Se schimbă harta în România, s-a dat legea: cine are de câștigat după votul din Parlament
Dimensiune font:
Deja de câțiva ani, se discută de posibilitatea unei rearanjări a hărții României, iar particularitățile acestei schimbări radicale tocmai au fost bătute în cuie printr-o modificare semnificativă adusă Codului administrativ.
În teorie, România este împărțită în județe, orașe, comune și sate. În urma votului din Senat, din calitatea de for decizional pe această decizie, în țara noastră vor apărea consorțiile administrative. Ca referință, practic, s-a votat un proiect al Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Administrativ. În mod previzibil, totul pleacă de la bani, iar localitățile care se vor uni în ”consorții” se vor bucura, conform noii legi, de alocări bugetare speciale.
Reforma teritorială a României, inevitabilă
Legea adoptată în Parlament urmează acum să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial, înainte să-și facă resimțite efectele în țară. Scopul este o reformă teritorială ce a fost amânată de mai multe ori.
Prin definiție, consorțiile administrative reprezintă asocierea voluntară între două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pentru o perioadă îndelungată. Deși intenția Guvernului nu a venit de la Bruxelles, acesta este unul dintre actele normative pe care țara noastră și le-a asumat în PNRR. Încă din toamnă, Guvernul Ciucă a semnat un proiecte de lege care a fost primul pas spre reforma de acum.
Proiectul de lege care tocmai a trecut de votul parlamentarilor vizează completarea Codului Administrativ – Ordonanța de Urgență 57/2019. De acum înainte, localitățile care vor dori acest lucru, se pot asocia și pot coopera pentru a oferi o serie de servicii publice la comun.
Punctual, modificare relevantă din Codul Administrativ este următoarea: Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.
Noile consorții administrativ nu vor avea personalitate juridică. Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau