Călătorie extraordinară: un om va merge 7 ani pe urmele drumului parcurs acum 60.000 de ani de strămoşii noştri (VIDEO)

default

Dimensiune font:

| 14-01-2013 12:32

Jurnalistul Paul Salopek a pornit în cursul zilei de joi dintr-un mic sat etiopian într-o călătorie extraordinară, de peste 34.000 de kilometri. Drumul pe care Salopek a început să meargă în Africa va continua în Orientul Mijlociu, apoi Asia, va trece în continentul american prin Alaska, continuând prin SUA, America Centrală şi apoi America de Sud, urmând să ajungă la final în Tierra del Fuego, Chile. Călătoria începută în Valea Rift se va încheia 30 de milioane de paşi mai târziu, în zona Canalului Beagle, ce desparte Chile de Argentina. „Tierra del Fuego este ultimul colţ continental colonizat de strămoşii noştri, care au sosit acolo acum 12.000 de ani”, explică Salopek.

În total, jurnalistul în vârstă de 50 de ani va traversa 30 de graniţe şi va întâlni zeci de limbi şi de grupuri etnice în cadrul unei misiuni fără precedent: reluarea primei migrări umane din Africa, într-o călătorie lentă ce-i va permite să experimenteze o varietate din culturile Pământului, pentru a povesti ulterior un mozaic global format din poveştile oamenilor de pe întreaga planetă.

Călătoria din Etiopia până în Chile a fost realizată de strămoşii noştri în aproximativ 60.000 de ani. Plimbarea planetară a jurnalistului poartă numele de „Out of Eden” şi este sponsorizată de National Geographic, the Knight Foundation şi de The Pulitzer Center for Crisis Reporting. Salopek, un jurnalist care a câştigat de două ori Premiul Pulitzer, intenţionează să scrie anual câte un articol amplu despre călătoria sa, urmând să ofere actualizări periodice la fiecare 150 de kilometri parcurşi.

„De multe ori, locurile peste care zburăm sau prin care trecem cu maşina fără a ne opri reprezintă nu doar poveşti nespuse, dar şi ţesuturi conectoare ce fac legătura între ştirile zilei”, a explicat Salopek într-un interviu acordat prin telefon din satul Herto Bouri, aşezarea etiopiană din care acesta şi-a început călătoria. „Aceste locuri în care nu ne oprim explică modul în care mediul sau educaţia se leagă de economia, iar aceste poveşti sunt nuanţate şi complicate, astfel că este nevoie să încetinim pentru a le înţelege”, a mai spus Salopek.

În Herto Bouri, sat aflat în nord-estul Etiopiei, „paleoantropologii au descoperit o fosilă de Homo sapiens extrem de veche, de acum aproape 160.000 de ani”, spune Salopek. „Deoarece eu voi urma paşii acestor oameni, este punctul de start ideal. Voi păşi pe urmele primilor oameni care au plecat din Africa, eveniment ce a avut loc acum 50.000-70.000 de ani, şi o voi face la fel ca ei: pe jos”, mai spune jurnalistul.

Timp de 95% din istoria omenirii, oamenii parcurgeau pe jos, în medie, 5.200 de kilometri anual. Bărbaţii vânători-culegători mergeau zilnic aproximativ 16 kilometri, iar femeile 9 kilometri. 

De formare biolog, Salopek afirmă că oamenii au evoluat pentru a înţelege lumea din jurul lor în ritm de mers, după ce au dezvoltat capacitatea de a merge pe două picioare acum 3 milioane de ani. „Există date neurologice care îmi susţin afirmaţiile: oamenii sunt concepuţi pentru a absorbi informaţiile într-un ritm de 5 kilometri pe oră”, spune Salopek.

Călătoria lui Salopek este, probabil, cea mai lungă plimbare din epoca modernă – însă recordul pe care jurnalistul îl va stabili nu va fi consemnat în Cartea Recordurilor Guiness, pentru că această reuşită nu poate fi standardizată. Jurnalistul nu este prima persoană care ia decizia de a călători pe jos pe distanţe mari. Rory Stewart, astăzi un parlamentar britanic, a mers de-a lungul Iranului, Pakistanului, Nepalului şi apoi s-a întors prin Afghanistan, efectuând această plimbare în 21 de luni. Rezultatele au fost consemnate în cartea „The Places In Between”. „Cel mai grozav lucru a fost faptul că mi-a permis să am acces la oameni şi la comunităţi. Mersul pe jos te forţa să te opreşti la fiecare 20-25 de mile şi te obliga să îţi petreci nopţile în casele oamenilor din sate”, a explicat Stewart. Politicianul petrece şase săptămâni în fiecare an mergând pe jos prin regiunea în care a fost ales. „Acest tip de călătorie este foarte important pentru mine, deoarece trăim într-o lume care este foarte concentrată pe destinaţii, un oraş sau un obiectiv turistic, ceea ce duce la ignorarea a 99% dintr-o ţară”, a mai spus Stewart.

Stewart îl sfătuieşte pe Salopek să găsească oameni cu care să îşi petreacă nopţile. Zilele lungi petrecute mergând te fac obosit, înfometat şi dornic de singurătate, însă Stewart afirmă că orele cele mai plăcute din călătoria lui Salopek nu vor fi în timpul zilei, ci seara, în jurul mesei sau a focului, alături de oameni.

Salopek intenţionează să meargă alături de oamenii din locurile prin care va trece, învăţând limbi noi sau descoperind vorbitori ai limbii engleze de-a lungul drumului. Jurnalistul spune că această călătorie îi va încetini procesul scrierii, afirmând că speră că va reuşi şi el să încetinească ritmul cititorilor care trăiesc într-o lume inundată cu informaţii.

„Ador scrierile lungi, aşa că sper că există un public interesat de efortul meu şi că oamenii vor fi dispuşi să aştepte episoadele noi din călătoria mea„, a spus Salopek. Jurnalistul a câştigat Premiul Pulitzer în 1998 pentru reportajele sale explicative şi în 2001 pentru reportajele din Africa, toate fiind publicate de ziarul Chicago Tribune. Salopek speră că această călătorie îl va ajuta totodată să devină un scriitor mai bun.

Riall Nolan, un profesor de antropologie de la Universitatea Purdue care a trăit şi lucrat în Senegal, Tunisia, Sri Lanka şi Papua Noua Guinee, afirmă că efortul lui Salopek este extraordinar şi „incredibil de ambiţios”. „Va învăţa foarte multe despre diversitatea umană. Va putea să povestească nepoţilor şi să explice oamenilor că «am văzut mii de feluri în care oamenii pot fi oameni». Suntem o specie incredibil de diversă, nu există o singură metodă de a fi om”, spune Nolan.

Salopek va fi echipat doar cu ceea ce reuşeşte să împacheteze într-un rucsac. Jurnalistul recunoaşte că „devii vulnerabil atunci când mergi pe jos”, însă nu va avea la el un pistol. Temerarul a recunoscut că a stabilit nişte proceduri de securitate, însă a spus că nu poate oferi detalii despre ele. Salopek afirmă că e conştient că ar putea avea probleme la anumite graniţe — de exemplu, la intrarea în Iran — însă plănuieşte să rezolve problemele pe măsură ce acestea apar, bazându-se pe „adaptare şi noroc, la fel ca strămoşii noştri”.

În prima etapă a călătoriei Salopek va călători de-a lungul deşertului etiopian, motiv pentru care atunci când era acasă a trimis nişte bani în Djibouti pentru a achiziţiona o cămilă cu ajutorul căreia doreşte să transporte apa necesară supravieţuirii. În rucsac Salopek va avea un laptop Apple, un telefon prin satelit şi echipamentul necesar campării. Jurnalistul intenţionează să comunice periodic prin Twitter.

„Important este să fiu conştient tot drumul că această plimbare nu este o reuşită atletică. Este o călătorie a minţii ce se întâmplă să se desfăşoare la pas. Oamenii nomazi din Pleistocen au fost nevoiţi să rezolve diferite probleme de-a lungul călătoriei lor pe Terra, iar eu voi face acelaşi lucru”, a concluzionat Salopek.

 

Surse: AP, BBC, LiveScience, Out of Eden

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei