Casele pictate din Ciocăneşti
Dimensiune font:
Unul dintre satele care păstrează fără echivoc tradiţia populară din Bucovina, fiind unic prin autenticitatea aşezărilor şi a localnicilor, este Ciocăneşti. Situat între Obcinile Mestecănişului şi Masivul Suhard, pe malul Bistriţei Aurii, Ciocăneştiul este un loc înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate frumuseţi. Aşezat în partea de sud-vest a judeţului Suceava, este supranumit „comuna muzeu” a Sucevei. Aici, aproape fiecare casă este încondeiată asemeni ouălor de Paşte, cu diferite motive populare tradiţionale care se regăsesc pe bundiţele, catrinţele, cămăşile şi alte obiecte din portul popular al românilor.
Denumirea de Ciocăneşti vine de la meşterii fierari care ciocăneau cu îndemânare fierul necesar în gospodărie. Se spune că „ciocănarii de arme” l-au ajutat chiar şi pe Ştefan cel Mare, făurindu-i cele necesare luptelor împotriva cotropitorilor. Legenda spune că săgeata trasă de Ştefan cel Mare care a marcat altarul mănăstirii Putna a fost făcută de meşterii de la Ciocăneşti.
Cu mai bine de 60 de ani în urmă, ceea ce ar fi trebuit să fie doar renovarea unei case, a constituit începutul unei tradiţii, pe care toţi locuitorii satului au urmat-o. Locuinţa Leontinei Ţăran a fost prima casă pictată, în 1950, astăzi putând fi vizitată şi de publicul larg. Toate casele sunt pictate asemeni acesteia, indiferent de destinaţia pe care o au: dispensar, şcoală, case de locuit, magazine şi chiar şi primăria.
Pentru locuitorii acestor meleaguri, păstrarea tradiţiilor este unul dintre cele mai importante lucruri, de la muncile tradiţionale dintr-un sat de munte, până la „încondeierea” caselor cu motive populare, totul este păstrat cu sfinţenie. De când Ciocăneştiul a început să adune turişti, este şi mai evidentă păstrarea unei unităţi în ceea ce priveşte aspectul exterior al caselor, existând chiar şi contravenţii pentru cei care nu respectă tradiţia.
Culorile vii, liniştea şi frumuseţile locului introduc vizitatorul într-un loc de basm de pe tărâmul moldav, unde cu siguranţă, dacă ai intrat odată, vei mai reveni.
Comuna este atracţie turistică şi datorită festivalurilor anuale, cel al ouălor încondeiate şi cel al păstrăvului. Turiştii mai pot vizita şi Muzeul ouălor încondeiate.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 3063.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau