CULINARIA

Varză călită cu carne

Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca).  Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata.  Ingrediente -1,5 kg afumatura sau ...

Pilaf cu carne și șofran. Rețetă din Uzbekistan
05/12/2023 11:15

Pilaful cu carne de porc este o mancare foarte apreciază in Uzbekistan. Ingrediente 1 kg pulpă porc 2 căni orez 3 morcovi 2 cepe 2 linguri untură 5-600 ml supă carne 3 căciulii usturoi putin sofran 1/2 lingurită chimen 1/2 lingurită coriandru sare piper   Mod de preparare Punem un ceaun pe foc si topim untura in care prăjim cuburile de carne, pana se rumenesc frumos pe toate părtile. Adăugăm ceapa tocată si amestecăm, lăsand să fiarba cateva minute pană cand tăiem morcovii julienne. Adaugăm jumătate peste carnea si ceapa călită, amestecăm si lăsă ...

„Cartof
05/12/2023 10:58

Pentru multi dintre noi această prăjitură aminteste de copilărie si de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine si savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o retetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două retete de cartof la Sanda Marin incă din 1945 (editia XI a celei initiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste retete ne invată cum să refolosim blaturi, biscuiti sau cozonaci uscati, chiar si torturi, insă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Reteta noast ...

 Atenție la mâncarea de post! Poate conține până la 50 de E-uri
04/12/2023 14:43

A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel, iar InfoCons vine in sprijinul consumatorilor cu informatii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninenta ingredientului principal din produsele ce vor fi consumate cu preponderentă in această perioadă. Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu paine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia si o gumă de mestecat, vor consuma instant pană la 50 de E-uri. De pildă, painea contine pană la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge pană la 13 E-uri, marg ...

Efectele incredibile ale borșului de sfeclă
04/12/2023 13:06

În perioadele reci, mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai săracă in vitamine si minerale, sau in perioadele de post, organismul are nevoie de sustinere si intărire. Un ajutor foarte bun poate veni de la sfecla rosie. Este o legumă vindecătoare ce curătă sangele, blochează dezvoltarea tumorilor, detoxifică ficatul, si asigură aportul necesar de vitamine, fiind un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, incă din timpul vietii intrauterine. De altfel, in medicina naturistă, această legumă este o adevarată legendă, proprietătile sale tămăduito ...

De ce să bei berea cu puțină sare
30/11/2023 00:54

Adăugarea de sare in bere poate fi o optiune personală pentru a imbunătăti gustul si a evidentia anumite arome, dar nu este o practică comună in toate culturile sau in randul tuturor băutorilor de bere. Motivele pentru a pune sare in bere pot varia, iar unii oameni preferă acest adaos pentru diverse motive, potrivit unknownbrewing.com: Intensificarea aromei: Sarea poate evidentia anumite arome ale berii, făcand experienta de degustare mai plăcută pentru unii. Se pierde dulceata: In unele beri, care pot avea o notă mai pronuntată de dulce, sarea poate ajuta la echilibrarea gustul ...

VIDEO - Cea mai populară rețetă de cartofi copți
26/11/2023 12:55

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coajă sau fără coajă, intregi sau tăiati bucăti, cu sau fără condimente. Astăzi vă prezentăm cea mai simplă retetă si cea mai delicioasă de cartofi copti umpluti cu cascaval. Este un fel de mancare cald aromat si savuros, ce vă salvează dacă v-ati pomenit cu oaspetii in prag.

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Sarmale de post cu quinoa
10/11/2023 14:09

Elena Lasconi, castigatoarea editiei cu vedete a emisiunii "MasterChef", ne invata cum sa face sarmale delicioase de post. Ingrediente:  - 20 Foi varză murată - 500 g varză murată tăiată subtire - Frunze de dafin - o lingură condimente, boia de ardei si chili - 3 cepe mari - 5 cătei de usturoi - 300 g dintr-un amestec de orez, hriscă si quinoa pe care le puneti in 200 ml de apă fierbinte si se lasă să absoarbă toată apa - 300 g ciuperci champinion - 2 morcovi - 500 ml de sos de tomate MOD DE PREGĂTIRE: Pregătiti compozitia pentru sarmale – o ...

Câtă aspirină se pune, de fapt, la varza murată
10/11/2023 12:44

Să pui aspirină in butoiul cu varză "de murat" poate părea o idee ciudată sau chiar potential periculoasă pentru sănătate. Cu toate acestea, in realitate, acest ingredient neconventional detine proprietăti benefice pentru conservarea murăturilor. Dacă vă intrebati cată aspirină ar trebui adăugată la varza murată si de ce este necesar acest pas, iată mai multe informatii. Murăturile sunt parte importantă a traditiei culinare in numeroase culturi, aducand un gust distinct si o savoare intensă preparatelor noastre. Indiferent dacă vorbim despre castraveti, gogosari, murătu ...

FOTO - Cum se prepară dulceața de gutui
07/11/2023 09:30

Dacă vrei o retetă rapidă si delicioasă de dulceată de gutui, poti incerca varianta pe care ti-o propunem: fără fierbere. Ingrediente - 5 gutui - 5 cm de rădăcină de ghimbir - 1 kg de miere - 1 lingură de pulbere de scortisoară - 1 lămaie Cum se prepară Spălati bine gutuile, indepărtand puful. Tăiati-le in jumătăti, eliminand părtile viermănoase. Dati-le pe răzătoarea mare intr-un bol de sticlă sau intr-un vas de ceramică. Adăugati ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scortisoară si sucul proaspăt stors de la lămaie, scrie lataifas.ro ...

Delicii de toamnă - zacuscă de vinete
05/11/2023 10:31

Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite. Exista si alte varietati, cum ar fi zacusca de fasole verde sau uscata si zacusca de ciuperci. Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii. Ingrediente zacusca de vinete: 3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere) 2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii 1 kg. de ceapa 1 litru de ...

 Clătitele în jurul lumii
21/10/2023 10:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, clătita este cu adevărat un simbol al gastronomiei universale. Primele semne ale existentei clătitelor datează din perioada preistorică. Arheologii au descoperit dovezi ale preparării unor forme primitive de clătită in asezările din epoca pietrei. Erau preparate din ingrediente simple, cum ar fi făina de nuci sau cereale, amestecată cu apă. În Antica Grecie si Roma, cl ...

Ce pățești dacă mănânci zilnic unt. De ce nu trebuie combinat cu dulceață și care este porția ideală
04/10/2023 00:22

Se pare că untul nu este atat de dăunător pe cat am fi tentati să credem, dacă este consumat in cantităti moderate, sustine o analiză a mai multor studii, realizată la Universitatea Tufts din Boston. Astfel, specialistii au stabilit că o portie normală de unt pe zi este de aproximativ 10 grame, adică echivalentul unei lingurite, relatează doc.ro. Totodată, cercetătorii sustin că untul este mai sănătos decat zahărul sau amidonul, găsit in paine si cartofi, alimente cu care este combinat frecvent, dar mai nesănătos decat uleiul de măsline. "In general, rezultatele studi ...

Românii se răzbună pe HORECA: Merg la restaurante cu pliculețul de păr și acuză că mâncarea e stricată!
29/09/2023 00:22

Romanii au găsit metoda perfectă să se răzbune pe HORECA, după ce in ultima perioadă preturile au sărit in aer si după ce pe perioada pandemiei consumatorii nevaccinati nu au fost primiti in restaurante. Comisarul sef adjunct al Protectiei Consumatorilor Buzău, Cornelia Galer, afirmă că au apărut consumatorii care nu plătesc. Acestia merg la restaurant cu pliculetul cu păr, unghie sau muscă, mănancă trei sferturi din portie si apoi „pun din pliculet ce trebuie”. Cornelia Galer a spus că, desi de cele mai multe ori sunt intemeiate reclamatiile, există persoane care folos ...

Cele mai comandate mâncăruri cu specific asiatic în România
28/09/2023 13:05

Cele mai comandate mancăruri cu specific asiatic in Romania  Mancărurile cu specific asiatic au inceput să fie din ce in ce mai populare in Romania. Tot mai multe restaurante au adăugat acest tip de preparate culinare in meniurile lor. Mai jos vei găsi informatii despre cele mai populare feluri de mancare asiatică servite la restaurantele din Romania si cum se servesc acestea corespunzător.  Cele mai populare mancăruri cu specific asiatic- Printre cele mai populare feluri de mancare cu specific asiatic sunt sushi, ramen, tempura, udon, stir fry de porc cu busuioc, Pad Thai ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coapte, uscate, fierte – gutuile işi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra sănătătii noastre. Pentru mancarea de gutui, avem nevoie de: 5 gutui 5 linguri de zahăr 2 linguri amidon alimentar 50 ml ulei scorţişoară- un baton 1/2 litru de apă, un praf de sare Se spală gutuile bine, se curăţă de samburi, se taie felii de un centimetru gros ...

Cafea de patrunjel, reteta de succes a doctorului nutritionist Virgiliu Stroescu
18/09/2023 08:46

 Supranumit si ‘’apostolul alimentatiei sanatoase’’, doctorul Virgiliu Stroescu a fost medicul nutritionist al multor componenti ai Lotului Olimpic Roman. Reputatia sa de nutritionist a fost confirmata de colaborarea sa cu sportivi romani de performanta. ‘’Cand bei un pahar de acesta, indiferent de cat de obosit esti si cat de trist esti, si amarat, simti intai un fel de zguduitura in corp, se ridica parul si, dupa un sfert de ora, jumatate de ora, esti ca si cum te-ai fi sculat din somn’’, spune dr. Virgiliu Stroescu Beneficiile miraculoa ...

Povestea impresionantă a omului care a inventat Ferrero Rocher si Nutella
10/09/2023 09:30

 Michele Ferrero a fost unul dintre cei mai tari oameni de afaceri din lume, acesta a inventat faimoasele bomboane din ciocolata Ferrero Rocher, Nutella, Kinder si Tic Tac. Moare la varsta de 89 de ani si lasa in urma ca mostenire cea mai cunoscuta fabrica de ciocolata din lume. Miliardarul a reusit sa creeze o linie de delicatese din ciocolata dupa ani de zile de teste, degustare si schimbare de retete. Afacerea cu ciocolata se mosteneste din generatie in generatie. Asa ca Michele mosteneste fabrica de ciocolata de la tatal si unchiul sau in 1957, dupa ce incepuse sa lucreze acolo din ...

Zacuscă de vinete, extrem de delicioasă
31/08/2023 08:33

Zacusca rămane una dintre cele mai căutate delicii ale romanilor. Reteta aceasta o veti face tot timpul. E incredibil de gustoasă. Aveti nevoie de 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine, dar si 2 kg de ardei si gogosari copti si curătati, 2 kg ceapă albă. Vă mai sunt necesari 3 l de bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui si sare după gust. Mod de preparare Pentru inceput coaceti vinetele pe o tablă, apoi le curătati si scurgeti cat mai bine. La fel procedati si cu gogosarii si ardeii. Dacă nu faceti zacusca rapid, atunci e bine să-i puneti la congelator. În cazul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei