Grădina Botanică din Prăjeşti
Dimensiune font:
Situată în judeţul Bacău, Prăjeşti este singura comună din ţară care are o grădină botanică. În apropierea acesteia se află un alt obiectiv turistic, Muzeul de Etnografie şi ştiinţele Naturii.
Ideea de a organiza această grădină i-a aparţinut profesorului Paul Ţarălungă, care a predat biologia la şcoala generală din Prăjeşti şi a început să pună bazele muzeului şi ale grădinii la începutul anilor '70. El a gândit grădina ca pe un spaţiu în care să le poată arăta elevilor secretele naturii. Odată cu trecerea timpului, micul colţ de natură s-a transformat într-o veritabilă Grădină Botanică.
Astăzi, în Grădina Botanică din Prăjeşti putem admira peste 2.000 de specii de plante, atât plante comune, cât şi plante exotice. Este important să ştiţi că pe locul unde astăzi se înalţă semeţi platanii, arborii de vanilie, chiparoşii de baltă, un nuc de cocos, magnoliile sau salcâmii pletoşi împreună cu sute de alte specii de plante, a fost o mlaştină. Terenul părăsit a fost drenat şi pe cele două hectare de pământ au fost plantate, de-a lungul anilor, specii de plante şi arbuşti de pe toate continentele globului nostru pământesc.
Dintre cele mai exotice plante ce pot fi admirate aici, amintim nucul negru. Este important să ştiţi că uleiul care se extrage din acesta este folosit în industria aeronautică, pentru a unge motoarele de rachete şi avioane. Pe o altă alee din Grădina Botanică din Prăjeşti putem admira copaci de ginko biloba, platani şi magnolii. Grădina este ca un colţ de rai, mai ales dacă paşii vă poartă lin pe aleile care sunt înmiresmate de aroma dulce a arborilor de vanilie.
În urma unei descoperiri arheologice în albia Siretului, profesorul Paul Ţarălungă a pus bazele unui alt proiect măreţ din Prăjeşti. Totul a început în urma unor ploi torenţiale când în pietrişul spălat de ape şi-au făcut apariţia bucăţi de oase. După o expertiză arheologică, s-a confirmat faptul că acele oase erau de la un mamut din epoca preistorică. Aşa a luat naştere ideea de a înfiinţa Muzeul de Etnografie şi Ştiinţe ale Naturii.
Muzeul este împărţit pe şapte secţiuni şi adăposteşte obiecte din cultura Cucuteni. Majoritatea acestor vestigii au fost descoperite pe teritoriul patriei noastre în timpul expediţiilor organizate de Societatea Română de Biologie între anii 1975 şi 1983.
O colecţie interesantă a muzeului este expusă în zona de etnografie. Aici pot fi admirate obiecte tradiţionale din lemn şi os folosite de sătenii din lunca Siretului în urmă cu două secole. Ivăre, scărmănători, straie ţărăneşti, oale şi ulcele din lemn, toate acestea încântă privirea oricărui vizitator.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Grădina Botanică din Prăjeşti. Aveţi o ocazie unică să admiraţi frumuseţea unui colţ de rai, amplasat într-un loc în care poluarea şi factorii chimici din marile oraşe nu au reuşit să ajungă.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5416
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau