Biserica Sfantul Bartolomeu - Brasov
Dimensiune font:
Biserica Sfantul Bartolomeu din cartierul Bartolomeu, Brasov, este o biserica construita in secolul al XIII-lea (cca. 1260), cu modificari substantiale in secolul al XV-lea. Intreaga constructie este tributara bisericii manastirii cisterciene de la Carta. A fost cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane datorita legendei care spune ca acestea si-au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar.
Comunitatile sasesti din zona se intalnesc cu aceasta ocazie ca sa participle la slujba festiva, urmata de cantece, fanfara si dansuri populare germane. In present, in incinta bisericii exista si un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranti, care prezinta o gospodarie tipic saseasca. Edificiul cu trei nave cu zidurile masive cu contraforti, inconjurat cu zid de aparare a rezistat atat numeroaselor invazii turcesti, si marelui incendiu din 1689, cat si a devastarii trupelor lui Vlad Tepes (1458) si ale lui Gabriel Bathori (1611). Turnul bisericii a fost reconstruit si inaltat cu un etaj in 1842, dupa ce s-a prabusit ca urmare a cutremurului din 1822. Altarul bisericii dateaza din 1791, iar o strana veche din 1683.
De mai bine de 500 de ani, in ultima duminica inaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu) se desfasoara pelerinajul Hramului Sf. Bartolomeu ca o serbare regionala unde se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Barsei. Slujba festiva este urmata de dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau