* la Iaşi, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei se poate mândri cu singura femeie din această structură * tânăra de 27 de ani luptă cot la cot cu ceilalţi colegi, indiferent de gradul de dificultate al misiunilor * în plus, este unul dintre cei mai buni trăgători din cadrul IPJ * cum orice om însă, are şi puncte slabe: nu prea îi ies… cartofii prăjiţi
A fi poliţist în ziua de azi nu e chiar atât de uşor, mai ales atunci când îţi desfăşori activitatea în cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Când mai eşti şi singura femeie din acest departament, atunci lucrurile se complică rău de tot. Este cazul Andreei, o tânără ieşeancă de 27 de ani, care luptă cot la cot cu ceilalţi colegi „mascaţi” din cadrul SAS. Şi-a început cariera în Poliţie încă de la 19 ani, iar de 6 ani activează în SAS. Prima dată a lucrat la ordine publică. Pentru a ajunge să activeze în cel mai riscant departament din poliţie, tânăra a susţinut un concurs foarte riguros, pe care l-a trecut însă cu brio, reuşind astfel să-şi împlinească visul. L-a avut drept mentor pe unchiul ei, care lucrează în acelaşi sistem. „Întotdeauna m-am simţit atrasă de această meserie, iar până a mă angaja aici nu s-a mai făcut acest lucru. A fost şi este încă interesant să lucrez cot la cot cu bărbaţii. Ei au trebuit să accepte anumite lucruri, eu la fel... Este o competiţie între noi, în fiecare zi. Când am venit eu în sistem, la nivel naţional erau două sau trei femei, care lucrau doar la birouri”, îşi începe confesiunea Andreea. Aşa se face că, la început, colegii au privit-o cu o anumită superioritate, însă acum s-au obişnuit să lucreze alături de ea. Până ca Andreea să se alăture trupelor de „mascaţi” din Poliţie, aceştia nu mai avuseseră coleg o femeie, chiar dacă acest departament fiinţa de 8 ani. În cea ce priveşte antrenamentul zilnic, timp de două ore, poliţista nu se dă în lături şi munceşte la fel ca un bărbat. „A fost greu la început, dar acum m-am obişnuit. La început, colegii mei şi-au simţit puţin imaginea puţin violată cu mine acolo, dar glume pe seama mea nu au făcut niciodată. Este o meserie care îmi place. Toţi suntem o echipă foarte strânsă. Ne ajutăm reciproc”, a mai spus omul legii. În viaţa personală, Andreea este un om absolut normal. Tânăra „mascată” susţine că reuşeşte să se deconecteze de la munca de serviciu odată cu ieşirea din unitate. „Sunt o femeie obişnuită care găteşte, calcă, face curăţenie... chiar dacă lucrez la SAS”, ne mărturiseşte tânăra.
Andreea lucrează în poliţie de la 19 ani, iar de 6 ani activează în Serviciul pentru Acţiuni Speciale
Cea mai dificilă intervenţie
Potrivit Andreei, toate misiunile sunt dificile, indiferent la ce structură activezi. Important este ca, odată ajunşi la locul intervenţiei, să existe acel spirit de echipă, sprijinul reciproc. Viaţa poliţiştilor, în special a celor de la SAS, atârnă de un fir de aţă la fiecare misiune. Putem spune că o greşeală minoră poate fi fatală pentru ei. Nu-şi pot permite erori la intervenţii, având în vedere că SAS este structura IPJ intervine în mod special în cazurile cele mai dificile, plecând de la violenţa stradală şi până la acţiuni şi razii pentru prinderea infractorilor periculoşi ori aplanarea conflictelor de amploare, cu evoluţie violentă.„Tuturor ne este pusă viaţa în pericol, atunci când mergem la o intervenţie. Lăsând gluma la o parte, noi chiar funcţionăm ca o echipă. Petrecem foarte mult timp împreună şi, automat, ne cunoaştem foarte bine, chiar dacă nu purtăm discuţii în momentul în care acţionăm şi luăm decizii într-un timp foarte scurt. Am învăţat, în timp, să ne bazăm unii pe alţii, iar în momentul în care merg cu unul dintre colegi în misiune ştim foarte bine ce avem de făcut. Sunt situaţii în care viaţa lui depinde de a mea şi invers. Mulţumim lui Dumnezeu că până acum nu au fost momente în care să ne simţim depăşiţi de situaţie. Sperăm să nu fie cazul nici de acum înainte”, ne-a spus Andreea. Aceasta îşi aminteşte că au fost şi situaţii dificile, din care a scăpat însă cu bine. „Pentru a face faţă oricărui tip de intervenţie, mă antrenez cel puţin două ore zilnic. Cea mai dificilă misiune a mea a fost una legată de copii. A fost chiar la începutul carierei mele în SAS. Eram undeva la Ciurea, unde un tată ameninţa că se aruncă de la etaj cu pruncul în braţe. Mai fusese un astfel de caz în ţară şi probabil că domnul acela de acolo se inspirase. A fost pe fondul consumului de alcool. Am urcat pe o scară de pompieri până la etajul 4. Am intrat pe balcon, am spart geamul şi l-am imobilizat”, rememorează tânăra poliţistă.
„Sunt o femeie obişnuită, care găteşte, calcă, face curăţenie...”
Sniper de elită
În ciuda vârstei, interlocutoarea noastră este unul dintre cei mai buni trăgători din tot inspectoratul de poliţie. Ea poate concura liniştită cu forţele speciale din întreaga lume, fiind un adevărat „sniper”. „Cînd am dat examen aici, am făcut 56 de puncte din 60. Ştiu că venise şi dl Marin Moscalu la tragere. Îmi place să trag cu arma. Am tras cu toate armele din dotare. Am început cu pistolul Carpaţi, Makarov, Glock-ul pe care-l avem în dotare, cu pistolul mitralieră, cu puşca de vânătoare, cu PFL-ul cu lunetă, cu toate. Dintre toate, îmi place să trag foarte mult cu Glock-ul. Are o precizie foarte bună, chiar dacă e mai greu”, adaugă poliţista.
Îşi doreşte doi copii şi să se pensioneze de la SAS
Deşi nu este încă măritată, Andreea îşi doreşte să aibă doi copii, în viitorul nu foarte îndepărtat. Ea susţine că mai are un frate, cu care se înţelege foarte bine, iar acest lucru l-ar dori şi pentru propriii copii. Ca orice om prevăzător, s-a gândit şi la pensionare. Iar acest lucru şi l-ar dori chiar din postura pe care o ocupă în prezent. „Cât o să lucrez la SAS nu ştiu, însă mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar. Nimeni nu este. În concediu m-am întâlnit cu nişte prieteni care lucrează în acelaşi domeniu, dar în alte ţări din Europa. I-a pufnit râsul când am comparat salariul meu, transformat în euro, cu al lor. Când mergi la bancomat în ziua de salariu, te gândeşti dacă-ţi ajung banii de rate şi apoi te mai întinzi. Dacă nu... asta e! Am apucat să-mi iau o locuinţă a mea în rate, pe care ar trebui s-o termin de achitat la 53 de ani”, ne-a destăinuit spaima infractorilor.
„Mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar”
A dat foc bucătăriei din cauza… cartofilor prăjiţi!
Aşa cum ne-a spus deja, în timpul liber Andreea nu se fereşte să schimbe costumul de luptător SAS cu şorţul de bucătărie. Găteşte aproape orice, cu mici excepţii însă… „Nu pot spune că mănânc sau gătesc chiar orice. Vă spun totuşi un mic secret. Ultima oară când am încercat să gătesc cartofi prăjiţi am dat foc, la propriu, bucătăriei unei colege. Cel mai bine îmi iese însă orezul”, ne-a destăinuit apărătorul legii.
Singura femeie-mascat din cadrul forţelor de intervenţie ale IPJ Iaşi nu găteşte doar pentru sine, ci şi pentru jumătatea ei. Are un prieten care lucrează tot în Poliţie, dar nu la acelaşi departament. Cu alte cuvinte, să-l ferească Dumnezeu să o supere… „Nu îndrăzneşte să mă enerveze, că şi el lucrează în sistem, aşa că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu sare calul, cum se spune. Învăţăm unul de la celălalt. Mai mult eu învăţ de la el, că am de la cine, şi atunci se creează un echilibru în relaţia noastră. Din punctul acesta de vedere, este bine”, încheie tânăra poliţistă. (Andrei Hurbea)
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Comentarii
fantomas
May 31, 2013
singura femeie care de fapt sta in birou secretara, nu a mai fost in misune de cand a intrat in departament. mai documentati-va inainte de a scrie. are program special de 8 h/zi fata de ceilalti colegi care satu 24 h/zi la serviciu, si invarte hartii. mare luptatoare...ha ha ha. de tot rasul si articolul si andreea
Adauga comentariul tau