Casa Memorială „Veronica Micle”
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în ţinutul Neamţului, merită să vă îndreptaţi şi spre oraşul Târgu Neamţ. Toponimul Neamţ a fost menţionat pentru prima dată în lista rusă de oraşe româneşti care a fost întocmită între anii 1387- 1392, unde Neamţul este înscris în munţi. Începuturile populării acestei aşezări se pierde în negura timpurilor, cu foarte mult timp înaintea consolidării Moldovei din anul 1359 şi a primei atestări documentare.
Asupra originii toponimului au existat multe discuţii. Bogdan Petriceicu Hasdeu era de părere că numele Neamţ se referă la grupul de nemţi sau chiar cavaleri teutoni ori saşi care au ridicat Cetatea Neamţ. O altă persoană importantă, Ilie Minea, considera ca toponimul Neamţ este de origine slavă, venind de la termenul nemetic care înseamnă tăcut sau liniştit, acest termen fiind caracteristic zonei şi râului principal. În final s-a ajuns la concluzia că numele oraşului vine de la toponimul râului Neamţ, râu tăcut sau liniştit.
În acest oraş liniştit puteţi vizita Casa Memorială „Veronica Micle” care se află pe strada Ştefan cel Mare nr. 33. Veronica Micle s-a născut la Năsăud pe data de 22 aprilie 1850 şi a fost cel de-al doilea copil al cizmarului Ilie Câmpeanu şi al soţiei sale Ana. După ce tatăl a murit, în vara anului 1850, familia s-a mutat la Târgu Neamţ la casa ce o cumpărase de la Mănăstirea Neamţ.
Această casă a fost ridicată în anul 1834 de către călugării de la Mănăstirea Neamţ, iar mai apoi, în anul 1850 a fost cumpărată de către mama scriitoarei. Pentru construirea clădirii, s-au folosit lemne şi cărămidă şi are cel mai autentic stil românesc. Veronica Micle a primit această preţioasă casă cu ocazia căsătoriei ei cu profesorul Ştefan Micle, în anul 1864.
În anul 1872, Veronica Micle s-a cunoscut cu Mihai Eminescu la Viena.
De-a lungul vieţii, Veronica a locuit deseori în casa aceasta, fiind foarte specială pentru ea. Spre sfârşitul vieţii, ea s-a retras la Mănăstirea Văratec, iar casa a donat-o mănăstirii în anul 1886, punând condiţia ca pe peretele casei să apară o placă de marmură pe care să fie scris „Casa Memorială Veronica Micle”.După ce această casă a trecut prin mâinile mai multor proprietari, din iniţiativa lui Constantin Matasa aceasta a fost declarată muzeu istoric.
Mai apoi, casa a fost restaurată după planul original şi amenajată ca şi casă Memorială a Veronicăi Micle. În anul 1984 aceasta a fost deschisă publicului pentru a putea fi vizitată, iar în anul 1998 sculptorul Popa Damian-Ioan a realizat un bust din bronz al poetei, amplasat în curtea muzeului.
În muzeu se păstrează permanent elemente din viaţa şi activitatea literară a Veronicăi Micle, muza poetului Mihai Eminescu, dar şi obiecte care au aparţinut acestuia.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2719.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
irinel baciu
Feb 03, 2013
ma bucur sa citesc si sa vad astfel de frumuseti in tara asta.
Adauga comentariul tau