„În designul de evenimente este important ca identitatea fiecăruia să fie exprimată în modul cel mai autentic posibil”
Dimensiune font:
Dialog cu Andreea Ștefănucă, fondatorul conceptului Orz Flowers, o pasionată de flori, de vin, de design, de frumos
În fiecare an, este anunțată culoarea dominantă, iar acest lucru influențează parțial multiple domenii ce țin de estetică, de la design de interior, design de eveniment, floristică, design de produs chiar și identitatea de brand. Nu este însă atât de preluată această culoare a anului pe cât se crede. De ce? „Coloristica este un aspect subiectiv și așa este de dorit pentru ca identitatea fiecăruia să fie exprimată în modul cel mai autentic posibil”, a răspuns Andreea Șerbănucă, un designer de evenimente foarte sensibil și talentat.
- Care sunt culorile și paleta recomandate pentru evenimentele din 2024?
- Culoarea anului 2024 este Peach Fuzz, o culoare blândă, mix între roz pastel și piersică. Ea are scopul de a oferi un numitor comun sau un stimulent pentru imaginație la finalul anului anterior, când este anunțată. Un trend care se resimte destul de mult în ultimii ani, unul pe care îl îndrăgesc și eu foarte mult, sunt evenimentele monocromatice. O singură culoare sau mai multe tonuri ale unei singure culorii, utilizate în toate aspectele evenimentului, de la floristică la papetărie și textile. Preferabilă pentru această abordare este alegerea unei culori vibrante precum roșu rubiniu, orange, galben lămâie samd. Foarte apreciate sunt și evenimentele în alb și negru, inclusiv nunțile.
- Ce stiluri de decor și design floral sunt în vogă în acest an?
- Am observat în ultimii ani că domeniile ce țin de estetică și design se influențează reciproc, iar trendurile uneori pot fi estimate cu destul de mult timp înainte, uitându-ne în alte domenii conexe. Direcțiile estetice din design-ul de interior se transferă deseori în trendurile din evenimente private. Astfel că putem observa trenduri precum:
* Vintage gloss. Evenimente minimaliste ce utilizează texturi premium precum satin, mătase, funde de catifea, perle, piese de anticariat, bronz, toate folosite cu mult bun gust, elegant însă fără să se ajungă la un stil maximalist, opulent.
* Retro Vibes. Un trend mare care se anunță în stilurile abordate în 2024 este stilul retro al aniilor 60 și 70 chiar și 80 ce utilizează culori intense, semne neonice, culori tari, grafică multicolora, elemente spiralate, tot în aceasta zona vom vedea și inserția culorii anului 2024 Peach Fuzz ca fundal contrastant cu aceste tonuri retro vibrante.
* Japandi sau arta de a folosi mai puțin. Este un mix reușit între stilul japonez și cel scandinav. În evenimente îl regăsim cu decoruri ce duc spre Ikebana, decoruri aerisite, unde tulpina florală este vizibilă, compoziții estetice ce nu utilizează o aglomerație de elemente, unde fiecare floare este așezată atent. Ca texturi vom regăsi ceramica în tonuri neutre sau pământii, inserții de lemn, totul foarte atent și minimalist gândit.
* Wabi Sabi sau acceptarea imperfecțiunilor. În evenimente găsim acest concept în acceptarea elementelor ce nu sunt impecabile precum pereți crăpați, piese de ceramică imperfecte, flori ce nu cresc drept și nu sunt selecționate, realizând un întreg foarte plăcut estetic ce exprima lejeritate.
* Industrial, realizat prin inserarea unor elemente cărora le schimbăm funcțiunea lor primară. Spre exemplu, utilizarea unor cărămizi de BCA pe care le transformăm în suporți de lumânări, spărturi de placi ceramice pe care le utilizam ca numere de masa sau planouri pentru așezarea invitațiilor la masă, semne de bine ați venit sau alte tipuri de signalistică. Plase metalice și grilaje, țevi și alte materiale de construcție le vom găsi utilizate pe post de vase, suporți de lumânări și panouri decorative
* Pasteluri daneze, care schimba zona scandinavă utilizând culori pastelate jucăușe, deschise și plăcute, cât și patternuri retro ce utilizează aceeași cromatică. Dacă ne uităm spre texturi, vom găsi sticlă colorată, ceramica porțelanată și pe cele textile interesante din punct de vedere tactil.
* Coastal, inspirație din oceane sau mări. Sunt compoziții ce utilizează tonuri de albastru, perle, texturi ce imită sideful iridescent al perlelor. Ca texturi vom regăsi și funii împletite, lemn cu forme atipice, pietre semiprețioase și cristale diverse
- Existe desiguri și microtrenduri ce nu țin atât de mult de un stil anume?
- Da, ci mai degrabă de elemente ce se inserează în design-ul evenimentului și aici avem tavane dramatice fie florale, fie utilizând drapaje atât neutre, cât și foarte colorate. Se pune accent mare pe decorul de la ceremonii, arcade statement. Anul 2023 a adus fundițele de toate mărimile și texturile, trend care se vă regăsi și în 2024. Mai sunt evenimente fară flori, doar cu o abundență de lumânări de diferse forme și mărimi. Trebuie să amintesc și de inserarea semnelor neonice cu mesaje personalizate.
- Există vreo influență a sustenabilității și a materialelor ecologice în proiectele voastre pentru evenimente?
- Desigur, lucru care mă bucură foarte mult. Industria evenimentelor este un domeniu ce produce destul de multă risipă și poluare, de la multă mâncare, ambalaje de tot felul, utilizarea florilor trecătoare în cantități uneori nejustificat de mari, artificii ce poluează atât prin particulele din aer, cât și fonic. Sunt multe zone unde putem să îmbunățim modul etic în care ne desfășurăm activitatea, astfel că au apărut și trenduri. Aici putem menționa utilizarea plantelor în ghiveci în loc de flori tăiate ca aranjamente de masă. Acestea se închiriază sau sunt ulterior plantate de cupluri în gradina personală, dacă au această opțiune. Ar mai fi utilizarea pomișorilor în ghivece pentru a realiza zone de lounge cu mult foliaj, poziționați între mese pentru a oferi aspectul de nuntă în pădure, aduși pe același sistem de închiriere, reducând risipa generală a unui eveniment privat. Totodată, foarte mult se utilizează flori și plante criogenate, deshidratate, ce rezistă ani de zile și se pot utiliza de multe ori.
- Ce tipuri de flori sunt considerate a fi „must-have” în buchetele și aranjamentele florale din acest an?
- În funcție de stilul abordat, aceastea vor varia considerabil. Pentru nunțile în stil Japandi vs Pastelurile Daneze vom utiliza flori diferite pentru a exprima povestea estetică pe care ne-o dorim expusă. Însă, dacă ar fi să menționez câteva specii ce sigur le vom vedea foarte mult în 2024, în multe dintre trendurile preferate, ar fi:
*Anthurium – vine în foarte multe culori frumoase, este o floare atipică, cu estetică tropicală, cărnoasă și cerată pe care totodată se pot și aplica diverse detalii precum perle, cristale, ce îi aduc o plus valoare
* Zantedeschia – mult iubita cală, atât de elegantă și atemporală
* Bujorul – atât cel alb, cât și cel coral sau roz pastelat cu inflorescență foarte mare, însă prezintă un dezavantaj căci este destul de sensibil și sezonier
* Ranunculus – o minunăție de floare, la fel din păcate sezonieră
* Anemone – o floare foarte iubită în ultimii ani, din păcate sezonieră
* Garoafe – personal sunt o mare iubitoare de garoafe și garofițe, fiind o floare ce nu primește atenția pe care o merită mai ales în România unde are o asociere cu evenimente mai puțin fericite, însă este foarte ofertantă, cu înflorescențe incredibil de frumoase și variate cromatic.
* Gypsophila – florea miresei a fost foarte utilizată în 2023, însă o vom regăsi și în 2024 în aranjamentele monospecie sau în combinație cu trandafiri albi.
* Hydrangea – hortensia o vom regăsi puternic și anul acesta, fiind o floare clasica atemporală.
Ca foliaj, vom regăsi mult iubitul eucalypt cât și foliaj tropical. Totodată vom utiliza mult și foliaj deshidratat albit ce oferă o textură interesantă și dinamism unui aranjament.
- Cum pot fi integrate elemente tehnologice sau digitale în designul evenimentelor din 2024?
- Tehnologia este minunată atunci când este utilizată corect și cu moderație. În industria evenimentelor, este esențială în ridicarea gradului de eficiență al planificării, fiind încă destul de multe arii unde se poate integra mult mai mult decât este acum. Aici putem menționa software de generare a schiței sălii , atât 2D cât și 3D, pentru realizarea unui flux corect de invitați vs personal, cât și fluxul tehnic al montajului și demontajului echipamentelor utilizate de funizori. Site-ul nunții/evenimentului, unde regăsim toate detaliile importante legate de local, meniu, adresă, informații utile, unde totodată putem să transmitem și confimarea prezenței noastre ca invitați. În cazul smart events, în loc să utilizăm guestbooks pe hârtie, putem fi mai sustenabili față de mediu, să scanăm un QR cod și să lăsăm acolo o amintire scris, audio sau poze zone special amenajate cu acumulatoare sau încărcătoare unde invitații își pot încarcă telefoanele și alte device-uri, panouri digitale unde poți afla programul nunții, detalii utile sau povestea mirilor realizată într-un mod creativ și interactive Sunt multe moduri foarte frumoase și utile de a integra tehnologia, trebuie doar să fim creativi și deschiși acestei abordări.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau