Legi blânde plus magistraţi miloşi = ucigaşi liberi pe şosele
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
În urmă cu 18 ani, avea loc un acident rutier, soldat cu 3 morţi. Vinovata, soţia unui celebru senator, a fost „aspru” pedepsită, după un calcul simplu: un mort = un an; trei morţi = 3 ani. Şi aceia cu suspendare!
În urmă cu 11 ani, avea loc un accident rutier, soldat cu 3 morţi. Vinovatul, un penibil « realizator » de televiziune, cacofonic începând cu titlul emisiunii prin care a devenit cunoscut, a fost, îniţial, sancţionat mai blând, primind doi ani (desigur, cu suspendare, că nu erau să rămână telespectatorii fără aşa vedetă...); instanţa judecătorească superioară, realizând gravitatea faptei, a dublat pedeapsa – 4 ani (desigur, tot cu suspendare!). Motivele invocate pentru aşa incredibilă (şi nedreaptă) pedeapsă au fost: lipsa antecedentelor penale (probabil trebuie să fii ucigaş în serie ca să se schimbe viziunea), exprimarea remuşcărilor şi a disponibilităţii de a plăti despăgubiri, în fine, nu făcuse o manevră interzisă (deşi, în momentul accidentului, se afla pe contrasens!).
Dar ce m-a uimit – şi indignat – cel mai mult, după cel de al doilea caz amintit, a fost o declaraţie făcută, susţinea presa, de oamenii legii, care ar fi „anunţat, imediat după accident (...) că majoritatea celor care au provocat accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa persoane au scăpat fără să facă închisoare”, adăugând „că se ajunge la asemenea concluzii deoarece astfel de inculpaţi nu sunt consideraţi un pericol pentru ordinea publică, ei primind sentinţe judecătoreşti cu suspendare”. Dacă presa a citat exact şi oameni ai legii au spus aşa ceva, aproape că nu ar mai fi de comentat. Dar nici de mirat că, în România, anual, mor pe şosele cei mai mulţi oameni în comparaţie cu celelalte ţări din UE – iar datele arată că trendul este crescător : dacă, în 2020, ţara noastră înregistra 85 decese la un milion de locuitori (în acel an, pe total UE, au murit 18.800 de persoane, dintre care aproape o zecime în România !); doar până la 30 august a.c., deja erau 1029 decese.
Marginile şoselelor au început să rivalizeze tot mai mult cu cimitirele. Iată un singur exemplu : între Bucureşti şi Bacău, pe DN2, sunt 550 borne kilometrice, iar anul trecut, pe acelaşi traseu, se puteau deja număra 564 de cruci...
Acum să revenim în zilele noastre şi în judeţul nostru. Unde, în localitatea Sticlăria, fix de ziua copiilor, o persoană a accidentat mortal o fetiţă de patru ani. Persoana, locuind în Hârlău, era grăbită: cineva o anunţase că o rudă se spânzurase (după alte variante, că începuse actul suicidar), dar, în loc să anunţe ambulanţa, poliţia, orice organ competent (şi capabil a străbate mult mai repede cei circa 50 de kilometri), a urcat la volanul maşinii, deşi nu avea permis (flerul îmi spune că nu era prima dată). Şi, ajungând la destinaţie (nu am mai aflat soarta rudei...), a avut ghinionul ca, din spatele altei maşini, să-i sară în cale o copilă, pe care a acroşat-o şi care, la puţin timp după, a decedat.
Persoana pare a fi una „cu stea în frunte”. După accident, parchetul a solicitat trimiterea în arest pe 30 de zile – dar un judecător a decis plasarea în arest la domiciliu (bănuiesc cu brăţară, nu?), iar instanţa care s-a ocupat de proces a judecat doar pentru conducere fără permis, nici măcar pentru culpă (vinovat fiind, desigur, mortul). La aşa persoană, dovedind atâta respect faţă de lege şi vieţile semenilor, pedeapsa – (nu definitivă, deci...) - a fost adecvată: 3 (trei) ani cu suspendare! Timp în care poate îşi ia şi permis auto...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau