Terapii complementare - Cum se prepară ceaiul de liliac
Dimensiune font:
Un leac mai puțin cunocut, ceaiul de liliac poate fi de ajutor în anumite suferinţe. În scop terapeutic, de la liliac se utilizează scoarţa, frunzele, mugurii şi florile. Planta conţine glucide, substanţe amare, amidon, rezine şi glucozizi, având efect vasodilatator, stomahic, antireumatic, astringent şi tonic.
Decoct din muguri de liliac. Peste două linguri de pulbere de muguri de liliac se toarnă 200 ml apă fierbinte. Se pune la fiert pe foc foarte slab sau pe baie de aburi timp de 15 minute, după care se filtrează şi se completează cu apă fiartă, pentru a ajunge la volumul iniţial.
Pentru suferinzii de diabet: se bea câte 1 lingură de decoct, de 3 ori pe zi, ca adjuvant.
Infuzie din frunze de liliac. Peste două linguri de frunze de liliac mărunţite se toarnă 250 ml apă caldă, se aduce la punctul de fierbere, după care se îndepărtează de pe foc şi se infuzează lichidul învelit într-un material călduros, timp de 2-3 ore. Se filtrează și se bea.
Pentru suferinzii de boli inflamatorii ale rinichilor și cei cu litiază: se ia o lingură, de patru ori pe zi, înainte de mese, în cură de două săptămâni; după o pauză de 2-3 săptămâni, dacă este necesar, procedura se poate repeta de 3-4 ori.
Infuzia este de ajutor și pentru cei cu insomnie. Se iau două linguri de flori uscate (nu necesită mărunţire) sau două linguri de frunze uscate şi mărunţite, se opăresc cu 250 ml. de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere. Insomnie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi. Pentru un efect mai puternic, la prepararea ceaiului se poate adăuga şi o linguriţă de flori de lavandă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau