CULINARIA

O shaorma de 125 de metri a fost preparată la Ploiești. Avea 520 de porții

O shaorma gigant, care a măsurat 125 metri lungime, a fost realizată, duminică, la Ploieşti, iar 520 de porţii au fost distribuite gratuit de autorităţi, in condiţiile in care anul acesta se implinesc 520 de ani de atestare documentară a oraşului.     Conform datelor comunicate de Primăria Ploieşti, shaorma a fost pregătită de o echipă de bucătari coordonată de chef Escoffier Ianoş Krajnik, ajutat de chef Escoffier Gabriela Stănculescu, iar pentru realizarea ei au fost necesare 100 kg de carne, 50 kg varză, 50 kg cartofi, 50 kg ceapă, 50 kg castraveţi, 50 sos ...

Salată orientală cu leurdă și maioneză de avocado
19/05/2023 16:23

Imediat ce au apărut in piete leurda, urzicile sau spanacul putem găti o salată orientală delicioasă cu maioneză de avocado. Ingrediente: 1 kg cartofi rosii pentru salată mai mici sau baby cartofi 50 g leurdă proaspătă 2-3 ridichi 1 portie de maioneză de avocado, reteta aici Sare si piper după gust Mod de preparare: Spălăm bine cartofii si ii punem la fiert in apă cu sare, pentru 40-45 de minute, in functie si de cat de mari sunt cartofii. Apa trebuie să acopere bine cartofii, pentru că in timpul fierberii se avaporă si este posibil ca si cartofii sa mai absoarbă ap ...

Cum se prepară Salata Caprese
19/05/2023 10:45

Salata Caprese provine din insula Capri, un loc mitic situat in apropiere de Napoli. Acolo a fost creată această combinatie gustoasă si unică. Este unul dintre simbolurile gastronomice ale Italiei, nu doar datorită gustului minunat, ci si datorită jocului de culori: verde, alb si rosu, la fel ca drapelul acestui stat. Ingrediente: 4 rosii mari coapte, tăiate felii, 1/2 kg branză mozzarella proaspăt feliată, 1 mană de frunze proaspete de busuioc, 2 linguri ulei de măsline, sare de mare (după gust), piper negru proaspăt măcinat ( după gust). Mod de preparare: Puneti feliil ...

Ospăț ceagăiesc cu pui și mălai dulce
17/05/2023 15:17

  Satele de ceangăi de pe malul Siretului bãcãuan, poleite intr-un arhaic incifrat, ascund in ele o lume ce se deschide in faţa curiosului care are suficientã tihnă să trãiască pe propria lui piele măcar o frantură de viaţă. Nimic complicat: toate sunt simple, aşezate, izvorate dintr-o repetiţie milenară căreia nimeni nu i-a spart monotonia. La fel sunt şi bucatele aşezate pe mesele festive. La orice sărbătoare, la fiecare pomenire a celor dispăruţi sau la Lăsata Secului, ceangăii pun pe ştergare viu colorate paine dulce şi pui fript. P ...

Aşa faci cea mai bună tocăniţă de pui. Reţeta pas cu pas
15/05/2023 15:42

Aşa faci cea mai bună tocăniţă de pui. Aveţi nevoie de umătoarele ingrediente: 6 pulpe de pui, patru cepe mari, doi ardei, ulei, două linguri de pastă de tomate, sare, piper, o lingură de făină şi mărar. Mod de preparare Pasul 1. Se taie zarzavatul mărunt, se pune intr-o tigaie cu puţin ulei incins, după care se pune un capac. Pasul 2. După ce s-au călit legumele, se adaugă pasta de tomate. Pasul 3. Adăugaţi şi o lingură de făină, pentru a ingroşa puţin sosul. Pasul 4. Se pun pulpele, apă cat să le acoperi si se lasă să fiarbă. La sfarşit se pune verdea ...

Omleta franțuzească, cea mai pufoasă omletă din lume. Iată cât de ușor se prepară
06/05/2023 12:30

O astfel de retetă este această omletă magnifică. Omleta Poulard a apărut pe insula franceză insula franceză Mont Saint Michel, incă in secolul al XIX-lea, fiind inventată de Annette Poulard. Femeia avea un hotel si era in căutare de retete delicioase pentru oaspetii hotelului. Unul dintre oaspeti i-a impărtăsit un mod rapid de a găti ouăle. Curand, Annetta a inclus reteta in meniul restaurantului. Mancarea a devenit atat de populară incat a adus faimă, mai intai, insulei, apoi intregii tări. Dar, de fapt, toată lumea poate găti acest fel de mancare, iar astăzi vă vom sp ...

Chec aperitiv cu dovlecei și ciuperci
06/05/2023 10:00

 O retetă usoară, de vară, checul aperitiv cu dovlecei este o alternativă sănătoasă inclusiv pentru pranz. Ingrediente: 6-7 ciuperci 1 dovlecel 1 ceapa alba 1 morcov 4 oua 3 linguri faina 1/2 legatura marar 2 linguri parmezan ras sare/piper Mod de preparare Ciupercile se curata de coaja de deasupra, se spala bine si se taie feliute. Dovlecelul il curatam de coaja si il taiem cubulete,ceapa o tocam marunt iar morcovul il dam pe razatoarea mare. Amestecam legumele taiate, condimentele, punem cele 2 oua, faina, parmezanul si mara ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
FOTO/VIDEO - Ciorbă de varză
05/05/2023 13:11

Ciorba de varza reteta simpla de post sau dieta. Cum se face ciorba de varza de post, fara carne? Ciorba de varza dulce acrita cu rosii este foarte gustoasa chiar daca nu are carne in ea. Cimbrul ii da o aroma deosebita iar legumele si zarzavaturile din ea ii confera un gust foarte placut. Daca nu va place cimbrul puteti pune marar uscat sau proaspat. Merge bine cu varza dulce! In timpul postului sau in zilele in care doriti sa mancati ceva mai lejer este recomandata reteta de ciorba de varza dulce fara carne. Se prepara rapid asa ca in maxiumul o ora va puteti aseza la masa. Puteti pune in e ...

Ciorbă de os cu zeamă de varză, rețetă. Nu ai cum să o refuzi!
05/05/2023 12:00

Ciorba de os cu zeamă de varză esta una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Nu ai cum să refuzi o portie. Este savuroasă! Ingrediente - 500 g oase crude de porc - 500 g oase afumate de la scărită - 3 morcovi - 3 cartofi - 2 cepe - o rădăcină pătrunjel, o rădăcină păstarnac, o telină mică - 1 ardei capia - 200 g mazăre - 200 g fasole verde - 5 rosii - o legătură mărar si una de leustean - 50 ml ulei - 1,5 litri zeamă de varză, sare la nevoie si un pic de piper   Cum se prepară Ciorbă de os cu zeamă de varză. Oasele cu carne (oase de la co ...

FOTO - Chiftele grecești, gustarea perfectă
04/05/2023 15:33

Chiftelele grecesti sunt perfecte pentru a le servi ca felul doi de mancare cu o salată sau ca o gustare langă o bere rece. Chiftelele grecesti surprind cu două ingrediente care le fac irezistibile si unice. Aceasta este o retetă tipic grecească care se serveste in general cu sos tzatziki si adevărul este că se potriveste excelent intrucat ii oferă suculentă si multă prospetime. Este ideal, insă puteti servi cu orice sos vă place. Ingrediente pentru 4 persoane: 500 g carne tocată (amestec vită - porc) 1 ou 4 cătei usturoi cateva frunze pătrunjel proaspăt jumătate de ...

Istoria cozonacului: desertul de pe mesele românilor de sărbători
04/05/2023 12:01

Cozonacul este desertul preferat al romanilor de sărbători. Fie că este preparat acasă sau cumpărat de la magazin, acesta este mai mereu prezent pe mesele oamenilor de pe aceste meleaguri in zile festive. În prezent, există tot felul de retete de cozonac, insă toate respectă baza preparatului, diferenta făcandu-se la umplutură. Cozonacul are o istorie bogată si datează incă din Antichitate, mai exact in Egiptul Antic. Potrivit datelor istorice, oamenii din acele vremuri aveau cuptoare pentru copt unde reuseau să prepare painea cea de toate zilele. De altfel, aceasta se a ...

Trucul genial pentru SARMALE
29/04/2023 12:45

Tuturor ne plac sarmalele, dar iată o retetă a lui chef Sorin Bontea. Ingrediente necesare pentru sarmale delicioase 2-3 kg varză acră (in functie de cată varză preferati printre sărmălute) 600 g carne tocată de porc si de vită (amestec) o jumătate de cescută de orez, 200 g ceapă ulei pentru prăjit costită afumată 2-3 linguri de bulion 2-3 frunze de dafin cimbru mărar sare piper. Mod de preparare Se curătă varza de frunzele exterioare si de cotoare si se aleg foile in care se va impacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunze ...

Prăjitură cu ciocolată, un desert delicios pentru întreaga familie
29/04/2023 10:03

Prăjitura cu ciocolată se numără printre cele mai gustoase preparate. Pentru prăjitura cu ciocolată, ai nevoie de patru ouă, 250 grame de unt, 250 grame de ciocolată, 250 grame de zahăr, 250 grame făină, si 1 pliculet de praf de copt. Mod de preparare prăjitură cu ciocolată Puneti pe foc intr-o cratită untul si ciocolata. După ce s-au topit, opriti focul si adăugati ouăle pe rand. Apoi adăugati zahărul, făina si praful de copt. La final, trebuie să obtineti o compozitie cremoasă. Turnati ulterior compozitia intr-o tavă in care ati pus hartie de copt. Coaceti la 180 ...

FOTO/Rețete de post - Borș rusesc
25/04/2023 13:38

  Borsul rusesc este o adevărată delicatesă, foarte bun in perioadele de post. Ingrediente 500 g boabe fasole inmuiate in apa minim 12 ore 1 sfecla rosie medie 1 jumătate varza medie 1 morcov 3 cartofi 1 ceapa 3/4 pahar ulei 3 linguri sos rosii (rosii pasate) 600 ml bors pătrunjel verde sare Instructiuni Boabele de fasole se scurg de apa in care au stat la inmuiat, se clătesc si se pun la fiert. Cand apa in care fierbe fasolea incepe să clocotească, trebuie scursă si schimbată cu alta fierbinte. În timp ce fierbe fasolea, după ce am schimbat apa, se curata ...

FOTO/VIDEO - Portokalopita - prăjitură grecească cu iaurt și portocale
23/04/2023 08:45

INGREDIENTE 1 pachet de foi de placinta 300 gr iaurt grecesc 2 linguri praf de copt 100 gr zahar 4 oua un praf de sare 250 ml ulei de floarea soarelui 2 plicuri zahar vanilat coaja rasa de la o portocala Sirop: 250 ml suc proaspat de portocale coaja rasa de la o portocala 350 ml apa 250 gr zahar                     Desfa foile de placinta si lasa-le la uscat cateva ore sau o noapte intreaga si apoi rupele si pune-le intr-o tava mai inalta. 2. Pune praful de copt peste iaurtul grecesc si lasa-l 10 minute sa se umfle ...

 Reţete tradiţionale din carne de miel
15/04/2023 13:25

    Fie că este vorba despre o simplă friptură sau despre tradiţionalul drob, carnea de miel poate fi preparată in mai multe moduri, iar cateva sugestii ne permitem să furnizăm şi noi in continuare. Drob de miel Fierbem măruntaiele unui miel intr-un kilogram de apă, cu o ceapă, o mică rădăcină de morcov, alta de pătrunjel, o foaie de dafin, 10 boabe de piper şi sarea trebuincioasă. După ce s-a fiert, le scoatem pe o scandură şi le tocăm cat se poate de mărunt. Prăjim rumen intr-o lingură de untură 4 cepe tăiate mărunt; apoi punem şi măruntaiele tocat ...

Drob de ciuperci: Reţetă de Paşte
11/04/2023 13:29

Drob de ciuperci. Reţeta de drob din ciuperci şi verdeţuri este ideală pentru masa de Paşte in cazul in care aţi renunţat la carne şi aţi ales stilul alimentar vegan. Pe langă faptul că este foarte gustos, timpul de preparare este şi foarte scurt. Ciupercile conţin puţin sodiu, nu conţin colesterol iar prezenţa glicogenului in ciuperci, care e caracteristic regnului animal, face ca acestea să fie numite “carne vegetală”. Din totalul de substanţă uscată din ciuperci, proteinele reprezintă in medie 23%, iar din 104 elemente cunoscute, ciupercile conţin 50. ...

Povestea covrigului
10/04/2023 16:37

Îi găsim la orice colţ de stradă, sunt ieftini şi au devenit, in timp, consumaţi la scară largă. Dar caţi ştiu povestea din spatele covrigilor?! Ei bine, totul incepe undeva prin anul 600. Discuţii au fost ,şi incă sunt multe, legate de originea lor. Unii spun că germanilor le datorăm astăzi unul dintre cele mai iubite produse de patiserie, alţii le atribuie italienilor tot meritul. Adevărul il găsim in lucrarea “Istoria Ştiinţei şi a Tehnologiei”, scrisă de Bryan Bunch şi Alexander Hellemans. Potrivit acestora, covrigii au fost inventaţi in anul 6 ...

De ce nu crește aluatul de cozonac.
10/04/2023 16:29

Pregătirea aluatului pentru cozonac reprezintă un adevărat ritual in care trebuie respectati toti pasii. O singură greseală si totul poate fi pierdut! Gina Bradea, cunoscuta bloggerită culinară, a dezvăluit de ce nu creste aluatul de cozonac si care sunt principalele lucruri care trebuie evitate in pregătirea lui. De ce nu creste aluatul de cozonac Pregătirea cozonacilor de sărbători reprezintă cu adevărat o artă! Este nevoie de timp si răbdare, căci sunt multi pasi de urmat si trebuie neapărat respectati toti. Asadar, iată mai jos care sunt greselile pe care le faci astfe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei