„Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”

interviu 1 geanina salceanu

Dimensiune font:

| 23-03-2024 16:04

 Dialog cu artistul fotograf Geanina Sălceanu

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura și de a comunica emoții, povestiri și perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o întreagă lume de senzații și trăiri. Este o formă de expresie ce depășește granițele limbajului verbal, permițându-ne să împărtășim și să înțelegem experiențe dincolo de cuvinte.

Fiecare fotografie este o fereastră către sufletul artistului, oglindind nu doar ceea ce este în fața camerei, ci și ceea ce este înăuntrul său. Fiecare detaliu, fiecare nuanță de lumină și umbră, este atent orchestrat pentru a crea o poveste vizuală captivantă.

În spatele obiectivului, fotograful devine un povestitor al momentului, surprinzând clipe efemere și transformându-le în amintiri veșnice. Prin intermediul fotografiei, putem călători în timp și spațiu, retrăind momente de fericire, tristețe sau contemplație.

Arta fotografiei nu este doar despre tehnici și compoziție, ci și despre capacitatea de a vedea frumusețea în lucrurile obișnuite și de a o transpune în imagini care pot inspira și conecta oamenii din întreaga lume. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu artistul fotograf Geanina Sălceanu.

- Care a fost momentul în viața ta când ai știut că fotografia este pasiunea ta supremă și cum te-a influențat acest lucru în cariera ta?

- Dintotdeauna am fost atrasă de activitățile creative, desen, pictură. Fotografia am descoperit-o mai târziu, însă a fost dragoste la prima „experimentare”. Totul a început ca o joacă, atunci când am primit cadou de Crăciun din partea soțului meu un aparat foto. El lucra deja în domeniu de mulți ani și tot timpul îi „furam” din trusă aparatele, să mă joc, să testez, să experimentez. Mi se părea fascinant acest domeniu, iar la momentul respectiv simțeam că jobul meu într-o multinațională nu-mi satisface dorința de creativitate. Apoi am început serios să studiez, să fac cursuri, workshopuri, am citit tot ce mi-a căzut în mână despre acest domeniu și am experimentat mult. Mi s-a deschis o lume nouă, fascinantă, și am simțit că aici e locul meu. Entuziasmul cu care pregătesc fiecare ședință foto nu s-a diminuat în timp, dimpotrivă. Și acum, după peste 12 ani de lucrat în acest domeniu, sunt la fel de nerăbdătoare să experimentez, să îmi testez limitele, să aflu cât mai multe despre oamenii pe care îi fotografiez, astfel încât să le pot pune în valoare personalitatea.

Suntem unici în felul nostru și asta ne face speciali, iar mie îmi place să văd frumusețea din oameni

- Cum percepi frumusețea în fotografia ta și cum îți ghidezi viziunea pentru a captura această frumusețe în imagini?

- Deși e un clișeu, eu cred că frumusețea e în ochii privitorului și în unicitatea fiecărei persoane. Sigur, există niște standarde matematice de frumusețe universal valabile, reguli, simetrie etc. Ținem cont de ele atunci când vrem să creăm ceva frumos sau încălcăm intenționat unele reguli cu scopul de a transmite un mesaj. Însă sunt puțini oamenii care se încadrează strict în acest tipar, asta nu înseamnă că nu sunt frumoși, dimpotrivă. Suntem unici în felul nostru și asta ne face speciali, iar mie îmi place să văd frumusețea din oameni. De aceea, în fiecare fotografie încerc să folosesc tool-urile necesare pentru a surprinde cea mai bună variantă a protagonistului. Folosesc lumina, umbrele, culorile, posing-ul, unghiurile pentru a-i pune în valoare personalitatea și trăsăturile care îl fac să se simtă bine. Viziunea mea este să le arăt oamenilor cât de frumoși sunt de fapt.

- Cum folosești culoarea pentru a exprima emoții și a aduce viață în fotografiile tale?

- Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă, să pui în valoare un subiect. Culoarea are un rol important în compoziție și ne transmite o anumită stare. Îmi plac culorile vii, puternice, care transmit bucurie și poftă de viață. În acest sens, folosesc deseori în fotografiile mele geluri și combinații de culori pentru a pune în valoare subiectul și a crea o anumită atmosferă.

- Ce tehnici sau strategii utilizezi pentru a crea imagini care să aibă un impact puternic asupra publicului tău?

- De fiecare dată când am ocazia, încerc să creez imagini valoroase pentru oamenii din fața aparatului foto, imagini pe care să le prețuiască și pe care să le revadă cu drag. Atunci, nu mă gândesc neapărat la publicul meu în sens larg cât la universul omului pe care îl fotografiez și ce e important pentru el în acel moment. S-a dovedit că imaginile cu cel mai mare impact sunt acelea care ne oferă o poartă către trecut, ne aduc bucurie în prezent și ne lasă o moștenire de preț pentru viitor.

 Inspirația vine deseori de la oamenii cu care lucrez 

- Cum îmbini pasiunea pentru artă și creativitatea cu partea de business a fotografiei tale?

- Nu sunt foarte bună pe partea de business, am ceva studii în domeniu care mă ajută, însă sunt alții mult mai pricepuți decât mine de la care încerc să învăț și să-mi depășesc convingerile limitative. Eu m-am lăsat mai mult ghidată de pasiunea pentru a crea, asta m-a ajutat cel mai mult, și probabil că oamenii cu care am lucrat au simțit asta; de aceea peste 90% dintre clienții mei sunt veniți din recomandări. Efortul meu a fost concentrat mai mult spre partea de creație și de învățare continuă în acest domeniu.

- Cum te adaptezi la cerințele și schimbările din industria fotografică pentru a-ți menține relevanța și succesul profesional?

- Încerc să fiu conectată la noutățile din industrie, să experimentez, să testez ce e potrivit pentru mine și pentru clienții mei. Specialiștii susțin că trăim o revoluție a inteligenței artificiale, iar acest lucru va avea cu siguranță un impact și în artă în general, iar crearea de imagini este de multă vreme posibilă cu ajutorul AI. Experimentez de ceva timp cu diverse programe AI de tip text-to-image și încerc să înțeleg cum/dacă le pot utiliza eficient în activitatea mea. Pe vremea când lucram într-o multinațională, am participat la un workshop unde am auzit următoarea idee: „Cel mai flexibil element dintr-un sistem conduce acel sistem”. Mi se pare că acest lucru este valabil indiferent de domeniu. Este în natura umană să rezistăm schimbării, însă e esențial să ne adaptăm.

- Care sunt principalele lecții pe care le-ai învățat din experiența ta în domeniul fotografiei și cum le aplici în munca ta de zi cu zi?

- Să nu mă compar cu alții. E bine să urmărești activitatea altora, să îi admiri, să te inspiri, să înveți de la ei. Însă comparația nu face bine, decât cea cu tine însuți. Întotdeauna va fi altcineva mai bun, mai talentat, mai muncitor, mai „norocos”. Am înțeles că e important să pun accentul pe parcursul meu, de unde am pornit, cum am evoluat, ce am învățat, să mă compar pe mine de acum cu mine de ieri sau de acum 5 sau 10 ani și să am mereu în vedere ce voi învăța mâine.

- Cum îți menții inspirația și motivația într-o industrie atât de competitivă și în continuă schimbare?

- Inspirația vine deseori de la oamenii cu care lucrez, pornind de la un element pe care dorim să îl încorporăm într-o ședință foto și dezvoltăm de acolo, din pictură sau din alte imagini ale unor fotografi pe care îi admir. Îmi place să fac „deconstrucție” pe diverse fotografii, să înțeleg cum au fost gândite, executate, cum a fost folosită lumina, cum a fost „în spatele scenei”, cum pot utiliza diverse elemente în contextul meu și cum le pot adapta stilului meu. Chiar dacă am fotografiat în aceeași locație de mai multe ori, încerc de fiecare dată să scot un cadru nou, diferit, să testez. Motivația o găsesc făcând cu drag tot ceea ce fac iar feedbackul din partea clienților mă încarcă cu o energie fantastică.

- Cum gestionezi echilibrul între creativitatea ta personală și cerințele clienților sau proiectelor comerciale?

- Cerințele clienților sunt foarte importante, cu atât mai mult în cazul proiectelor comerciale, când e necesar să se respecte anumite standarde, iar viziunea fotografului e uneori îngrădită. Sunt însă și foarte norocoasă, deoarece am atras clienți care m-au ales tocmai pentru viziunea mea și au avut încredere în mine. Indiferent de situație, încerc să țin cont de cerințele clienților, iar dacă simt că nu e pentru mine, pot alege oricând să recomand pe cineva mai potrivit. Iar dacă îmi doresc să fac ceva creativ doar pentru mine, fac ocazional diverse proiecte personale în care îmi las creativitatea să zboare.

- Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să urmeze o carieră în fotografie și să își dezvolte propriul stil și afacere în acest domeniu?

- Să experimenteze și să testeze... mult... oricât e necesar sa-și dea seama dacă într-adevăr este ceva ce pot face cu drag pe termen lung și efort susținut. Sunt perioade frumoase, altele mai grele, epuizante uneori, de aceea e bine să ai tot timpul în vedere motivația ta, deoarece se pot aduna multe nopți nedormite, multă muncă și mult efort. Să afle ce le place cel mai mult să fotografieze, să-și găsească o nișă pe care să se axeze. Un mentor în domeniu ajută mult.

Vreau să o școală de fotografie și  țin workshopuri în toată lumea

- Ești un fotograf cu multe premii. Câte să fie și care sunt cele mai importante?

- De-a lungul anilor am adunat multe premii de la diverse concursuri naționale si internaționale de fotografie, iar anul acesta am avut ocazia să fac parte din comisia de nominalizare a unui concurs național de fotografie de eveniment. Toate participările au fost experiențe foarte utile și nu m-am așteptat nicio clipă la un asemenea feedback, însă premiile cele mai dragi mie sunt cele de la ShutterFest Image Competition organizat de Shutter Magazine USA (locul I și locul II la două categorii diferite), Vision Award – locul I la categoria Beauty - ShutterFest Image Competition și Rangefinder’s Family Photography Awards, publicația oficială a Wedding and Portrait Photographers International – WPPI), la Secțiunea Maternity.

- Ce vise ai, Geanina?

- „Dream big or go home”. În momentul acesta, pentru mine visul măreț este acela de a crea o școală de fotografie, și de ce nu, de a ține workshopuri de fotografie în toată lumea. Încă sunt departe de a vedea realizat visul meu, însă muncesc zilnic să fiu azi mai bună decât ieri.

- Cine este artistul Geanina Sălceanu și cine este femeia Geanina Sălceanu?

- Pe artistul Geanina Sălceanu îl găsiți cel mai des în fața calculatorului, editând. Petrec foarte mult timp cu această activitate, deși uneori mi-ar plăcea să fiu mai mult în studio sau în locație, fotografiind, experimentând, jucându-mă. Înțeleg că editatul este parte esențială a acestui business, pentru a asigura o calitate și un stil consistent. Iubesc oamenii și îmi place să fiu în mijlocul lor, să-i observ, să-i înțeleg și să-i surprind în momentele importante din viața lor. Femeia Geanina Sălceanu este pasionată de frumos, de călătorii și de citit. Sunt soție și mama unei fetițe pe nume Anastasia, care de 3 ani ne umple viața și sufletul de fericire și iubire necondiționată.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei