7 curiozități despre planeta Marte, războinicul cosmic din vecinătatea noastră
Dimensiune font:
Marte este, fără îndoială, una dintre cele mai fascinate planete din sistemul nostru solar. Astronomii au avut și continuă să aibă multe curiozități despre planeta Marte. Supranumită și Planeta Roșie, Marte este cea de-a patra planetă de la Soare și a doua cea mai mică planetă din sistemul solar.
Botezată după zeul roman al războiului, Marte este o planetă telurică învelită într-un strat atmosferic subțire, compus în principal din bioxid de carbon. În acest articol îți prezentăm câteva curiozități despre planeta Marte, descoperite în cursul misiunilor spațiale de explorare organizate de-a lungul timpului.
1. Marte și Pământul au aproximativ aceeași întindere de uscat
Deși Marte are doar 15% din volumul și puțin peste 10% din masa planetei Pământ, suprafața întinderilor de uscat de pe cele două corpuri cerești este identică. Asta se întâmplă deoarece aproximativ două treimi din suprafața Pământului sunt acoperite de apă.
De asemenea, gravitația la suprafața planetei Marte este mai slabă cu 63% decât cea a Pământului (ceea ce înseamnă că pe Marte poți sări cam de trei ori mai sus).
2. Curiozități despre planeta Marte – Are cel mai înalt munte din sistemul solar
Vulcanul Olympus Mons are o înălțime de 21 de kilometri și un diametru de 600 de kilometri. Deși s-a format în miliarde de ani, scurgerile de lavă indică faptul că vulcanul ar putea fi încă activ.
3. Doar 18 misiuni spațiale au ajuns pe Marte
Până în septembrie 2014, de pe Pământ au fost lansate 40 de misiuni către Marte. Acestea au inclus atât misiuni de orbitare, cât și misiuni de aterizare, fără să mai socotim numărul misiunilor care au trecut pe lângă Planeta Roșie.
Cele mai recente aterizări pe Marte includ misiunea Mars Curiosity, din 2012, misiunea MAVEN, care „a pus piciorul” pe Planeta Roșie pe 22 septembrie 2014, urmată de stația de orbitare indiană Mangalayaan, care atins planeta pe 24 septembrie 2014.
Următoarele misiuni care au sosit aici au fost misiunea ExoMars, a Agenției Spațiale Europene, compusă dintr-o stație de orbitare, o navă care a aterizat pe planetă și un vehicul de explorare, urmată de misiunea InSight a NASA, în cadrul căreia un robot a aterizat pe Marte.
Misiunea NASA a fost lansată în martie 2016 și a sosit la destinație în luna septembrie a aceluiași an.
4. Aici au loc cele mai mari furtuni de praf din sistemul solar
Iată una dintre curiozitățile despre planeta Marte pe care puțini o cunosc. Planeta Roșie este măturată adesea de niște furtuni uriașe. Aceste furtuni pot dura luni întregi și pot acoperi întreaga planetă.
Anotimpurile sunt extreme, fiindcă orbita eliptică a planetei în jurul Soarelui este mai elongată decât în cazul altor planete din sistemul solar.
5. Curiozități despre planeta Marte: Soarele se vede de două ori mai mic decât de pe Pământ
Când planeta se află în punctul cel mai apropiat de Soare, emisfera sa sudică se înclină spre Soare, ceea ce duce la instalarea unei veri scurte și fierbinți. În același timp, emisfera nordică are parte de o iarnă scurtă și rece.
Când planeta se află cel mai departe de Soare, emisfera nordică se înclină spre Soare, ceea ce are drept rezultat o vară lungă și blândă. În același timp, emisfera sudică trece printr-o iarnă rece și lungă.
6. Bucăți din Marte au căzut pe Pământ
Meteoriți desprinși de pe Marte au „plutit” în sistemul solar timp de milioane de ani, după care s-au prăbușit pe Pământ. Datorită acestor bucăți de rocă, oamenii de știință au putut să afle diverse curiozități despre planeta Marte înainte da a lansa misiuni spațiale.
7. Într-o zi, Marte va avea un inel
În următoarele 20-40 milioane de ani, cea mai mare lună a planetei, Phobos, va fi dezintegrată de forța gravitațională. Asta va duce la apariția unui inel, care ar putea înconjura planeta timp de aproximativ 100 de milioane de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau