Iarna prin vecini: destinatii de vacanta in Europa de Est

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

Apropierea iernii, alaturi de criza financiara de care parca nu mai scapam, pot duce la cautarea unor alternative ieftine, interesante, pitoresti si chiar aventuroase, in privinta petrecerii Sarbatorilor de iarna, sau macar pentru o partida la schi. Satui de artificialitatea si plictisul oferit de unele destiantii de profil din Alpi si loviti crunt in buzunare de lipsa banilor, tot mai multi romani se intreaba unde vor schia si isi vor petrece vacanta de iarna. O solutie pentru temerari si curiosi vine din partea tarilor cu munti din Europa de Est. Sunt aproape, sunt ieftine, sunt usor de atins cu avionul sau automobilul din dotare, dar, mai presus de toate, ofera peisaje salbatice, putin poluate si ocazia unor amintiri de neuitat.

 

Polonia

Evident o destinatie de iarna mult mai putin populara decat Austria, Franta, Italia sau tarile nordice, Polonia ofera oportunitati satisfacatoare si putin costisitoare pentru practicarea sporturilor de iarna. Polonia beneficiaza de o mica portiune din Muntii Carpati, singurii munti ai tarii, de altfel: tara vechilor "pani" detine o parte din masivul Tatra, iar cel mai inalt varf de pe teritoriul polonez este Rysy cu ai sai 2.499 de metri inaltime. Cu toate ca Polonia are parte doar de o frantura din lantul carpatic (10%), comparativ cu Romania, care detine 53%, modul in care polonezii respecta si ingrijesc petecul lor de Carpati, este admirabil si, evident, incomparabil cu lacomia si lipsa de bun simt cu care guvernele romanesti de dupa '89 au tratat Carpatii.

 



Revenind in Polonia, trebuie mentionat de la bun inceput ca cea mai mare si mai cautata statiune montana de pe aceste meleaguri este Zakopane, supranumita Poarta Tatrei poloneze. In munti, zapezile raman din decembrie pana in martie. Conditiile de cazare sunt diverse, de la "capitala iernii" Zakopane, pana in satele pierdute de munte.

 



Daca vine vorba de partii de schi si snowboarding sau locuri propice parapantei, in vest, la granita cu Cehia, statiunea Krkonoše (alt. 1 600 metri), precum si partiile Kapacz si Szklarska Poręba, ofera conditii ideale. De asemenea, in mijlocul Muntilor Beskidy, la altitudinea medie de 1.200 metri, gasim trei partii foarte apreciate de cunoscatori: Szczyrk, Wisla si Ustron. Spre est, langa granita cu Slovacia, revenim la Zakopane. Nu vom regreta parcurgerea partiilor Butowry Wierch, Kasprowy Wierch si Nosal.


Cehia

Republica Ceha beneficiaza de conditii naturale ideale pentru vacantele de iarna, fiind o tara inconjurata de munti superbi. Si ca sa va faceti o idee despre modul stralucit si armonios in care cehii au inteles sa impace ecologia cu turismul, ei bine aflati ca majoritatea partiilor de schi din aceasta tara central-europeana sunt situate in interiorul rezervatiilor naturale si a arealelor protejate, iar ochiul vigilent al rangerilor vegheaza ca tursitii sa nu arunce gunoaie sau sa distruga mediul inconjurator.

 



Muntii Krkonoše sunt cei mai inalti de pe intregul teritoriu ceh (1.602 m), in acesti munti semeti din Boemia intalnindu-se si cele mai renumite partii de schi. Combinatia de partii Pec pod Sněžkou, Černá hora - Janské Lázně, Harrachov si Rokytnice nad Jizerou, alcatuiesc cel mai celebru complex natural de schi din Cehia. Aici este un paradis secret al impatimitilor sporturilor de iarna: intreaga regiune detine 28 de tele-schiuri si 26 de kilometri de partii de schi. Statiunea Janské Lázně ofera, in plus, sali moderne de fitness si centre de wellness.

 



Statiunea Špindlerův Mlýn vine cu cei 26 kilometri de partie clasica si peste 100 km de partii de schi-fond. Impatimitii snow-boardingului nu trebuie sa rateze o deplasare in snow-parcul St.Peter din statiunea Rokytnice nad Jizerou. Parcule este amenajat special cu obstacole si trambuline diverse, pentru toate gradele de dificultate si maiestrie. Nu au fost uitati nici pasionatii de curse de sanii trase de caini, pentru acestia existand facilitati speciale la Černá hora si Janské Lázně.


Ucraina

Vecina noastra de la nord detine un potential natural ramas inca neexploatat in privinta sporturilor de iarna. Chiar daca o buna parte din Carpatii ucraineni ne-au apartinut de drept, facand parte din Bucovina, pana cand Stalin a ciuntit-o samavolnic, raptul teritorial savarsit de sovietici nu ar trebui sa ne indeparteze de o eventuala vacanta de iarna in Ucraina. Ba din contra, putem considera chiar ca avem un motiv in plus sa vedem acele meleaguri. Mai ales ca dincolo de granita de pe raul Tisa exista inca multe sate romanesti, iar limba romana este vorbita destul de des in Carpatii ucraineni.

 



Cu toate ca turismul de iarna in Carpati este relativ nedezvoltat in Ucraina, realitatile de teren demonstreaza ca acesta este in crestere rapida. In fiecare an se deschid noi si noi partii de schi si se construiesc statiuni. In prezent, singura partie de schi amenajata conform exigentelor norme europene, este cea de la Bukovel. Cea mai inalte partie, aflata inca in curs de amenajare este la Drahobrat, in imediata apropiere a orasului Yasina.

 



La doar 6 kilometri de satul Bystrets se construieste o noua statiune de schi, ale carei costuri finale insumeaza peste 60 milioane $. Ucrainenii nu s-au rezumat doar la Carpati cand vine vorba de schi, astfel in cat orase precum Kiev, Harkov, Poltava si Dnepropetrovsk, beneficiaza de partii artificiale. Se poate schia chiar si in peninsula Crimeea, unde autoritatile locale au amenajat conditii propice in trecatoarea Angarskyy, sau in Ay-Petri, langa Yalta.


Slovacia

Dintre toate tarile din estul european, Slovacia detine, probabil, cele bune conditii pentru vacante si sporturi de iarna. Cele doua mari destinatii specifice sunt localizate in regiunile montane Tatra Joasa si Tatra Inalta. Daca vrei sa eviti aglomeratia mergi in Tatra Joasa, dar retine ca Tatra Inalta beneficiaza de conditii naturale superioare. Tot aici intalnesti celebrul pisc Skalnaté Pleso (1.741 metri), care a gazduit numeroase campionate mondiale de schi.

 



Cea mai importanta statiune montana din tara este Štrbské Pleso
: situata la altitudinea de 1.355 metri, si-a cucerit faima internationala in anul 1970, cand a gazduit Campionatul Mondial de Schi Alpin. In afara de schi, exista conditii excelente pentru practicarea parapantei si a winter bungee- jumping-ului. Pentru relaxare si refacere incearca sauna si centrele de wellness echipate cu ultimele noutati in domeniu.

 



Iar daca tot ai ajuns in Slovacia, intreapta-ti pasii si spre Tatranská Lomnica, una dintre cele mai cautate partii si cea mai inalta din aceasta tara - 2.200 metri. Cea mai mare partie din Slovacia este cea de la Ždiar, care are si portiuni pentru incepatori. Una peste alta, Slovacia, pe timp de iarna, este o experienta care ofera dependenta!


Muntenegru

Republica muntenegreana este o mica tara din spatiul ex-iugoslav, care a scapat, din fericire, de ororile razboiului ce a ravasit intreaga regiune in anii '90. Cunoscut si sub numele de "Mica Serbie", Muntenegru este o perla a Mediteranei si a Balcanilor. Cadrul sau natural a ramas aproape intact, iar poluarea este inexistenta, in lipsa unei economii industrializate.

 



Mica tara muntoasa de la Mediterana ofera locatii naturale atat pentru schi-ul alpin cat si pentru schi fond. Cele mai populare destinatii de iarna sunt cele de la Kolašin si Žabljak, ambele situate la poalele muntilor Bjelasica si Durmitor. Žabljak este acoperita de zapada circa 120 de zile pe ani, aici existand trei mari partii: Savin Kuk, Štuoc si Javrovaca. Savin Kuk are o lungime de 3 kilometri jumatate, fiind si cea mai dificil de parcurs dintre cele trei.

Pe Durmitor au loc anual doua mari competitii de schi, devenite deja traditionale: Angel Cup si Durmitor Cup.
Daca nu va place sa va inghesuiti cu multimea pe partie, iar conditia fizica si experienta va permit, puteti schia pe pantele line ale muntilor Bjelasika, unde, la vreme de iarna, stratul de zapada variaza intre 1 si 3 metri.

 



Daca te-ai hotarat sa petreci Craciunul sau Anul Nou in Muntenegru, ambele statiuni Kolašin si Žabljak ofera ambiante superbe, cu mult diferite de aglomeratele si exagerat de scumpele Vale a Prahovei si Poiana Brasov.


Slovenia

Tara cu cea mai mare suprafata impadurita, raportat la dimensiune si numar de locuitori, dintre toate statele europene, Slovenia este un exemplu viu care demonstreaza ca se poate face atat protectia mediului ambiant la cel mai inalt nivel, cat si obtinerea de sume fabuloase de bani dintr-un turism extrem de bine pus la punct.

 



Statiunile sale montane si partiile de schi sunt situate la granitele cu Italia si Austria, oferind conditii incredibile pentru sporturile de iarna, partii intacte, facilitati ultra moderne, si preturi foarte mici pentru calitatea conditiilor de vacanta oferite. Privelisti de basm cu piscuri inzapezite, vai glaciare, lacuri alpine si paduri ramase neatinse de la inceputul timpurilor va asteapta aici.

 



Una dintre cele mai cautate statiuni pentru schiat este Kranjska Gora, situata in inima Alpilor Julieni. Alta locatie de neuitat este Bohinj, pe malul celui mai mare lac glaciar din Slovenia. Daca sunteti in zona, mergeti si in Planica: pe aceasta partie a fost stabilit recordul mondial la sarituri cu schiul. Trebuie retinut ca Slovenia are cea mai indelungata traditie in privinta schi-ului, dintre toate tarile central si est-europene. Cu sau fara traditii, fie si pentru linistea, relaxarea si frumusetea imprejurimilor, un sejur de iarna in Slovenia ramane un cadou inspirat pentru cei dragi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei