Biserica Fortareata din Biertan - Sibiu
Dimensiune font:
Biserica Fortareata din Biertan a fost timp de 300 de ani sediul Episcopiei Evanghelice (1572-1867), centrul religios al sasilor din Transilvania. In 1993 a fost inclusa in patrimoniu mondial UNESCO, fiind considerata cea mai valoroasa dintre toate cele 7 obiective sasesti incluse pe lista respectiva. Corpul central este fromat dintr-o biserica hala cu trei nave, boltite in retea. Altarul este sculptat in lemn avand 24 de icoane ce prezinta scene biblice.
Pictura principala reprezinta rastignirea lui Isus si Fecioara Maria impreuna cu Maria Magdalena care imbratiseaza crucea. Amvonul este cioplit dintr-un bloc de piatra si impresioneaza prin picturile care, de asemenea, reprezinta personaje biblice. Incepand din secolul XVI au fost mai multe orgi, ultima datand din 1869, un model cu 1290 de tuburi construit de Compania Hessian din Viena. Un alt punct de interes pentru turisti il reprezinta usa sacristiei, construita in 1515, care are 19 zavoare si a fost premiata la Expozitia Mondiala de la Paris in 1900.
Complexul fortificat de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Zidurile erau legate intre ele de turnuri poarta. Intregul amplasament are 7 turnuri. La nord-est de biserica se afla Turnul cu ceas, la primul zid de incinta, avand ferestre de tragere si o pasarela din lemn. Apoi, la nord urmeaza Turnul cu clopot si Turnul mausoleului unde se afla pietrele de mormant ale preotilor si episcopilor. In partea de sud se afla Turnul catolic, unde se afla si o capela destinata sasilor care nu au dorit sa treaca la protestantism.
Turnul Primariei este situat in partea de vest a bisericii, care este in acelasi timp un turn-poarta prin care se facea legatura intre zidul interior si zidul mijlociu. Turnurile Portii, unul corespunzator zidului al treilea de incinta si celalalt corespunzator zidului al doilea. In turnul interior, in vreme de asediu se depozitau alimentele, motiv pentru care a primit numele de Turnul Slaninii. Dupa aceea urmeaza Turnul inchisoare care, se povesteste, era folosit pentru ai pedepsi pe sotii care doreau sa divorteze.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau