CULINARIA

FOTO/VIDEO - Ce este pane carasau sau pâinea sardă

Ca să tină mult, sarzii au ales o retetă de paine gata uscată, subtire, coaptă de două ori: il pane carasau. Este painea traditionala a ciobanilor din Sardinia. Sunt foi foarte subtiri, uscate, crocante si usor de mancat. Numele deriva din cuvantul carasatura, termenul sard pentru uscare in cuptor. Se incălzeste putin inainte de a fi pusă pe farfurie, se toarnă un firicel de ulei de măsline deasupra, niste sare si niste ierburi si devine pane guttiau, de rontăit pană să vină si mancarea adevărată. Înrudit cu pane carasau mai e si pane pistoccu. Se mănancă mai ales ...

FOTO/VIDEO - Sarmale de post ca la mama acasă
16/03/2023 18:29

Delicioasele sarmale de post sunt preparate cu plăcere de gospodine În zilele de post. Drochia Click vă prezintă reteta sarmalelor de post ca la bunica. Vă recomandăm pentru un gust autentic! Ingrediente pentru sarmale de post: - 200 g orez - 3-4 linguri ulei - 1 ceapă - 2 morcovi - 2 gogoşari sau ardei graşi - 1 legătură pătrunjel şi mărar - 1 varză murată - 2 linguri suc de roşii - sare, piper măcinat - piper boabe Cum se prepară cele mai bune sarmale de post: - Orezul se curăţă şi se spală - Varza murata se desface in foi, se spală şi se lasă l ...

Ce este untul Ghee si ce beneficii are pentru sanatate
16/03/2023 11:30

Ghee este untul din traditia culinara a Asiei de Sud si este o alternativa sanatoasa la untul si uleiul traditional. Acesta contine numai grasime pura, bogata in acizi grasi, vitamine si antioxidanti si este ideal pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gatit si prajire deoarece tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare imbogatindu-le cu substante nutritive. Ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate. Proprietatile sale il indica atat ca aliment, cat si ca tratament, singur, ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice. Este important ...

Reguli noi în restaurante. Ce trebuie să conțină meniurile
15/03/2023 18:00

 Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia, incepand de miercuri, de a afişa ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, potrivit Agerpres. Noile reguli au fost stabilite printr-un ordin al presedintelui Autoritătii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si intră in vigoare de astăzi, 15 martie. Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mancare – exemplu: muşchiuleţ de porc – 140 g, cu garnitură de orez cu legum ...

Piure de conopidă
14/03/2023 17:15

Conopida poate fi folosita in foarte multe moduri si preparate, inclusiv piure.  Ingrediente -o conopida -sare -piper -nucsoara -2 linguri ulei de masline -25 gr unt -75 ml lapte -cateva frunze oregano Mod de preparare Prima dat se taie conopida bucatele si se pune la fiert in apa cu sare. Cand conopida s-a inmuiat si este bine patrunsa este gata. O strecuram bine, sa nu ramana apa. Cu ajutorul unui blender se zdrobeste pana va avea consistenta unei creme. Se adauga acum laptele caldut, untul si o lingura de ulei, piper, nucsoara si sare, daca mai este nevoie. Se mai blend ...

Otrăvurile din galantar. Crenvurşti de porc plini de E-uri!
14/03/2023 14:57

Carnea de porc se află in proporţie de 10% - 93% in compoziţia crenvurştilor de porc, potrivit un studiu realizat de InfoCons, pe baza etichetelor acestui tip de produse ce se regăseşte pe piaţa din Romania. „În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins intre 10 şi 93% din compoziţia produsului”, se menţionează in comunicat. Conform sursei citate, există şi produse care sunt comercializate sub denumirea "Crenvu ...

Găluște cu prune
14/03/2023 14:33

  Găluşte cu prune făcute după cea mai simplă retetă! Nu trebuie să fii bucătar profesionist, ci dacă urmezi pasii de aici, o să faci cele mai bune găluste cu prune, exact ca cele din copilărie! INGREDIENTE 300 g cartofi sare 30 ml ulei 1 ou 100 g făină 12 prune mici 50 g unt 50 g pesmet zahăr pudră scorţişoară pisată zahăr vanilat MOD DE PREPARARE 1. Începem reteta de găluste cu prune! Cartofii se fierb in apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de samburi, apoi se lasă la scurs. 2. Cartofii fierţi se curăţă de coaj ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Clătite cu morcovi
10/03/2023 15:15

Clătitele cu morcovi sunt cele mai pufoase clătite pe care le vei manca vreodată. Cu ajutorul catorva ingrediente poti avea un desert rapid si gustos in acelasi timp. Aceste clătite portocalii sunt ideale pentru micul dejun sau pentru o gustare. INGREDIENTE 200 g morcovi 150 g făină 100 ml lapte 2 ouă 50 g de zahăr brun jumătate de lingurită de scortisoară 8 g de praf de copt jumătate de lingurită de nucsoară rasă un varf de cutit de sare Cum se prepară clătitele cu morocovi in 10 minute 1. Morcovii se dau pe răzătoarea mică. 2. Ouăle se bat cu zahărul cu a ...

Istoria sushi-ului
10/03/2023 11:30

Pestele si orezul au fost gătite de secole in Asia de Sud, unde aceste două produse stau la baza dietei locale. Ulterior au fost combinate. Pestele a fost tăiat in bucăti mici subtiri, mutat cu orez si pus sub presiune. Această metodă de gătit a permis conservarea alimentelor pe tot parcursul anului, dar gustul si aspectul acestui fel de mancare erau departe de sushi modern. Abia in secolul al XIX-lea, in Japonia, bucătarul-sef Yohei Hanai a inventat o retetă modernă de sushi considerată clasică. Majoritatea soiurilor de sushi au folosit peste crud in loc de peste murat, dar uneor ...

FOTO/VIDEO - Clătite americane
09/03/2023 09:47

Pancakes sau clătitele americane sunt ideale pentru micul dejun sau pur si simplu pentru gustare. Sunt diferite de clătitele noastre obisnuite, fiind groase si continand agent de crestere. Sunt pufoase, delicioase si seamăna mai degrabă cu un pandispan.  O retetă foarte simplă si gustoasă Ingrediente : - 2 ouă  - 250 g faină -200 ml lapte -80 g zahăr - 2 lingurite praf de copt  - 1 lingurită sirop de agave pentru aromă -3 linguri de ulei  - O esentă de vanilie   Reteta poate fi vizionată in video.

Banala ceapă, legumă de lux în Filipine
08/03/2023 15:00

Ministerul Agriculturii din Filipine intenţionează să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne, in condiţiile in care pretul cepei a explodat, fiind probabil cel mai ridicat din lume, in timp ce inflaţia din această tară a ajuns la maximul ultimilor 14 ani, scrie Bloomberg. Propunerea privind importurile de ceapă a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat duminică secretarul său, Rex Estoperez. Pe langă funcţia de preşedinte, Marcos este şi ministr ...

 Cea mai simplă și rapidă rețetă de croissant cu unt – ai nevoie doar de câteva ingrediente!
08/03/2023 13:18

Croissantul cu unt este unul dintre produsele de panificatie delicioase, dar care par aproape imposibil de făcut in propria bucătărie. Există si retete de croissante pretentioase, care cer mai multă atentie si dedicare, insă si retete simple care nu cer atat de mult efort si timp. Îti recomandăm să incepi cu această retetă, pe care ulterior o poti personaliza după bunul plac – poti adăuga ciocolată, dulceată sau orice altă umplutură iti doresti. De ce ai nevoie pentru o retetă de croissante cu unt? Cel mai probabil, multe dintre ingredientele pentru un croissant ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cel mai bun orez prăjit
06/03/2023 12:11

INGREDIENTE 200 g ciuperci 400 g amestec de legume  700 g orez fiert si racit (300g orez nefiert) 4 linguri sos de soia 4 linguri ulei 1 ceapa tocata marunt 2 oua 2 fire ceapa verde 1 lingura ulei de susan 1 lingura ghimbir razuit 3-4 catei de usturoi razuiti sare piper Fierbem orezul in 2 cani de apa, impreuna cu o lingurita de ghimbir. Dupa ce s-a fiert, punem orezul intr-o strecuratoare si il clatim in cateva ape reci. Orezul fiert il punem la rece, in frigider, pentru o noapte. Cel mai bun orez pentru prajit este cel fiert cu o zi inainte. Taiem morcovul in cuburi mici ...

Povestea desertului care a stârnit război între două țări
04/03/2023 12:45

Pavlova este un desert devenit traditional in Australia si Noua Zeelanda, tări care incă isi dispută paternitatea asupra prăjiturii. Reteta contine bezea si fructe de pădure si are legătură cu legendara balerină din Rusia. Istoricii au declarat că desertul pe care astăzi il stim drept „prăjitura Pavlova” a fost numit după balerina de origine rusă Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, in anul 1926. Un bucătar din Wellington ar fi fost fascinat de dansatoare si i-ar fi făcut un desert pe măsură. Acesta contine două blaturi de bezea, friscă ...

FOTO/VIDEO - Ghiveci mănăstiresc
02/03/2023 12:45

   Ghiveciul de legume este o mancare usor de preparat, foarte gustoasă si sănătoasă. În post, este o altenativă la mesele de pranz, dar si pentru cină.    

FOTO/VIDEO - Cele mai populare legume din lume
22/02/2023 14:13

Tomatele sunt cele mai populare legume din lume. Lumea produce anual 177.04 tone metrice de tomate. Printre numeroasele tări din lume, cei mai mari trei producători de tomate sunt China, India si Statele Unite. Cei mai mari exportatori de rosii de pe glob sunt Olanda, Mexic si Spania. De exemplu, Olanda a exportat rosii in valoare de US $ 2 miliarde in 2017. Această natiune este cel mai mare exportator de rosii din lume. Pe de altă parte, Mexicul exportă rosii in valoare de miliarde de dolari 1.9, in timp ce Spania exportă rosii in valoare de miliarde USD 1.1. Ceapa ocupă locul secun ...

 Ce sunt florentinele Glyko?
17/02/2023 14:56

  Sunt create artizanal pentru cele mai pretentioase gusturi. Mai mult decat o bomboană sau o prăjitură, florentinele sunt pur si simplu un desert deosebit. Acest desert unic este recunoscut ca un simbol culinar al rafinamentului incă de la jumătatea secolului al XVII-lea. Unele izvoare le atestă ca fiind o creatie originară din Florenta, insă alte surse vorbesc despre aparitia lor pe meniul regelui Ludovic al IV-lea, la Palatul Versailles. Gustă un desert din paginile de istorie, pe care l-am reinventat pentru a aduce bucurie sufletului si in lumea modernă. În drumul s ...

Festivalul Clătitelor, la Prejmer
09/02/2023 15:20

Festivalul Clătitelor de la Prejmer, eveniment de tradiţie din judeţul Braşov, va avea, după doi ani de pauză, cea de-a 16-a ediţie in acest weekend, organizatorii promiţand publicului atat că se va putea delecta cu tot felul de bunătăţi locale, dar şi o atmosferă intreţinută de artişti de top, cu muzică de toate genurile. Conform primarului din Prejmer, Mihai Apafi, gospodinele comunei şi producătorii locali au pregătit nu doar faimoasele clătite, sortiment culinar care se află in centrul evenimentului, ci şi alte produse cu specific local, de la branzeturi, produse d ...

Ciorba, cel mai căutat preparat culinar românesc
06/02/2023 13:46

Ciorbă este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria romanească. Străbunicii, bunicii si mamele noastre au gătit acest fel principal la aproape fiecare masă. Ciorba se acreste diferit in functie de regiune. De exemplu, in Muntenia acrirea se face cu bors si se foloseste mult leusteanul. În această zonă cel mai des vom intalni ciorbă de pasăre si de legume. Ciorba este cel mai delicios preparat din bucătăria romanească si unul dintre cele mai sănătoase. De-a lungul timpului gospodinele si gospodării au si-au adus propriul aport asupra preparatului, astfe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei