Singura femeie din trupa de „mascaţi” a Poliţiei

default

Dimensiune font:

| 25-05-2013 06:10

* la Iaşi, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Poliţiei se poate mândri cu singura femeie din această structură * tânăra de 27 de ani luptă cot la cot cu ceilalţi colegi, indiferent de gradul de dificultate al misiunilor * în plus, este unul dintre cei mai buni trăgători din cadrul IPJ * cum orice om însă, are şi puncte slabe: nu prea îi ies… cartofii prăjiţi

 

A fi poliţist în ziua de azi nu e chiar atât de uşor, mai ales atunci când îţi desfăşori activitatea în cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi. Când mai eşti şi singura femeie din acest departament, atunci lucrurile se complică rău de tot. Este cazul Andreei, o tânără ieşeancă de 27 de ani, care luptă cot la cot cu ceilalţi colegi „mascaţi” din cadrul SAS. Şi-a început cariera în Poliţie încă de la 19 ani, iar de 6 ani activează în SAS. Prima dată a lucrat la ordine publică. Pentru a ajunge să activeze în cel mai riscant departament din poliţie, tânăra a susţinut un concurs foarte riguros, pe care l-a trecut însă cu brio, reuşind astfel să-şi împlinească visul. L-a avut drept mentor pe unchiul ei, care lucrează în acelaşi sistem. „Întotdeauna m-am simţit atrasă de această meserie, iar până a mă angaja aici nu s-a mai făcut acest lucru. A fost şi este încă interesant să lucrez cot la cot cu bărbaţii. Ei au trebuit să accepte anumite lucruri, eu la fel... Este o competiţie între noi, în fiecare zi. Când am venit eu în sistem, la nivel naţional erau două sau trei femei, care lucrau doar la birouri”, îşi începe confesiunea Andreea. Aşa se face că, la început, colegii au privit-o cu o anumită superioritate, însă acum s-au obişnuit să lucreze alături de ea. Până ca Andreea să se alăture trupelor de „mascaţi” din Poliţie, aceştia nu mai avuseseră coleg o femeie, chiar dacă acest departament fiinţa de 8 ani. În cea ce priveşte antrenamentul zilnic, timp de două ore, poliţista nu se dă în lături şi munceşte la fel ca un bărbat. „A fost greu la început, dar acum m-am obişnuit. La început, colegii mei şi-au simţit puţin imaginea puţin violată cu mine acolo, dar glume pe seama mea nu au făcut niciodată. Este o meserie care îmi place. Toţi suntem o echipă foarte strânsă. Ne ajutăm reciproc”, a mai spus omul legii. În viaţa personală, Andreea este un om absolut normal. Tânăra „mascată” susţine că reuşeşte să se deconecteze de la munca de serviciu odată cu ieşirea din unitate. „Sunt o femeie obişnuită care găteşte, calcă, face curăţenie... chiar dacă lucrez la SAS”, ne mărturiseşte tânăra.

Andreea lucrează în poliţie de la 19 ani, iar de 6 ani activează în Serviciul pentru Acţiuni Speciale

 

Cea mai dificilă intervenţie

 

Potrivit Andreei, toate misiunile sunt dificile, indiferent la ce structură activezi. Important este ca, odată ajunşi la locul intervenţiei, să existe acel spirit de echipă, sprijinul reciproc. Viaţa poliţiştilor, în special a celor de la SAS, atârnă de un fir de aţă la fiecare misiune. Putem spune că o greşeală minoră poate fi fatală pentru ei. Nu-şi pot permite erori la intervenţii, având în vedere că SAS este structura IPJ intervine în mod special în cazurile cele mai dificile, plecând de la violenţa stradală şi până la acţiuni şi razii pentru prinderea infractorilor periculoşi ori aplanarea conflictelor de amploare, cu evoluţie violentă.„Tuturor ne este pusă viaţa în pericol, atunci când mergem la o intervenţie. Lăsând gluma la o parte, noi chiar funcţionăm ca o echipă. Petrecem foarte mult timp împreună şi, automat, ne cunoaştem foarte bine, chiar dacă nu purtăm discuţii în momentul în care acţionăm şi luăm decizii într-un timp foarte scurt. Am învăţat, în timp, să ne bazăm unii pe alţii, iar în momentul în care merg cu unul dintre colegi în misiune ştim foarte bine ce avem de făcut. Sunt situaţii în care viaţa lui depinde de a mea şi invers. Mulţumim lui Dumnezeu că până acum nu au fost momente în care să ne simţim depăşiţi de situaţie. Sperăm să nu fie cazul nici de acum înainte”, ne-a spus Andreea. Aceasta îşi aminteşte că au fost şi situaţii dificile, din care a scăpat însă cu bine. „Pentru a face faţă oricărui tip de intervenţie, mă antrenez cel puţin două ore zilnic. Cea mai dificilă misiune a mea a fost una legată de copii. A fost chiar la începutul carierei mele în SAS. Eram undeva la Ciurea, unde un tată ameninţa că se aruncă de la etaj cu pruncul în braţe. Mai fusese un astfel de caz în ţară şi probabil că domnul acela de acolo se inspirase. A fost pe fondul consumului de alcool. Am urcat pe o scară de pompieri până la etajul 4. Am intrat pe balcon, am spart geamul şi l-am imobilizat”, rememorează tânăra poliţistă.

Sunt o femeie obişnuită, care găteşte, calcă, face curăţenie...”

 

Sniper de elită

 

În ciuda vârstei, interlocutoarea noastră este unul dintre cei mai buni trăgători din tot inspectoratul de poliţie. Ea poate concura liniştită cu forţele speciale din întreaga lume, fiind un adevărat „sniper”. „Cînd am dat examen aici, am făcut 56 de puncte din 60. Ştiu că venise şi dl Marin Moscalu la tragere. Îmi place să trag cu arma. Am tras cu toate armele din dotare. Am început cu pistolul Carpaţi, Makarov, Glock-ul pe care-l avem în dotare, cu pistolul mitralieră, cu puşca de vânătoare, cu PFL-ul cu lunetă, cu toate. Dintre toate, îmi place să trag foarte mult cu Glock-ul. Are o precizie foarte bună, chiar dacă e mai greu”, adaugă poliţista.
 

Îşi doreşte doi copii şi să se pensioneze de la SAS

 

Deşi nu este încă măritată, Andreea îşi doreşte să aibă doi copii, în viitorul nu foarte îndepărtat. Ea susţine că mai are un frate, cu care se înţelege foarte bine, iar acest lucru l-ar dori şi pentru propriii copii. Ca orice om prevăzător, s-a gândit şi la pensionare. Iar acest lucru şi l-ar dori chiar din postura pe care o ocupă în prezent. „Cât o să lucrez la SAS nu ştiu, însă mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar. Nimeni nu este. În concediu m-am întâlnit cu nişte prieteni care lucrează în acelaşi domeniu, dar în alte ţări din Europa. I-a pufnit râsul când am comparat salariul meu, transformat în euro, cu al lor. Când mergi la bancomat în ziua de salariu, te gândeşti dacă-ţi ajung banii de rate şi apoi te mai întinzi. Dacă nu... asta e! Am apucat să-mi iau o locuinţă a mea în rate, pe care ar trebui s-o termin de achitat la 53 de ani”, ne-a destăinuit spaima infractorilor.

 

Mi-aş dori să ies la pensie de aici, chiar dacă nu sunt suficient motivată din punct de vedere financiar”

 


 

A dat foc bucătăriei din cauza… cartofilor prăjiţi!

 

Aşa cum ne-a spus deja, în timpul liber Andreea nu se fereşte să schimbe costumul de luptător SAS cu şorţul de bucătărie. Găteşte aproape orice, cu mici excepţii însă… „Nu pot spune că mănânc sau gătesc chiar orice. Vă spun totuşi un mic secret. Ultima oară când am încercat să gătesc cartofi prăjiţi am dat foc, la propriu, bucătăriei unei colege. Cel mai bine îmi iese însă orezul”, ne-a destăinuit apărătorul legii.
 

Singura femeie-mascat din cadrul forţelor de intervenţie ale IPJ Iaşi nu găteşte doar pentru sine, ci şi pentru jumătatea ei. Are un prieten care lucrează tot în Poliţie, dar nu la acelaşi departament. Cu alte cuvinte, să-l ferească Dumnezeu să o supere… „Nu îndrăzneşte să mă enerveze, că şi el lucrează în sistem, aşa că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu sare calul, cum se spune. Învăţăm unul de la celălalt. Mai mult eu învăţ de la el, că am de la cine, şi atunci se creează un echilibru în relaţia noastră. Din punctul acesta de vedere, este bine”, încheie tânăra poliţistă. (Andrei Hurbea)

 



 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

fantomas

May 31, 2013

singura femeie care de fapt sta in birou secretara, nu a mai fost in misune de cand a intrat in departament. mai documentati-va inainte de a scrie. are program special de 8 h/zi fata de ceilalti colegi care satu 24 h/zi la serviciu, si invarte hartii. mare luptatoare...ha ha ha. de tot rasul si articolul si andreea

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei