CULINARIA

VIDEO - Cea mai populară rețetă de cartofi copți

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coajă sau fără coajă, intregi sau tăiati bucăti, cu sau fără condimente. Astăzi vă prezentăm cea mai simplă retetă si cea mai delicioasă de cartofi copti umpluti cu cascaval. Este un fel de mancare cald aromat si savuros, ce vă salvează dacă v-ati pomenit cu oaspetii in prag.

Sarmale de post cu quinoa
10/11/2023 14:09

Elena Lasconi, castigatoarea editiei cu vedete a emisiunii "MasterChef", ne invata cum sa face sarmale delicioase de post. Ingrediente:  - 20 Foi varză murată - 500 g varză murată tăiată subtire - Frunze de dafin - o lingură condimente, boia de ardei si chili - 3 cepe mari - 5 cătei de usturoi - 300 g dintr-un amestec de orez, hriscă si quinoa pe care le puneti in 200 ml de apă fierbinte si se lasă să absoarbă toată apa - 300 g ciuperci champinion - 2 morcovi - 500 ml de sos de tomate MOD DE PREGĂTIRE: Pregătiti compozitia pentru sarmale – o ...

FOTO - Cum se prepară dulceața de gutui
07/11/2023 09:30

Dacă vrei o retetă rapidă si delicioasă de dulceată de gutui, poti incerca varianta pe care ti-o propunem: fără fierbere. Ingrediente - 5 gutui - 5 cm de rădăcină de ghimbir - 1 kg de miere - 1 lingură de pulbere de scortisoară - 1 lămaie Cum se prepară Spălati bine gutuile, indepărtand puful. Tăiati-le in jumătăti, eliminand părtile viermănoase. Dati-le pe răzătoarea mare intr-un bol de sticlă sau intr-un vas de ceramică. Adăugati ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scortisoară si sucul proaspăt stors de la lămaie, scrie lataifas.ro ...

Delicii de toamnă - zacuscă de vinete
05/11/2023 10:31

Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite. Exista si alte varietati, cum ar fi zacusca de fasole verde sau uscata si zacusca de ciuperci. Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii. Ingrediente zacusca de vinete: 3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere) 2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii 1 kg. de ceapa 1 litru de ...

 Clătitele în jurul lumii
21/10/2023 10:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, clătita este cu adevărat un simbol al gastronomiei universale. Primele semne ale existentei clătitelor datează din perioada preistorică. Arheologii au descoperit dovezi ale preparării unor forme primitive de clătită in asezările din epoca pietrei. Erau preparate din ingrediente simple, cum ar fi făina de nuci sau cereale, amestecată cu apă. În Antica Grecie si Roma, cl ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coapte, uscate, fierte – gutuile işi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra sănătătii noastre. Pentru mancarea de gutui, avem nevoie de: 5 gutui 5 linguri de zahăr 2 linguri amidon alimentar 50 ml ulei scorţişoară- un baton 1/2 litru de apă, un praf de sare Se spală gutuile bine, se curăţă de samburi, se taie felii de un centimetru gros ...

Cafea de patrunjel, reteta de succes a doctorului nutritionist Virgiliu Stroescu
18/09/2023 08:46

 Supranumit si ‘’apostolul alimentatiei sanatoase’’, doctorul Virgiliu Stroescu a fost medicul nutritionist al multor componenti ai Lotului Olimpic Roman. Reputatia sa de nutritionist a fost confirmata de colaborarea sa cu sportivi romani de performanta. ‘’Cand bei un pahar de acesta, indiferent de cat de obosit esti si cat de trist esti, si amarat, simti intai un fel de zguduitura in corp, se ridica parul si, dupa un sfert de ora, jumatate de ora, esti ca si cum te-ai fi sculat din somn’’, spune dr. Virgiliu Stroescu Beneficiile miraculoa ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Povestea impresionantă a omului care a inventat Ferrero Rocher si Nutella
10/09/2023 09:30

 Michele Ferrero a fost unul dintre cei mai tari oameni de afaceri din lume, acesta a inventat faimoasele bomboane din ciocolata Ferrero Rocher, Nutella, Kinder si Tic Tac. Moare la varsta de 89 de ani si lasa in urma ca mostenire cea mai cunoscuta fabrica de ciocolata din lume. Miliardarul a reusit sa creeze o linie de delicatese din ciocolata dupa ani de zile de teste, degustare si schimbare de retete. Afacerea cu ciocolata se mosteneste din generatie in generatie. Asa ca Michele mosteneste fabrica de ciocolata de la tatal si unchiul sau in 1957, dupa ce incepuse sa lucreze acolo din ...

Zacuscă de vinete, extrem de delicioasă
31/08/2023 08:33

Zacusca rămane una dintre cele mai căutate delicii ale romanilor. Reteta aceasta o veti face tot timpul. E incredibil de gustoasă. Aveti nevoie de 3 kg vinete coapte, curăţate şi scurse bine, dar si 2 kg de ardei si gogosari copti si curătati, 2 kg ceapă albă. Vă mai sunt necesari 3 l de bulion, 500 ml ulei de floarea soarelui si sare după gust. Mod de preparare Pentru inceput coaceti vinetele pe o tablă, apoi le curătati si scurgeti cat mai bine. La fel procedati si cu gogosarii si ardeii. Dacă nu faceti zacusca rapid, atunci e bine să-i puneti la congelator. În cazul ...

Desert delicios - Clatite
26/08/2023 16:44

Clatite "Padurea Neagra” este un desert delicios si usor de preparat. INGREDIENTE Pentru 4 portii: • 1 lingura amidon • 200 ml suc de visine • 100g visine fara sambure • 2 oua • 200 ml lapte • 3 linguri sirop de artar • 100 g faina • 1 lingura cacao • unt 200 ml frisca • 1 lingura zahar MOD DE PREPARARE • Amidonul se amesteca impreuna cu sucul de visine, apoi se da in clocot. Se ia de pe foc si se amesteca si visinele. • Ouale se bat cu laptele si siropul. • Faina se amesteca impreuna cu cacao si se omo ...

FOTO - Delicii în bucătărie. Bulion de roșii cu ardei kapia copți
19/08/2023 15:50

Una dintre retetele preferate ale verii este bulionul de rosii cu ardei copti.   INGREDIENTE 1 galeata si jumatate de rosii diverse soiuri 1,5 kg ardei capia copt ( curatat de cotoare si coaja ) 2 linguri cu sare grunjoasa 200 g zahar 400 ml ulei 3-4 crengute cu cimbru 2 linguri cu cimbru maruntit o lingurita cu mix de piper boabe ( rosu, negru, verde, alb ) o lingurita cu mix piper macinat ( puteti pune mai mult, dar mixul este foarte iute ) MOD DE PREPARARE RETETA Bulion de rosii cu ardei capia copt: Am spalat rosiile si le-am portionat inlaturand cotorul verde de la codita ...

FOTO - Ardei umpluți, vedetele verii
19/08/2023 11:15

Reteta de ardei umpluti cu carne tocată si orez, făcută la cuptor, cu sos de rosii si verdeată, este una dintre cele mai sătioase si gustoase preparate romanesti, care, dacă este gătit cu pricepere, poate deveni un fel principal adorat de intreaga familie. Ingrediente necesare pentru acest preparat: 700 gr carne tocată de porc, curcan sau pui ori amestec; 70 gr orez; 8 – 10 ardei gras; 2 cepe; 150 gr rosii pasate sau 100 ml bulion; ½ legătură mărar; ½ legătură pătrunjel; O lingurită de sare; O lingurită piper măcinat; O lingurită paprika dul ...

Gem de caise fără zahăr
14/08/2023 09:45

Gemurile de fructe au devenit mai preferate decat dulceturile pentru că pot fi preparate si fără zahăr adăugat. În functie de fructele alese si anumite retetă de dulceată mai pot fi preparate fără zahăr. Însă siropul acestora nu este chiar consistent ci este mai fluid. Există si o varietate de indulcitori naturali care inlocuiesc zahărul. O parte dintre acestia nu pot fi adăugati si in retete de dulceată sau de gem. Varianta cea mai sigură este să optezi pentru fructe foarte dulci si care au un continut de pectină mai ridicat, cum ar fi merele. Merele au un ...

FOTO/VIDEO - Rețetă italială -  Cotlete cu clătite și brânză
05/08/2023 17:15

 Cotlete cu clătite si branză, pentru un singur fel de mancare delicios! Avem nevoie de patru foi de clătită, patru felii de cotlet dezosat, patru felii de suncă de Praga, patru tipuri de branză maturată, sare, turmeric, ouă, pesmet, ulei de măsline. Se fac patru foi de clătită, apoi se ung cu ulei de măsline, in care am pus si un praf de turmeric, si se coc pe grilajul din aragaz. Se parat se asează cele patru cuburi de branză unul peste altul, apoi se inteapă cu patru betisoare folosite de obicei la frigărui. Fiecare betisor in care avem infipte bucătelele de ranză ...

Cum se fac cele mai delicioase clătite
05/08/2023 16:15

Clătitele americane sau Pancakes sunt unele dintre cele mai apreciate in America, dar au pătruns rapid si in bucătăria romanească. Acestea se fac foarte usor si sunt gustoase si pufoase. Ele se servesc in SUA la micul dejun alături de diverse topping-uri, dar in tara noastră pot fi savurate oricand.  Ingrediente 400 de grame de făină 500 de ml de lapte 4 ouă 3 lingurite rase de praf de copt jumătate de lingurită rasă de bicarbonat un varf de sare 5 linguri de zahăr un plic de zahăr vanilat 6 linguri de ulei Mod de preparare Mai inainte de toate se va amesteca f ...

FOTO - Ce sunt blini, clătitele rusești, considerate un simbol al Soarelui
05/08/2023 12:17

Blini sunt versiunea rusească a clătitelor, făcute cu drojdie si făină de grau sau hriscă. Acestea pot fi servite dulci, cu diverse gemuri, sau sărate, cu caviar, smantană sau unt. Acestea sunt preparate in special la sfarsitul iernii, in timpul săptămanii Maslenitsa (săptămana clătitelor). Maslenitsa leagă forma rotundă a clătitelor cu reaparitia soarelui după lunile de iarnă. Aceasta este totodată săptămana de dinainte de Postul Pastelui, cel mai mare post din calendarul Ortodox, tinand 40 de zile. Slavii din vechime foloseau blinii ca ofrande de mancare in ritualurile ...

Diferența dintre înghețată și sorbet
04/08/2023 16:45

Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor si are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru inghetată, mai ales pentru cei care isi doresc o alimentatie mai sănătoasă, dar si pentru vegani. Ambele sunt deserturi reci, extrem de răcoritoare, care se aseamănă foarte mult ca textură şi gust. Totusi, ingheţata e mai cremoasă, iar sorbetul puţin mai aerat şi mai aromat, savoarea fructelor fiind mai intensă şi mai naturală. Practic, sorbetul este un desert ingheţat preparat din fructe, zahăr şi apă. Fructele se zdrobesc cu mixerul sau in ...

Înghețată cu apă, savuroasă și autentică. Nu vei simți nicio diferența de cea tradițională cu lapte
04/08/2023 12:50

Cine a spus că inghetata trebuie să aibă neapărat multe calorii? Proaspătă si delicioasă, nimeni nu poate renunta la gustul inghetatei, mai ales cand este foarte cald Pregătirea unei inghetate delicioase cu apă este foarte simplă. În plus, este si o modalitate usoară de a servi un desert, cu putine calorii. Mai usor si mai putin caloric, acest deliciu vă va surprinde incă de la prima degustare! Dar inainte de a dezvălui reteta pas cu pas, să vedem ingredientele de care avem nevoie: 80 grame de cacao; 230 grame de zahăr brun; 15 grame de amidon de porumb; praf de sare; ...

Delicii pe timp de caniculă - Salată de sfeclă roșie cu portocală
24/07/2023 12:16

Salata de sfeclă rosie este mereu un deliciu. Putini sunt cei stiu că poate fi combinată si cu fructe, portocalele fiind preferate. Pentru o salată foarte bună pe timp de caniculă avem nevoie de: * o sfeclă rosie * otet balsamic * usturoi * pătrunjel verde * o portocală * ulei de măsline * sare, piper   Mod de preparare Se fierbe sfecla sau ce coase, se lasă la răcit, apoi se taie cubulete. Verdeata se toacă mărunt, usturoiul se pisează si se adaugă ambele la sfeclă. Stoarceti sucul din jumătate de portocală, amestecati cu otetul si uleiul de măsli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei