Cele mai captivante trasee de mountain bike din Europa

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Trasee de mountain bike din Europa

In prezent, cand omenirea civilizata devine constienta din ce in ce mai mult de numeroasele probleme aduse de automobile, tot mai multi dintre noi redescoperim beneficiile mersului pe bicicleta. In sute de varietati si modele adaptate tuturor cerintelor, bicicletele ne ajuta sa redescoperim natura intr-un mod cu totul si cu totul inedit. Stiu, in Romania mountain bike-ul sau macar ciclismul de oras inca nu se bucura de recunoasterea si valoarea pe care o merita, cu toate ca si tara noastra ar putea avea o multime de oportunitati pentru practicarea sa. Insa, pana cand societatea noastra si autoritatile vor acorda atentia si respecul cuvenit ciclismului amator, sa trecem in revista cele mai pretuite rute de ciclism de peste granita.

 

Peninsula Peloponez - Grecia
Daca nu te dai in vant dupa pedalatul prin padurile nordice ale Batranului Continent, poti incerca oricand una dintre rutele de ciclism in natura din Tara Zeilor. Grecia este putin cunoscuta publicului larg pentru traseele sale de ciclism. In pofida acestui aspect, poti alege o escapada senzationala cu bicicleta in Peloponez. Pregateste-te, deci, pentru pedalat prin peisajul idilic al Arcadiei, unde poti opri pentru o clipa spre a le aduce un binemeritat omagiu zeilor si eroilor. In apropiere se afla locul unde s-a tinut prima Olimpiada din istorie. Daca ai o conditie fizica buna, de ce sa nu te aventurezi pentru un drum in regatul vechilor spartani? Intr-adevar, traseul spre statuia legendarului rege-erou Leonidas este accidentat, dar odata ce mii de turisti si localnici il parcurg cu bicicleta, de ce nu ai incerca si tu?

 




Picos de Europa - Spania
Traseele de ciclism din acest loc mirific au fost puse pe nedrept in umbra de traseele similare din Pirinei si Sierra Nevada, din simplul motiv ca ultimele doua destinatii de pedalat sunt situate la o inaltime mai mare decat Picos de Europa. Zona in sine este printre cele mai salbatice din Spania. Singurele fiinte cu care te vei intalni pe aici sunt cateva turme de oi cu sau vreun urs care adulmeca timid si temator orizonturile inainte de a se pierde in padure. Fii pe pace, ursii din Spania sunt mult mai fricosi si mai putini decat confratii lor din Carpati. Picos de Europa se afla situat in nordul Spaniei si beneficiaza de clima umeda adusa de Oceanul Atlantic. Din acest motiv nu strica sa fii pregatit pentru ploaie sau ceata deasa. Cand este soare (si regiunea este una insorita), privelistea este maiestuoasa si salbatica.

 




Provence - Franta
Provincia Provence (daca-i putem spune asa) are tot ce isi poate dori un impatimit al ciclismului, fie el un simplu pasionat sau un dependent de adrenalina scursa direct din ghidonul bicicletei. Vremea este una de exceptie (cu toate ca in zilele de vara poate deveni uneori caniculara), peisajele sunt pur si simplu splendide, plus ca beneficiezi de rute goale, foarte putin circulate. Nu mai pomenesc de faima bucatariei locale, podgoriile si vinul provensal! Alege orice traseu care duce spre Luberon, acolo vei vedea niste sate asezate intr-o ambianta naturala de vis. Daca esti genul mai nervos, care vrea sa chinuie bicicleta cu orice pret, alege o ruta spre Giono-esque spre Plateau de Sault. Iar daca nici acum nu esti multumit si simti ca te poti pune de le egal la egal cu Provence, incearca sa ajungi pe varful Muntelui Ventoux, Le Geant du Provence, cum il numesc localnicii. Aici poti face un scurt pelerinaj obligatoriu pentru orice ciclist adevarat: la memorialul dedicat lui Tom Simson, primul englez care a castigat Turul Frantei si a avut dreptul sa imbrace celebrul tricou galben. Tom Simpson a murit in anul 1967, in timp ce pedala prin vaile muntelui.

 




Dolomitii italieni
Dolomitii sunt pentru ciclistii italieni si pentru concursul Gito d'Italia, exact ce sunt pantele vestice ale Alpilor si Tour de France pentru ciclistii francezi. Tradus pentru profani, asta inseamna ceva de genul: cel mai greu, cel mai frumos, cel mai epuizant traseu de ciclism din Italia. In Alpii italieni exista numeroase alte rute legendare, precum Stelvio, Gavia si Mortirolo, insa doar numele Dolomitilor provoaca tremuraturi reci pe spinarea initiatilor in ciclism. Cine isi permite sa infrunte Dolomitii la ghidonul unei biciclete corespunzatoare, trebuie sa faca macar un popas in Cortina d'Ampezzo, capitala regionala. Totul va fi de vis: cazarea, mancarea, vinurile, oamenii, peisajul... Astfel, nici Dolomitii nu ti se vor mai parea atat de necrutatori!

 




Pirineii francezi

Mai putin cunoscuti decat Alpii francezi, cand vine vorba de traseele Tour de France, Muntii Pirinei de pe versantul francez au multe de oferit. Daca vei strabate vreodata in saua bicicletei traseul dintre Alpe d'Huez si bucata de Tara Bascilor franceza, vei intelege perfect atractia degajata de aceste locuri. Altitudinile medii unde sunt situate traseele de mountain bike sunt mai scazute decat cele din Alpi, dar nu coboara sub 2.000 de metri. In plus, sunt chiar mai abrupte, ceea ce duce la cresterea gradului de spectaculozitate. Evita drumurile principale din vai: sunt multe automobile pe acolo. Daca vrei un traseu de neuitat, incerca sa ajungi din Tara Bascilor spre Soudet si Bargagui. Daca ai bani cu toptanul si te-a palit iremediabil microbul mountain bike-ului, vezi ca in oraselul Gerde, exista centrul de ciclism a lui Laurent Fignon, de doua ori castigator al Turului Frantei, ce ofera cursuri de ciclism precum si conditii de cazare de lux. Pretul pentru sapte zile si sase nopti este de 899 euro.

 




Alpii francezi
Alpii din interiorul granitelor franceze si-au castigat renumele in urma numeroaselor editii ale Tour de France, cea mai prestigioasa intrecere din lume pentru ciclistii profesionisti. Daca sunteti niste simpli amatori de mountain bike, nu trebuie sa va blazati: regiunea ofera din plin conditii pentru pedalatul prin natura pentru orice amator. Retineti ca in pofida miilor de fani ai ciclismului care vin anual in Alpii francezi doar pentru a-si vedea si incuraja idolii, alte cateva mii de iubitori ai muntelui si ciclismului, vin aici pentru a pedala linisiti pe aceleasi trasee ale Turului Frantei. Tu de ce sa nu faci parte dintre ei? Poti trece prin celebrele Col de Galibier si Col d'Izoard, dar nu ignora nici alternativele mai puitn cunoscute. Incearca, spre exemplu, traseul spre Cormet de Roseland: este pitoresc, salbatic si solicitant!

 




Belgia
Retineti doar atat: nici Italia, nici macar Franta nu ofera atatea piste de ciclism pentru amatori cate ofera Belgia. In plus, aici puteti pedala pe doua piste legendare si clasice pentru ciclismul de prestigiu: Tour de Flandres si cea dintre Liege-Bastogne-Liege. Sunt trasee de o zi, limitate doar de geografia restransa a Belgiei. Daca vrei sa te razbuni pe bicicleta, incerca doar Tour de Flandres si forteaza pe dealurile si colinele de pe traseu. Daca vrei un traseu presarat cu peisaje idilice, incerca tururile dinspre Liege spre Ardeni. Pe pariu ca revii in Belgia?

 




Irlanda
Cine s-ar fi gandit ca tara spiridusilor, elfilor, zanelor, gnomilor si a intregii populatii a imaginarului mitologic celtic poseda si niste rute de ciclism absolut fantastice? Insusi Sam Elliot a inaugurat, in anul 1950, ciclismul de masa in Irlanda. Pentru ca, in anul 1980, doi dintre cei mai in voga ciclisti ai momentului, Sean Kelly si Stephen Roche sa definitiveze rutele de pedalat in natura. Aici ai parte de un minunat paradox: in orice moment poti sa iti repui la loc caloriile pierdute prin pedalare... cu o halba inspumata de bere neagra Guinness. Revenind la biciclete, unele dintre cele mai apreciate trasee sunt cele dintre orasele Cork si Galway. Daca vrei peisaje cu adevarat mirifice, indreapta-te spre peninsulele Beara, Riveragh si Dingle. Iar daca vrei sa pedalezi mult timp in paralel cu oceanul, du-te spre coasta de vest intre Burren si Co Mayo.

 




South Downs - Anglia
Cu siguranta nu se afla intre cele mai cunoscute rute de ciclism din Europa. Probabil, nici din Anglia, dar poate ca tocmai aici este tot farmecul. Traseul de la South Downs merita mentionat chiar si numai pentru faptul ca ofera o pista de peste 160 de kilometri, aproape libera de automobile, intre orasele Winchester si Eastbourne. Portiunea South Downs Way este una dintre cele mai apreciate de catre amatorii de off-road cycling. Ciclistii mai hardocore din fire se pot intrece pe sine lansandu-se pe portiuni abrupte, in timp ce ciclistii de weekend, copii sau persoanele varstnice pot pedala linistiti admirand panorama. De fapt, pentru cea mai mare partea a traseului, nici nu ai nevoie de o mountain bike rezistenta. Toate categoriile de ciclisti se pot bucura in voie de privelistea si de clima blanda pentru cea mai mare parte a anului.

 




Yorkshire Dales - Anglia
Culmea pentru Anglia, in Yorkshire Dales majoritatea zilelor sunt insorite. Un alt aliat este linistea... poti face orice cascadorie cu bicicleta pe dalele de piatra care imprejmuiesc pistele. In plus, unde altundeva in Marea Britanie poti regasi genul de urcusuri din Tour de France? Si inca adaptate pentru ciclistii amatori? Portiunile de urcus din vale catre varf sunt presarate cu obstacole artificiale de dificultate medie, foarte potrivite pentru o partida de ciclism epuizanta, dar ferita de cazaturi si accidentari. Daca vrei mai mult si te tine atat fizicul, cat si bicicleta din dotare, incerca traseul de o zi Etape du Dales. Nu vei regreta!

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei