Mănăstirea „Petru Vodă”
Dimensiune font:
În apropierea localităţii Poiana Teiului, urmând drumul care duce spre Târgul Neamţ, se află Mănăstirea „Petru Vodă”, în satul cu acelaşi nume.
Tradiţia spune că în aceste ţinuturi viaţa monahală a existat încă din cele mai vechi timpuri. Se ştie că încă din secolul al XVI-lea, în apropierea Ceahlăului, existau numeroase sihăstrii, printre care şi cea de la Călugăreni. În anul 1538, fiul lui Ştefan cel Mare, Petru Rareş, alungat de către turci de pe tron şi trădat de către boieri, a fost ajutat de nişte sihaştri care l-au primit la Călugăreni.
Ajuns din nou domn, Petru Rareş a ridicat pentru binefăcătorii lui de la Călugăreni o biserică din lemn, cu hramul Buna Vestire, care a rezistat mai bine de trei secole, iar apoi a fost aşezată în satul Poiana Largului şi funcţionează ca parohie.
În secolul al XVII-lea, mulţi preoţi şi credincioşi au trecut munţii în Moldova pentru a scăpa de persecuţiile religioase. Ei au construit aici biserici pentru a duce mai departe credinţa. Biserica din satul Petru Vodă a fost ridicată în anul 1780 de către călugărul Mitrofan, iar preotul Iustin Pârvu a ridicat aici o mănăstire.
Om foarte respectat şi cu un suflet mare, preotul Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, judeţul Neamţ. Acesta a îmbrăcat rasa monahală în 1936, la Schitul Durău, fiind hirotonisit preot la 22 de ani. După finalizarea stagiului militar, a urmat seminarul din Roman, absolvindu-l în anul 1945. În acest an a fost arestat şi condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa fiindu-i prelungită până în anul 1964. După ce a ieşit din închisoare, părintele a slujit ca monah la mănăstirile Secu şi Bistriţa.
Construcţia bisericii ridicată de el a început pe data de 4 mai 1991, când a fost celebrată şi slujba de sfinţire a locului. Locuitorii din împrejurimi au ajutat cu tot ce au putut la ridicarea bisericii din lemn de brad pe fundaţie de beton. În anii următori au fost ridicate chiliile, trapeze, şi clopotniţa.
Mănăstirea a devenit loc de pelerinaj şi foarte mulţi credincioşi vin să se roage. Aici au fost înfiinţate şi un azil de bătrâni, o casă de copii şi un dispensar medical.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2779.
(Sursa foto: www.viziteazaneamt.ro)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau