Schitul Sihla
Dimensiune font:
Dacă aţi ajuns în apropierea Mănăstirii Sihăstria, nu ezitaţi să faceţi o plimbare şi până la Schitul Sihla, care se află la o distanţă de 3 kilometri, pe un drum forestier care urcă prin pădure.
Aşezământul monahal Sihla face parte din frumoasa salbă de monumente istorice, religioase, arhitectonice din Munţii Neamţului, ce oferă vizitatorilor privelişti încântătoare şi trăiri spirituale deosebite. Numele de Sihla vine din cuvântul slavon „sihle”, ce înseamnă „hăţiş”, pădure deasă de copaci tineri, după cum arăta vegetaţia ce acoperea zona din preajmă, în vremurile de început ale vieţii monahale în aceasta zonă.
Pe vârful Muntelui Sihlei, la aproximativ 1000 de metri altitudine, într-un peisaj fantastic, care pare dintr-o altă lume, se află o peşteră, între blocuri imense de stâncă, dând impresia că stau să se prăbuşească. Aici şi-a găsit lăcaş, la sfârşitul secolului al XVII-lea, timp de 20 de ani în rugăciune, Sfânta Teodora. Se spune că aceasta se hrănea cu fructe de pădure, bureţi, urzici şi cu bucăţele de pâine, aduse de păsări de la Sihăstria. Modul în care a fost descoperită de călugări când aceasta era pe moarte este unul miraculos, călugării au urmărit câţiva porumbei care luau pâine de la mănăstire şi zburau cu ea către munţi. Când au ajuns la peşteră au găsit-o pe aceasta într-o stare gravă. Peştera, în care ea a locuit şi unde a fost şi înmormântată Sfânta, a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi. În urma ocupaţiei ruseşti din 1828-1834, moaştele Sfintei Teodora au fost mutate în lavra Pecerska din Kiev.
În preajma acestui loc sfânt, Ioniţă Cantacuzino a construit, în anul 1763 sub o stâncă uriaşă, Bisericuţa dintr-un brad, care are hramul Schimbarea la faţă.
Un lucru inedit pe care îl afli mergând în acest loc, este ca pe stâncile din jurul schitului Sihla, se poate practica bouldering, escaladare fără folosirea corzilor pe bolovani mari, la baza unor pereţi de stâncă sau pe structuri artificiale.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2834.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau