Afacerea caselor din chirpici
Dimensiune font:
* considerate o raritate în alte ţări, casele din chirpici au împânzit Moldova * materialul de construcţie (paiele şi lutul) se găseşte chiar în gospodăria oamenilor * recent, o astfel de casă a fost inclusă în topul 10 al celor mai reuşite locuinţe „cob” din lume * dezavantajul este că locuinţele nu pot face faţă intemperiilor naturii
În mediul rural din Moldova multe case sunt făcute din chirpici. Ţăranii nu s-au gândit nici o clipă că acestea sunt mai ecologice şi au ales această variantă pentru că a fost mai ieftină. Oamenii îşi fac „cărămizile” din bucăţile de pământ şi paie în gospodăria proprie şi astfel economisesc sume importante de bani pe care le-ar da pe materialele de construcţii.
Chirpici şi termopane
În judeţul Bacău nu există o firmă care să ridice case din chirpici. Asta nu înseamnă că pe Valea Siretului, cea mai săracă zona a judeţului, oamenii nu-şi mai fac astfel de locuinţe. Îşi fac bucăţile de pământ şi paie în gospodăria proprie şi nu merg să le cumpere de la oraş pentru că chirpicul nu este omologat pentru construire. La ultimul recensământ, în judeţ au fost identificate 267.800 de locuinţe, din care 144.428 în mediul rural. Este cunoscut faptul că în mediul rural, peste 70% dintre locuinţe sunt vechi, construite din chirpici sau paiantă. Acestea s-au dovedit slabe ca nişte case din carton atunci când au venit inundaţiile, dar oamenii spun că nu-şi pot permite ridicarea altora mai stabile fiindcă nu au bani. În comuna Măgireni, chiar la stradă, un localnic şi-a ridicat o casă din chirpici cu etaj şi i-a pus şi geamuri termopan. Toţi se miră atunci când trec pe acolo.
Cele mai ieftine case
La recensământul din octombrie 2011 în judeţul Vaslui au fost înregistrate 123.000 de clădiri în care se aflau 166.200 de locuinţe convenţionale. La ţară, oamenii şi-au construit case din chirpici pentru că acesta a fost varianta cea mai ieftină. „Nu pot spune un preţ. Am avut paiele mele, lut am luat de la marginea satului. Ne-am ajutat cu rudele. Am ridicat casa acum vreo patru ani. Am cimentuit-o să reziste şi e foarte bună. Oricum nu mi-aş fi permis să dau milioane pe o casă din BCA”, ne-a spus un vasluian.
* * *
O astfel de casă din România a fost inclusă în topul 10 al celor mai reuşite locuinţe „cob” (material de construcţie similar paiantei, compus din lut, nisip, apă şi paie) din lume. Locuinţa a fost construită în Banat de arhitecta Ileana Mavrodin, membră în proiectul „Casa Verde”. Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin foloseşte materiale naturale din România pentru a-i ajuta pe oameni să redescopere meşteşugurile locale şi spiritul de comuniune cu natura. Potrivit site-ului casa-verde.ro, acest proiect ecologic promovează „o arhitectură prietenoasă, mai blândă şi, totodată, ecologică şi într-un mod de viaţă sănătos, apropiat de natură şi cu respect faţă de mediul înconjurător”.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau