Ceahlăul, sihastrul de piatră al Moldovei

default

Dimensiune font:

| 20-07-2013 06:54

* încărcat de legende, „amprentat” de urmele sihaştrilor care au vieţuit în pustietatea lui, de copitele cailor de cărăuşie sau a animalelor de pradă, măturat de stihiile naturii, Ceahlăul rămâne un irezistibil loc în care oamenii muntelui se întorc atraşi de o forţă invizibilă * prin cele 5 „porţi oficiale de intrare” pe platoul Ceahlăului se perindă zilnic turişti, cercetători, călugări sau cărăuşi * în urma fiecărui urcuş, pentru fiecare rămâne o poveste nescrisă * Ceahlăul însuşi şi-a triat prietenii, prin zgârcenia cu care a făcut loc căilor largi de acces, lăsându-le loc doar celor care ştiu să guste în tăcere măreţia vârfurilor de până la 1750 de metri şi să admire minunata lucrare a naturii, întinsă pe 290 de kilometri pătraţi

 

O singură zi de străbătut cărările întortocheate şi abrupte ale masivului Ceahlău e o terapie pentru spirit şi suflet, care în prea puţine locuri din România poate fi găsită. Cele două cabane aruncate pe crestele muntelui, la diferite altitudini, nu oferă servicii de top, şi nici nu le-ar sta bine îmbrăcate în straie moderne. De regulă cei ce istovesc, punându-se cu uriaşul masiv, odată ajunşi pe platoul Dochiei sau la jumătatea traseului spre această destinaţie, care nu poate fi decât cabana Fântânele, nu doresc decât să-şi găsească culcuş în sălbăticia muntelui, ca a doua zi să o ia din loc spre alte trasee, nu înainte de a face înviorarea degustând un ceai cu ochii pironiţi peste peisajul absolut încântător, atunci când ceaţa lăptoasă lasă loc privirii să urmărească vreuna dintre culmile acestui imens sihastru. Munte de o frumuseţe dominantă, Ceahlăul mai este şi un impresionant loc pentru pelerinaj pe urmele sihaştrilor care au sălăşluit de secole prin peşterile sau sub curmăturile stâncilor ce poartă denumiri de o rară frumuseţe - Peştera lui Vucol, Poiana Maicilor, La Scaune, Toaca, Panaghia sau Peştera lui Gherman. Din aşezările de pustnici menţionate în vechi documente sau rămase în legende, nu a mai rămas nimic, în afara unui aşezământ monahal dispus în vecinătatea Pietrei Ciobanului, fiind vorba de Mănăstirea Muntele Ceahlău, cu hramul Schimbarea la Faţă, Ştefan cel Mare şi Sfânt, în care vieţuiesc în ascultare doar 3 călugări, de Schitul Stănile şi Schitul Cerebuc.

 
  Construcţia Cabanei Dochia a început în anul 1908, aceasta fiind distrusă în trei rânduri. De abia în perioada 1958-1984 cabana reuşeşte să fie racordată la curent electric şi apă potabilă, iar între anii 1985-1989 se construieşte clădirea cabanei care există astăzi.

  Cabana care străjuieşte Ceahlăul

Situată la o altitudine de 1750 de metri, Cabana Dochia este una dintre cele mai căutate locuri de popas de pe masivul Ceahlău. Construită în anul 1908, sub numele de Adăpostul numărul 1, cabana Dochia este dărâmată în anul 1909 din cauza unei furtuni puternice. Un an mai târziu, pe versantul sudic al Ceahlăului începe reconstrucţia cabanei care este finalizată abia în anul 1914. Primul Război Mondial o distruge din nou, ea fiind repusă în funcţiune abia în anul 1927, funcţionând mai mult ca refugiu pentru cei ce se încumetau să străbată vârfurile muntelui. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cabana Dochia a fost ocupată pe rând de trupele germane şi sovietice. Imediat după război, aceasta a fost administrată de mai mulţi cabanieri care i-au adus îmbunătăţiri, dar de abia în perioada 1958-1984 cabana reuşeşte să fie racordată la curent electric şi apă potabilă, iar între anii 1985-1989 se construieşte clădirea cabanei care există astăzi. Actuala Cabană Dochia este prevazută cu demisol, parter cu sală de mese şi bucătărie, camere cu două sau patru camere, dar şi dormitoare comune cu 14-17 locuri. Pentru o cameră de 2 locuri cu baie proprie, din totalul celor 3, locul de cazare este de 50 de lei, pentru o cameră cu 4 locuri şi baie proprie, cazarea costă 40 de lei de persoană, pentru singura cameră de 7 locuri, fără baie proprie, tariful este de 30 de lei pe noapte, iar un loc într-un dormitor comun de 14 sau 17 locuri cost 20 de lei. Fiind singura construcţie de pe Ceahlău, construită la cea mai mare altitudine, din faţa cabanei Dochia se poate vedea în zilele senine, de la staţiunea din Izvorul Muntelui şi până la crestele munţilor Rarău, Călimani sau Rodnei. Spre cabana Dochia se poate ajunge pe toate cele 7 trasee montane ce pornesc de la poalele muntelui, fie dinspre Durău, Izvorul Muntelui sau Bicazul Ardelean. Aprovizionarea cabanei se face cu ajutorul a doi cai. În cazul în care prind semnal, turiştii pot face rezervare la numerele de telefon 0730.603.801 sau 0730.603.802.


 

  Prima cabană de pe Muntele Ceahlău

  * membrii familiilor Cantacuzino şi Sturdza poposeau în zona actualei cabanei Fântânele, loc unde a fost construită prima cabană cu circuit închis

 Situată undeva la jumătatea muntelui, Cabana Fântânele este situată pe versantul dinspre Durău, la o altitudine de 1220 de metri. Potrivit legendei, cabana îşi are începuturile în anul 1641 în locul numit Fântănele, de unde ţâşneau de sub stânci trei izvoare. În acest loc obişnuiau să se oprească sub un brad secular păstorii, vânătorii şi oamenii muntelui pentru a se odihni şi a-şi potoli setea, drept pentru care locul a devenit un punct de întâlnire al celor ce umblau pe munte. În anul 1854 în acest loc s-a construit prima cabană cu circuit închis destinată excursiilor pe Ceahlău, întreprinse de membrii familiilor Cantacuzino şi Sturdza. Prima cabană pentru turişti a fost construita în anul 1876. În anul 1927, primul cabanier construieşte o cabană cu două camere şi bucătărie, cu o capacitate de cazare pentru 12 persoane, aceasta funcţionând până în anul 1952, an când s-au început lucrările la o nouă cabană ce a fost terminată în anul 1958. În anul 1984 s-a reuşit racordarea la reţeaua electrică a cabanei, la care se poate ajunge din statiunea Durău, direct pe traseul marcat cu bandă roşie, fie de la cascada Duruitoarea, pe cruce roşie şi triunghi galben.

  Care sunt condiţiile de cazare la Fântânele

 Turiştii au la dispoziţie un număr de 80 de locuri de cazare şi o sală de mese cu bucătărie, aprovizionată de personalul cabanei prin cărăuşie cu rucsaci. Preţurile de cazare variază de la 60 de lei de persoană pentru o cameră cu un loc şi până la 20 de lei de persoană într-o cameră comună de 19 locuri. Rezervări pentru cazare se pot face la numărul de telefon 0730.603.803. Odată porniţi în urcare pe muntele Ceahlău, turiştii mai au o variantă de cazare gratuită la Schitul Stănile, accesibil dinspre Bicazul Ardelean, Mănăstirea Ceahlău sau Schitul Cerebuc, unde se poate ajunge de pe drumul axial ce face legătura între staţiunile Izvorul Muntelui şi Durău. Călugării de la aceste mănăstiri oferă cazare şi masă gratuită. Contează însă foarte mult dacă în locul ospitalităţii lor li se aduce o sticlă de ulei sau o pungă de făină.

În anul 1984 s-a reuşit racordarea la reţeaua electrică a cabanei, la care se poate ajunge din statiunea Durău, direct pe traseul marcat cu bandă roşie, fie de la cascada Duruitoarea, pe cruce roşie şi triunghi galben.

  Unde vă puteţi caza înainte de a urca Ceahlăul

  * preţul mediu nu depăşeşte 60 lei pe noapte

 În ce priveşte cazarea în staţiunile de la poalele Ceahlăului, cea mai bună variantă constă în rezervarea de camere la una din şiragul de pensiuni agroturistice din Durău sau Izvorul Muntelui. Preţul mediu al unei camere cu două paturi în staţiunea Durău nu depăşeşte 60 de lei pe noapte, excepţie fâcând puţinele pensiuni de lux din zonă, printre care Pensiunea Vânătorul, acolo unde o cameră cu două paturi costă 180 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus şi acces la piscină şi saună.

În aceiaşi staţiune mai funcţionează şi hotelurile Bistriţa, Bradul şi Brânduşa, care pune la dispoziţia turiştilor apartamente la aproximativ 100 de lei, camere cu doua paturi, în jurul preţului de 60 de lei, apa caldă curenta, televiziune prin cablu şi menu-uri tradiţionale moldoveneşti, de la tochitură, pârjoluţe, ciorbe, sarmale, caş, mămăliguţă şi până la vestiţii mititei cu muştar.
 
Cazare la mănăstire, în camping sau căsuţe

 Peste hotelurile şi pensiunile din Durău, turiştii pot opta şi pentru camparea în incinta pensiunilor, la preţul de 10 lei, sau pentru căsuţe, al căror preţ variază între 45 de lei, cu două paturi, sau 65 de lei cu 3 paturi. O altă variantă de cazare este oferită de Mănăstirea Durău, acolo unde turiştii se pot caza în pavilioane de 4 locuri, câte 2 paturi în cameră, la preţul de 30 de lei de persoană. Pentru accesul cu maşina spre staţiunea Durău, dinspre Bicazul Ardelean sau staţiunea Izvorul Muntelui, turiştii pot opta pentru varianta cea mai scurtă, respectiv axialul care porneşte din staţiunea Izvorul Muntelui situată lângă oraşul Bicaz, şi traversează poalele Ceahlăului pe un drum accesibil, asfaltat dar distrus parţial în urma activităţilor de la exploataţiile forestiere, care poate fi parcurs în minim o oră. Turiştii pot vedea de-a lungul acestui traseu, cele mai multe dintre turmele de oi de pe Ceahlău, de la aceste stâne putând fi cumpărate brânzeturi proaspete.

Pentru cazarea în staţiunile de la poalele Ceahlăului, cea mai bună variantă constă în rezervarea de camere la una din şiragul de pensiuni agroturistice din Durău sau Izvorul Muntelui.
 

 

Cum putem ajunge cu maşina pe Ceahlău

Singurul traseu pe care turiştii pot parcurge cu maşina aproape două treimi din drum este cel care porneşte din comuna Bicazul Ardealean, de la intersecţia DN 12 C cu drumul nemodernizat 127A (spre Tulgheş). Până la cabana Dochia, traseul are 21,6 km prin satul Telec - Curmătura Scaune - Jgheabul lui Vodă, fiind cel mai lung dintre rutele spre Ceahlău. Un turist care face la pas acest traseu ajunge la cabana Dochia în circa 6-7 ore. În schimb, cu maşina, timpii se reduc de cel puţin două ori. Autoturismele pot fi parcate în zona Schitului Stănile. Drumul forestier continuă circa 3 km spre Curmătura "La Scaune", însă este greu accesibil maşinilor mici. Urcuşul spre Dochia începe prin pădurea de conifere, traseul fiind marcat cu bandă albastră şi punct roşu. După traversarea zonei "Jgheabul lui Vodă", înainte de ieşirea în platou, la o altitudine de 1.765 m, poate fi admirat "Gardul Stănilelor", impresionant perete de stânci, adăpost pentru capre negre şi numeroase specii de plante rare. Din această zonă, turiştii mai au de parcurs jumătate de oră până la cabana Dochia.


  Durău, punct de plecare pentru două trasee

Unul dintre cele mai populare trasee spre vârful Toaca este Durău - cabana Fântânele - Piatra Lată - Panaghia - cabana Dochia. Acest traseu este parcurs în special de turiştii care vor să atingă şi Toaca, distanţa dintre Dochia şi vârf fiind parcursă în mai puţin de o oră. Lungimea traseului Durău - Fântânele - Dochia ajunge la 7,3 km, gradul de dificultate este mediu, iar timpii de parcurs ajung la circa trei ore. Turiştii care se aventurează pe această rută trebuie să aibă în perioada iernii în zona stâncii Panaghia întrucât, de cele mai multe ori, traseul poate fi pierdut din cauza zăpezilor. Cel de-al doilea traseu din Durău este spre Poiana Viezuri - Cascada Duruitoarea - Poiana Săiuşului - Jgheabul lui Vodă - Dochia. Cu o lungime de 7,9 km, ruta este parcursă în aproape 4-5 ore. La cascadă, care are o înălţime de 20 m, este amenajat un loc de popas. Traseul continuă prin stânga acesteia, pe o pantă abruptă, poteca fiind amenajată cu scări şi balustrade de lemn, iar parcurgerea acesteia în perioada iernii nu este recomandată turiştilor în perioada de iarnă.


 Trei trasee turistice din Izvorul Muntelui

La Dochia se poate ajunge din Izvorul Muntelui pe trei trasee, toate cu punct de pornire din zona cabanei cu acelaşi nume. Traseele sunt prin Stânca Dochiei - Santinela - Jgheabul cu Hotar - cabana Dochia, Curmătura Lutu Roşu - Detunatele - cabana Dochia şi, respectiv, Poiana Maicilor - Clăile lui Miron - Ocolaşul Mic - cabana Dochia. Rutele au între 5,3 şi 7 km şi pot fi parcurse între 3 şi 4.30 ore. Traseele sunt marcate cu triunghi albastru, bandă albastră şi, respectiv, bandă roşie. Pe prima rută, iarna, în zona de jnepeniş din apropierea platoului, traseul se închide destul de des. Unele probleme pot fi întâmpinate în anotimpul de iarnă şi pe celelalte două trasee. Ruta prin Curmătura Lutu Roşu suferă o modificare uşoară, la ieşirea din pădure spre Dochia, urcând spre Piatra Miresei pentru a evita alunecările de zăpadă din jgheabul cabanei. În ceea ce priveşte traseul prin Poiana Maicilor, turtişii trebuie să aibă grijă la ieşirea din camping şi în zona Clăile lui Miron.


Traseu de 14,6 km cu plecare din satul Neagra

 Cel de-al doilea traseu după lungime spre Ceahlău porneşte din satul Neagra şi parcurge zonele Piciorul Negrei - Poiana Văratec - Poiana Maicilor - Ocolaşul Mic - cabana Dochia. Timpul de parcurs poate ajunge şi la şapte ore, iar traseul de 14,6 km este practicabil tot anul. Satul Neagra se află în partea de sud a Masivului Ceahlău, iar poteca marcată cu cruce albastră începe din zona centrală a localităţii pe drumul forestier de pe valea Neagra, spre nord. După circa 3 km, turiştii ajung la confluenţa a două pârâuri (Neagra Mare şi Neagra Mică), traversând o zonă acoperită cu păduri de foioase. Drumul forestier continuă de la confluenţa celor două pârâuri, iar accesul spre zona înală a Ceahlăului se face pe traseele marcate de-a lungul unor pârâuri.


  Regulile Parcului Naţional Ceahlău

 - este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel. Excepţie fac locurile special amenajate

- este interzisă tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstrailor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale de către alte persoane
- este interzisă distrugerea, degradarea sau colectarea fără acordul administraţiei parcului a ciupercilor, plantelor, animalelor şi a oricăror eşantioane naturale din parc
- este interzisă cu desăvârşire organizarea de discoteci sau alte manifestări zgomotoase în aer liber care pot influenţa în mod negativ mediul înconjurător
- camparea pe teritoriul parcului se face numai după achitarea unei taxe, în locurile special amenajate
- aprinderea focului pe teritoriul parcului este interzisă
- accesul câinilor este permis numai în condiţiile în care sunt ţinuţi în lesă
- este interzisă distrugerea, degradarea sau însuşirea panourilor indicatoare sau informative precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice


  În cuprinsul Parcului Naţional Ceahlău sunt incluse următoarele categorii de arii protejate: Rezervaţia ştiinţifică "Ocolaşul Mare", Rezervaţia natural - botanică "Poliţa cu Crini", monumentele naturii "Cascada Duruitoarea"şi "Avenul Mare"

  Masivul Ceahlău este cel mai renumit şi mai impresionant masiv din partea centrală a Carpaţilor Orientali, fiind înconjurat de valea Bistricioarei la nord, valea Bicazului la sud, valea Bistriţei la est şi văile Bistrei, Pinticului şi Jidanului la vest

 Din staţiunea Durău şi cabana Izvorul Muntelui pornesc cele mai populare trasee, dar nu trebuie neglijată ruta care începe din Bicazul Ardelean, turiştii putând parcurge aproape două treimi din traseu cu maşina


Pagini realizate de Nelu Păunescu, Alex Andrei şi Tudor Ghioc


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

wiliam

Jul 20, 2013

este deosebit traseul si peisajul iarna,dar merita vazut si in anotimpul de vara.traseul pana la cabana este de aproximativ 4-4.5ore iarna,este mirific si un mijloc de relaxare.va recomand cu deosebita placere,am fost in februarie si a meritat efortul.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei