“PORC”-ării pentru un Crăciun traditional. Slăninută afumată, leber si caltabos-un trio obligatoriu in meniul de Sărbători. Ce au in comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe si părti mai putin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gusă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală si fierte. Condimentele se pun după gust, insă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din punct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu contin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) si grăsimi (aprox 14%) si, dacă nu ...
Masa de Crăciun este un eveniment mult asteptat in toată lumea crestină, indiferent de zone. Un prilej pentru a fi alături de cei dragi si a savura mancăruri delicioase. Dar, „cate bordeie, atatea obiceiuri”, meniurile arată, firesc, total diferit de la tară la tară. Iată ce pun pe masă alte popoare, care nu sunt obisnuite cu sarmalele, ciorba, piftia, caltabosul sau cozonacul. În Polonia, pe masa de Crăciun se pun 12 feluri de mancare În Suedia, la fel ca si in celelalte tări scandinave, masa este plină de mancăruri traditionale, inclusiv hering murat ...
Cunoscută pentru deliciile sale, bucătăria evreioască este foarte apreciată, retetele sefarde fiind foarte căutate. Bucătăria sefardă se referă la alimentele consumate de un grup mare si divers de evrei care poartă pecetea unică a regiunilor lor de origine, care includ Spania, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Egipt si Turcia. În acest amestec sunt incluse si alimente italiene, indiene si alte alimente evreiesti non-europene. Există o logică pentru această grupare largă - aproape toate aceste pămanturi făceau parte din lumea Islamului. Cucerirea arabă din secolele VI ...
Carnatii de porc sunt printre preferatii romanilor cand vine vorba de masa de Crăciun. Iată cum se prepară aceste bunătăti. INGREDIENTE 1.5 kg carne de porc (pulpa din faţă) 500 g carne grasă de porc (fleică fără şorici) 700 g carne de vită sau amestec vită şi berbec 200 ml supă de carne 5-6 căţei de usturoi sare piper cimbru condimente de carnaţi maţe subţiri de porc sau de oaie MOD DE PREPARARE Carnati de porc. Toată carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi. Se toacă şi se condimentează după preferinţe, cu sare, piper, us ...
Carnea de curcan contine proteine din belsug, putine grăsime si multe vitamine si minerale. „Dacă la noi porcul este vedeta mesei de Crăciun, la alte popoare sau peste ocean suprematia o detine curcanul. Nu stiu dacă argumentul este determinat de zona geografică (temperatură/climă) sau de gradul de rafinament gastronomic, cert este că din punct de vedere nutritiv tot carne albă are si porcul si curcanul. Ce are in plus curcanul? Triptofan, un aminoacid esential precursor pentru serotonină - substantă care dă stare de bine la nivel cerebral. Curcanul, impreună cu bananele ...
Cu cinci zile inainte de sărbătoarea Crăciunului, este zarvă mare in casele romanilor. In mediul rural, are loc evenimentul cunoscut sub numele de Ignat, zi in care porcul crescut in gospodărie este sacrificat pentru masa festivă de Crăciun. Conform traditiei populare, data de 20 decembrie este denumită si "Ignatul porcilor", marcată de sacrificarea porcului pentru masa de sărbătoare, care reaminteste de vechile jertfe animale practicate in trecut de diverse culturi, in momentele de tranzitie intre ani sau anotimpuri. Jertfa simbolizează sfarsitul anului incheiat si inceputul un ...
Julfa este o prăjitură de post făcută din sămanta de canepă pisată cu apă si amestecată cu miere, specifică zonei Moldovei. Semintele de canepă sunt pisate si fierte in apă indulcită, dar se pot fierbe si in lapte, insă cum julfa este un produs de post, servindu-se in special in Ajunul Nasterii Domnului se preferă varianta cu apă si miere. Julfa vine din limba slavă "jucha", sau din maghiară "zsufa", ambele insemnand "zeamă". Mai poartă denumirea de: "lapte de buhai" sau "Pelincile Maicii Domnului".   ...
Vărzările, sau plăcintele cu varză, sunt un deliciu nu doar in zilele de sărbătoare, ci la orice masă. Pot fi si fel principal, dar si aperitiv.
Ciuperci umplute de post, o reteta simpla si gustoasa de care va puteti bucura oricand veti dori un aperitiv sau o gustare calda pregatita in varianta fara oua, branzeturi sau sunca. INGREDIENTE: 8 ciuperci foarte mari (champignon brune) 1 ceapa mica 2 linguri morcov ras 1/2 ardei kapia sau ardei gras rosu 6-7 linguri ulei 14/4 legatura mara 2 catei usturoi pisati sare piper proaspat macinat 1 varf cutit boia picanta 1 varf cutit nucsoara macinata 1 varf cutit scortisoara optional: 1 lingura rom/coniac PREPARARE: Pregatim ingredientele la indemana, astfel incat totul sa mearga ...
În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. Asa cum se intamplă cu multe dintre creatiile culinare legendare, strudelul nu este atribuit unei singure origini, ci este rezultatul unei evolutii gastronomice care s-a petrecut de-a lungul secolelor. Origini vechi si un drum lung Strudelul isi trage rădăcinile din Orientul Mijlociu, cu mentionări clare că si-a inceput călătoria in era Imperiului Bizantin. Cu timpul, a ajuns spr ...
Rulourile de vinete cu mozzarella in sos de rosii sunt usor de pregătit, rapide si pot fi făcute in multe variante. Celor care nu le plac vinetele pot folosi dovlecei. Ingrediente: * două vinete (sau doi dovlcei) subtiri * 125 g mozzarella * suc de rosii * busuioc proaspăt * sare * piper 1-2 lingurite miere sau zahăr * ulei de măsline * 2 cătei de usturoi * 2-3 linguri parmezan ras Mode de preparare Sucul de rosii se pune intr-un vas cilindric, se adaugă mierea, sarea, piperul si se mixează cu un blender pană se obtine o pastă fină. Se pun intr-o ...
Această prăjitură cu glazură este reteta ideală pentru Postul Pastelui. Află cat de usor se poate prepara. Ingrediente: Pentru blat, ai nevoie de: 300 g de zahăr 2 căni cu apă 2 lungurite bicarbonat nestins 1 cană cu ulei 2 linguri de cacao esentă de rom făină cat curpinde nucă de cocos Pentru glazură ai nevoie de: 5 linguri zahăr 5 linguri cacao 5 linguri apă 1 cub de margarină Mod de preparare: Pui zahărul pe foc pană se caramelizează, il stingi cu apă si il lasi pană se dizolvă tot. După ce se răceste, adaugi uleiul, bicarbonatul, cacao ...
Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca). Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata. Ingrediente -1,5 kg afumatura sau ...
Pilaful cu carne de porc este o mancare foarte apreciază in Uzbekistan. Ingrediente 1 kg pulpă porc 2 căni orez 3 morcovi 2 cepe 2 linguri untură 5-600 ml supă carne 3 căciulii usturoi putin sofran 1/2 lingurită chimen 1/2 lingurită coriandru sare piper Mod de preparare Punem un ceaun pe foc si topim untura in care prăjim cuburile de carne, pana se rumenesc frumos pe toate părtile. Adăugăm ceapa tocată si amestecăm, lăsand să fiarba cateva minute pană cand tăiem morcovii julienne. Adaugăm jumătate peste carnea si ceapa călită, amestecăm si lăsă ...
Pentru multi dintre noi această prăjitură aminteste de copilărie si de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine si savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o retetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două retete de cartof la Sanda Marin incă din 1945 (editia XI a celei initiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste retete ne invată cum să refolosim blaturi, biscuiti sau cozonaci uscati, chiar si torturi, insă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Reteta noast ...
A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel, iar InfoCons vine in sprijinul consumatorilor cu informatii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninenta ingredientului principal din produsele ce vor fi consumate cu preponderentă in această perioadă. Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu paine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia si o gumă de mestecat, vor consuma instant pană la 50 de E-uri. De pildă, painea contine pană la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge pană la 13 E-uri, marg ...
În perioadele reci, mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai săracă in vitamine si minerale, sau in perioadele de post, organismul are nevoie de sustinere si intărire. Un ajutor foarte bun poate veni de la sfecla rosie. Este o legumă vindecătoare ce curătă sangele, blochează dezvoltarea tumorilor, detoxifică ficatul, si asigură aportul necesar de vitamine, fiind un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, incă din timpul vietii intrauterine. De altfel, in medicina naturistă, această legumă este o adevarată legendă, proprietătile sale tămăduito ...
Adăugarea de sare in bere poate fi o optiune personală pentru a imbunătăti gustul si a evidentia anumite arome, dar nu este o practică comună in toate culturile sau in randul tuturor băutorilor de bere. Motivele pentru a pune sare in bere pot varia, iar unii oameni preferă acest adaos pentru diverse motive, potrivit unknownbrewing.com: Intensificarea aromei: Sarea poate evidentia anumite arome ale berii, făcand experienta de degustare mai plăcută pentru unii. Se pierde dulceata: In unele beri, care pot avea o notă mai pronuntată de dulce, sarea poate ajuta la echilibrarea gustul ...