Dezvaluirea micului secret croat

default

Dimensiune font:

| 21-11-2012 00:00

Vestigiile romane sunt la tot pasul

Golfuri turcoaz, plaje uluitoare si orase parca desprinse din povesti: Croatia a castigat reputatia de a fi unul dintre cele mai incantatoare locuri din Europa de Est. Din pacate, Croatia nu mai este si cel mai bine pastrat secret al Europei, de cand cu afluenta turistilor aflati in cautarea unor preturi mici si a unor teritorii neexplorate. Si totusi vei gasi ceva perfect pentru sejurul in Croatia. Mai jos ai cateva informatii pretioase despre minunatul oras istoric Pula.

 

Situata la est de Italia, in Marea Adriatica, Croatia a adoptat multe din arhitectura si bucataria traditionala a vecinilor sai, dupa ce Peninsula Istria a fost cucerita de catre Romani in anul 177 i.e.n. In zilele noastre, orasul Pula pastreaza inca multe monumente datand de pe vremea Imperiului Roman, ca un tribut adus istoriei la a carei scriere romanii au contribuit din plin. Pula a devenit o parte a Croatiei in timpul razboiului, atunci cand locuitorii Italiei s-au refugiat inapoi in tara lor natala, lasandu-i pe localnicii croati sa-si construiasca singuri orasul.

 

Lucruri de vazut in Pula

 

Daca stai sa te gandesti, nu mergi in vacanta ca sa stai in camera de hotel, asa ca exploreaza si descopera ceea ce are orasul Pula de oferit.Sunt mult mai multe lucruri decat te astepti, care iti vor tine familia ocupata pe toata durata sederii. In afara de arhitectura romana pe care o intalnesti la tot pasul, poti face o multime de activitati: vizite la muzee, bai de soare pe plaja, curse de karting la care poti participa impreuna cu prietenii si familia, observarea vietii marine, la acvariu.

 

Nicio excursie in orasul Pula nu va fi completa fara o vizita la Amfiteatrul Roman, acolo unde se desfasurau pe vremuri lupte de gladiatori, si care acum functioneaza pe post de scena ce gazduieste concerte ale unor nume mari. Aici au concertat Pavarotti, Jose Carrerras, Elton John, Sting si Jamiroquai. Arena din Pula este a sasea ca marime dintre cele ramase de pe vremea Imperiului Roman si singura care are toate cele patru turnuri laterale intacte, impreuna cu trei serii arhitecturale romane care-si ocupa locul cu mandrie in incinta amfiteatrului.

 


Arena din orasul Pula

 

Templul lui Augustus, Poarta lui Hercule, Poarta de Aur si Forumul sunt numai cateva dintre celelalte structuri romane care inca exista in zona. Nu trebuie uitat nici Muzeul Arheologic din Istria, adapost al multor artefacte romane descoperite de localnici de-a lungul timpului.

 

Vacantele in Croatia nu se refera numai la istorie; exista mult mai multe legate de oras. Portul din Pula era, pe vremuri, prosper in urma schimburilor comerciale pe mare, in timp ce  in zilele noastre poti merge in zona maritima si admira barcile si iahturile ancorate acolo, in timp ce servesti cina intr-una dintre cafenelele sau restaurantele din zona.

 

Daca ai copii si vrei sa-i distrezi, mergi cu ei la acvariu. Copiii sub 3 ani nu platesc bilet de intrare, in timp ce pentru adulti acesta costa in jur de 8 euro. In schimbul acestor bani poti admira viata subacvatica din Marea Adriatica, broastele testoase, pestii tropicali si organismele otravitoare din mare, precum si expozitii care se schimba in mod regulat si care de obicei prezinta fotografii facute sub apa. Tot aici se afla si un centru educational marin pentru copii.

 


Multe hoteluri, posibilitati multiple de plaja

 

Pista de curse Green Garden este un alt loc ieftin si amuzant de petrecere a timpului; te poti intrece cu familia sau cu alti oameni aflati si ei in vacanta. Preturile difera in functie de marimea motorului ales, dar asteapta-te sa platesti intre 8-17 euro. Green Garden iti ofera si locuri pentru paintball si expeditii de tip safari in zona.

 

Daca vrei altceva, fa o rezervare pentru o excursie cu barca si viziteaza Insulele Brijuni. Barcile pleaca zilnic dintr-un mic orasel de langa Pula numit Fažana, iar rezervarile se fac usor la hotel sau prin intermediul biroului de turism din Pula.

 

Insulele Brijuni reprezinta un parc national, alcatuit din 14 insule, dintre care pot fi vizitate numai doua, si acestea numai in cadrul unei excursii organizate. Gasesti aici urme de dinozauri, mostre de viata salbatica (peste 250 de specii de pasari), cariere de piatra si mormantul proprietarului insulelor. Excursia include un tur al zonei si o mini expeditie safari.

 


Insulele Brijuni

 

Mancarea si bautura

 

Daca vrei sa incerci bucataria locala, cele trei restaurante recomandate sunt Galeb, Milan 1967 si Valsabbion, unde multe dintre felurile de mancare sunt inspirate de cele italienesti. Dar in bucataria croata exista si influente austriece si unguresti. Fructele de mare nu lipsesc din niciun meniu, impreuna cu specii de peste si scoici, o alegere foarte populara in randul localnicilor. Daca vrei sa incerci un fel de mancare traditional croat, atunci poti comanda buzara cu creveti Kvarner.

 


Buzara cu creveti - specialitatea croata

 

Alte mancaruri traditionale includ fritaja si omleta, facuta cu sparanghel, trufe si carnati uscati, sau o supa groasa numita maneštra, care contine fasole, usturoi, cartofi si sunca, totul asortat cu naut sau porumb. Daca nu vrei sa experimentezi nimic nou, atunci poti comanda un platou italienesc care contine gnocchi si Fuži, ambele preparate cu oua si faina si care au sosuri facute cu ceapa, pui si rosii.

 

Localnicii din Pula se mandresc cu vinul din partea locului, intrucat regiunea este cel mai mare producator de soiuri de vin de top. Daca iti place vinul rosu, un pahar de Teran e alegerea potrivita. Cel mai popular vin alb este Malvasia, alte vinuri din regiune fiind Borgonja si Hrvatica.

 

Trufele croate care cresc in inima Istriei si pe care le gasesti foarte rar in alta parte trebuie neaparat incercate. E putin probabil ca vei gasi ceva asemanator, plus ca restaurantele te vor lauda pentru alegerea acestei delicatese.

 

Transportul in Pula

 

Pula are o retea extinsa de autobuze si cai ferate; autobuzele sunt destul de ieftine, cu majoritatea calatoriilor constand in jur de 1,15 euro, desi s-ar putea sa fii taxat suplimentar daca ai bagaj; e bine sa intrebi soferul daca te accepta cu bagajul in autobuz, unii pot sa interzica. Daca vei fi totusi taxat pentru bagaj, suma e infima – in jur de 28 de centi.

 

Daca vrei sa iei un tren catre Zagreb, un bilet dus intors costa aproximativ 32 de euro (in functie de rata de schimb), iar daca vrei sa te aventurezi mai departe si sa ajungi in Slovenia, exista un tren catre Ljubliana, care pleaca in fiecare zi dimineata, la 9.15 si care costa intre 29-34 euro dus intors. Bacurile catre Trieste si Venetia, in Italia, pleaca in fiecare zi din portul principal.

 

Daca te decizi sa inchiriezi o masina pentru cateva zile, sa fii atent la limita de viteza. In Croatia aceasta este, in majoritatea locurilor, 55 km/h. Daca o depasesti te poti alege cu o amenda usturatoare.

 

Inchirierea unei masini in Croatia nu e mai scumpa decat in alte parti in Europa, dar ai grija daca inchiriezi o masina in Croatia si mergi cu ea in Serbia (sau invers): poti deveni o tinta pentru localnici, care nu sunt foarte incantati de vecinii lor balcanici.

 

Oricum, cea mai buna modalitate pentru a vizita Pula din Romania este la volanul propriului automobil. Distanta fata de oraselul croat nu este foarte mare (din orice regiune ai veni) iar traversarea Serbiei este destul de sigura.

 

Informatii locale

 

Croatii vorbesc engleza, aceasta fiind a doua lor limba. Nu te astepta insa ca tot personalul din restaurante sa inteleaga ce spui, asa ca incearca sa inveti putin jargon: vei sfarsi prin a fi indragit de cei cu care incerci sa conversezi.

 

Pula se bucura de veri caldute si placute, in care temperatura ajunge la 28ºC. Moneda croata este Kuna (HRK); 10 euro reprezinta echivalentul a circa 74 Kuna.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei