Castelul Banffy - Transilvania
Dimensiune font:
Castelul Banffy de la Bontida este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy in comuna Bontida, judetul Cluj. Prima atestare documentara a castelului dateaza insa din secolul XVII, cand, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificatii care inconjura conacul. Stilurile cele mai vizibile in structura ansamblului sunt cel renascentist si cel baroc. Dionisie Banffy (1638-1674), comite de Dabaca si Cluj si consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I a fost cel care a initiat constructia ansamblului la aceste dimensiuni, sub controlul arhitectului italian Agostino Serena.
O parte din statuile aflate in parcul baroc de odinioara sunt pastrate la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca. Intr-o latura inca functionala a castelului a fost instalata in anii 1950 Cooperativa Agricola de Productie (C.A.P.) Bontida. Nationalizarea si lipsa oricarei intretineri a cladirilor si parcului au dus la degradarea grava a castelului. Satenii au folosit caramizile castelului drept material de constructie. Muzeul de Arta din Cluj-Napoca a reusit sa salveze statuile aflate in parcul odinioara baroc, depozitandu-le in cadrul institutiei, unde se gasesc si astazi.
In perioada anilor 60 Directia Monumentelor Istorice a incercat reabilitarea castelului, dar din lipsa de fonduri nu a putut efectua nici o actiune concreta in acest sens. Castelul a fost folosit mai departe ca depozit de materiale de constructii, iar parcul a devenit treptat in pasune, copacii devenind lemn de foc. Dupa caderea regimului comunist a inceput restaurarea ansamblului in 1999. Decisiva in acest sens a fost acordul semnat de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, "Institute of Historic Building Conservation" din Marea Britanie si Oficiul pentru Protectia Patrimoniului Cultural din Ungaria.
Lucrarile de restaurare s-au facut sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, care a vizitat in mai multe randuri santierul si au fost premiate cu premiul "Europa Nostra" de catre Uniunea Europeana. In 2007 Principesa Margareta a Romaniei si-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare in Reabilitarea Patrimoniului construit la Bontida.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau