Glanda pineală, numită și epifiză, este o glandă minusculă din creier, aflată sub partea din spate a corpului calos, între cele două emisfere cerebrale. Glanda pineală face parte din sistemul endocrin și secretă unul dintre cei mai importanți hormoni din organism: melatonina
Practic, prin secretarea melatoninei, sarcina principală a glandei pineale este de a menține ritmul circadian de somn – veghe.
Glanda pineală este de forma unui minuscul mugur de pin, de unde și-a primit de altfel și numele.
Glanda pineală este cea mai puțin înțeleasă glandă a sistemului endocrin și a fost ultima parte a sistemului endocrin care a fost descoperită.
Ce este glanda pineală?
Glanda pineală produce mai mulți hormoni. Unul dintre aceștia, melatonina, ajută la reglarea ceasului intern al corpului, inclusiv a ciclului somn – veghe. Glanda pineală poate ajuta și la reglarea nivelului de hormoni feminini, putand contribui la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și la reglarea dispoziției.
Glanda pineală este o glandă mică de la nivelul creierului, în formă de bob de mazăre. Potrivit expertțlor, joacă un rol crucial în secreția de melatonină și alți hormoni.
În cazul în care glanda pineală este perturbată de o afecțiune sau leziune, în organism se poate produce un dezechilibru hormonal. Acest lucru poate afecta la randul său mai multe sisteme ale corpului.
De exemplu, o problemă la nivelul glandei pineale poate perturba somnul. De asemenea, această glandă joacă un rol vital în menținerea sistemului cardiovascular la un nivel optim, motiv pentru care o problemă pe termen lung poate provoca afecțiuni si mai grave.
Funcțiile glandei pineale
Glanda pineală și melatonina
Glanda pineală este sensibilă la lumină. În momentul în care se întunecă, glanda pineală eliberează melatonină în organism, provocand stare de somnolență. Acest lucru se datorează faptului că melatonina joacă un rol în reglarea tiparelor de somn (ritmurile circadiene). La sosirea nopții, afluxul de melatonină poate induce starea de oboseală și somnolență, lucru care vă ajută să adormiți.
Glanda pineală – anatomie
Glanda pineală este situată adanc în centrul creierului. Se află intr-un sant aflat chiar deasupra talamusului, o zonă a creierului care coordonează o varietate de funcții legate de simțuri.
Din ce este formată glanda pineală?
Glanda pineală este formată din porțiuni de neuroni, celule neurogliale și celule secretoare specializate, numite pinealocite. Pinealocitele produc melatonină și o secretă direct în lichidul cefalorahidian, un fluid natural care inconjoară creierul și măduva spinării, care apoi o transportă în fluxul sanguin.
Cat de mare este glanda pineală?
Glanda pineală are aproximativ 0,8 centimetri lungime. La adulți, cantărește aproximativ 0,1 grame.
Faimosul psihic Edgar Cayce a spus odată: „Menține glanda pineală să funcționeze și nu vei îmbătrâni – vei fi mereu tânăr”.
Glanda pineală reglează, de asemenea, unele dintre cele mai importante substanțe chimice ale corpului tău, inclusiv serotonina „chimic fericit” și melatonina antioxidantă anti-radicali liberi (care reglează și tiparele de somn).
Este clar că acest organ joacă un rol crucial în bunăstarea ta fiziologică, dar acolo unde devine și mai fascinant este rolul pe care îl joacă în evoluția ta spirituală!
* Glanda pineală se formează la 49 de zile în embrionul uman: în același timp în care tibetanii cred că este nevoie de un suflet pentru a se reîncarna, în aceleași zile în care embrionul uman devine bărbat sau femeie.
* În vechiul sistem energetic vedic al chakrelor, glanda pineală este numită chakra „Ajna” sau „al treilea ochi”. Studiile moderne dezvăluie că interiorul apos al glandei conține baghete și conuri, la fel ca cele găsite în retina ochilor tăi! Așa este, „al treilea ochi” al tău are o structură remarcabil de similară cu cei doi ochi ai tăi fizici. Acesta este motivul pentru care atunci când vizualizați ceva cu suficientă forță, îl puteți vedea literalmente „cu ochii minții”.
* Studiile arată că glanda ta pineală secretă o substanță numită dimetiltriptamina (DMT), pe care poate ești familiarizat cu o substanță halucinantă care se găsește în preparatul șamanic din America de Sud numită Ayahuasca. Lucrul interesant despre DMT este că provoacă experiențe care te pot duce cu mult dincolo de stările obișnuite de conștientizare. Acesta este, probabil, motivul pentru care glanda pineală este cunoscută în multe culturi ca „Scaunul sufletului”, „Ușa către univers”, „Ochiul minții” și „Ușa către tărâmurile superioare”.
Acest organ minuscul este vital în trezirea puterilor tale supraomenești care îndoaie realitatea.
poza divaHair
Sursa: Sean Christopher, Catena
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau