te duci să evaluezi ce e în Transnistria, evident că nu pot fi negocieri. Mai adăugați și faptul că prezența trupelor ruse este inacceptabilă din toate punctele de vedere pentru UE”, a atras atenția Leonard Orban.
În opinia fostului negociator al României cu UE, rezolvarea conflictului transnistrean ține de o decizie politică fundamentală – mai menținem o structură separatistă pe teritoriul R. Moldova?
„Chestiunea va fi rezolvată când va fi o decizie politică. Restul sunt eforturi lăudabile, cele cu plăcuțele de înmatriculare neutre etc. Regimul separatist există pentru că sunt decizii politice luate în primul rând la Moscova. Atât timp cât regimul Putin nu se prăbușește, nu poate fi vorba despre asta”, a punctat fostul ministru al Afacerilor Europene.
Până atunci însă, există temerea că negocierile de aderare a R. Moldova la UE se pot transforma „într-un proces lung-lung, lălăit, în care într-un an mai deschideți trei-cinci capitole, mai închideți eventualul unu...”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau