Cătălin Ivan: „Îi înţeleg şi sunt alături de primarii din judeţ, cum sunt alături şi de Mihai Chirica”
Dimensiune font:
Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan a vorbit cu redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” despre cum a fost resimţită la Bruxelles perioada protestelor, despre cele mai recente tensiuni izbucnite în interiorul organizaţiei PSD Iaşi, dar şi despre lupta politică acerbă declanşată de preşedintele Klaus Iohannis împotriva Partidului Social Democrat (PSD).
- Cum a fost văzută peste hotare această perioadă sensibilă prin care a trecut România? Ce feedback aţi primit de la colegii europarlamentari?
- Reacţia a fost aceeaşi ca şi cea din ţară. Exprimată altfel, însă a fost o reacţie de îngrijorare. Este foarte simplu: dacă nu explici ce vrei să faci, nimeni nu o să înţeleagă, iar dacă nu o să înţeleagă, sigur că nu o să susţină, şi atunci şi la Bruxelles a fost o îngrijorare mare. Atât la Comisia Europeană, cât şi la Parlamentul European, toată lumea ne întreba ce se întâmplă, ce e cu ordonanţele acelea, de ce ies oamenii în stradă. A durat până am avut un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei şi fiecare zi de întârziere a însemnat o alimentare şi mai mare a îngrijorărilor. Pe parte de comunicare am stat foarte prost, deşi s-a dovedit că procedura nu a fost în neregulă. Chiar Curtea Constituţională a României (CCR) a spus că procedura a fost corectă; nici textul nu a fost problematic, el venind în întâmpinarea unor cerinţe ale CCR de a pune în acord Codurile Penale cu prevederile Constituţiei. Problema a fost felul în care a fost pregătit, când vorbim despre corupţie, subiectul este foarte sensibil. Când toată clasa politică are lideri cu probleme în justiţie (uitaţi-vă şi la Uniunea Salvaţi România - USR), orice lege care aduce atingere sau se apropie de subiectul luptei împotriva corupţiei creează suspiciuni şi îngrijorare.
- Dar nu exista riscul, chiar în condiţiile în care se comunica mai bine, ca o parte dintre acei oameni care au ieşit în stradă să iasă în continuare mânaţi de alte interese decât cele legate de ordonanţe?
- Momentul a fost unul total neprielnic. Avem un preşedinte care a declarat război total PSD. Era de aşteptat că va folosi acest pretext pentru a pune presiune şi mai mare pe guvernul PSD. Sigur că sunt şi alte interese în piaţă, companii multinaţionale care nu sunt foarte fericite că am declarat public, şi ştiu sigur că ne vom ţine de cuvânt, despre impozitarea profitului acolo unde se realizează. Este evident că această greşeală a fost speculată de anumite zone care nu erau mulţumite de victoria PSD din alegeri, dar pe de altă parte să nu ne îmbătăm cu apă rece, foarte mulţi oameni au ieşit în stradă de bună credinţă. Din evaluarea personală vă pot spune că toţi colegii şi prietenii mei au ieşit în piaţă fără să aibă vreun interes ascuns. Este adevărat că nu citiseră Legea... Şi chiar dacă citeşti, nu-ţi spune nimic un text de ordonanţă, pentru că el trebuie corelat cu toate legile în vigoare şi trebuie să ai pregătire juridică. Eu cred că lucrurile vor intra în normal, oamenii sunt mulţumiţi că ordonanţa a fost retrasă. Schimbările trebuie făcute, cei care au ieşit în stradă trebuie să înţeleagă că orice Guvern ar fi, chiar şi tehnocrat, trebuie să facă această schimbări pentru că sunt decizii ale Curţii Constituţionale care sunt obligatorii.
„Când vorbim despre corupţie subiectul este foarte sensibil”
- Ce ar trebui să înveţe Partidul Social Democrat din aceste ultime săptămâni?
- Cel puţin pe temele foarte sensibile, cum este cea a luptei anticorupţie, lucrurile trebuie pregătite mult mai bine, dezbateri mult mai ample; pe cât posibil căutat un consens în rândul întregii clase politice, astfel încât să nu existe nici cea mai mică suspiciune că cineva ar îndrăzni să oprească lupta împotriva corupţiei. Este prioritate zero şi în România, şi la nivel european. Va trebui să fim mult mai atenţi când luăm decizii pe acest subiect. Nu a fost nimic ascuns în spate, tehnic se poate explica fiecare paragraf din acea ordonanţă, inclusiv acel prag despre care se tot vorbeşte. Pentru fapte foarte grave de corupţie, în Legea penală pragul este de 2.000.000 de lei. O decizie de bun simţ este să pui pragul pentru abuz în serviciu la de 10 ori mai puţin.
- Nu este totuşi un paradox? Pentru că o parte dintre voturile pe care le-a luat PSD în decembrie au venit de la oameni care se săturaseră să audă în continuu din partea celorlalte partide despre închisoare şi corupţie. Acum, aceeaşi oameni au reacţionat diferit şi s-au ridicat împotriva măsurii luate. Cum explicaţi?
- S-a creat un val de emoţie publică plecat tot de la o comunicare foarte greşită. Guvernul abia instalat la Palatul Victoria nu avea toate mecanismele puse în funcţiune. E total nefericit întreg contextul şi este un subiect atât de sensibil încât nu ştiu când vor mai ajunge astfel de subiecte de agendă, deşi trebuie să discutăm foarte serios despre răspunderea magistraţilor. Este absurd ca o persoană să facă închisoare şi ulterior să se dovedească că a fost închisă pe nedrept, iar nimeni să nu răspundă de acest lucru. Adică şi magistraţii, ca oricine în ţara asta, trebuie să aibă un control, trebuie să răspundă în faţa cuiva, păstrându-şi, bineînţeles, independenţa. Apoi, situaţia dosarelor, implicarea sau neimplicarea Serviciului Român de Informaţii în dosarele DNA. Au existat acele protocoale cum a spus Parchetul General sau nu au existat?! Este o întrebare la care nu a răspuns nimeni.
„Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi să se renunţe la interimat şi să aibă loc alegeri”
- Aţi susţinut în repetate rânduri necesitatea unor discuţii în interiorul PSD, iar cu toate acestea declaraţiile acide din ultime zile ne demonstrează că discuţiile nu au avut loc. Din ce cauză s-a întâmplat acest lucru?
- Pe de o parte, o discuţie foarte importantă ar trebui să fie legată de o analiză, să se vadă unde s-a greşit şi cum se va gestiona această situaţie. Pe de altă parte, pentru a vedea cum se va proceda de acum încolo, pentru că sunt foarte multe lucruri care trebuie spuse, dar care trebuie spuse în interiorul partidului, lucruri care au dus chiar la o scindare a acestuia, uitaţi-vă ce se întâmplă la Iaşi. Pe mine mă doare sufletul, este o organizaţie pe care o cunosc şi văd oameni lângă care am crescut politic în toţi aceşti 14 ani de zile care sunt ori într-o parte, ori în alta. Este trist să vezi o organizaţie puternică, care a câştigat alegerile de-a lungul timpului, într-o astfel de situaţie. Eu îi ştiu şi pe unii şi pe alţii, fiecare are câte o bucăţică de adevăr, dar în acelaşi timp greşeşte. Este o presiune foarte mare pe organizaţia PSD Iaşi. Eu cred că decizia ar trebui să aparţină tot organizaţiei, ca să nu riscăm să fie scindată. Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi să se renunţe la interimat şi să aibă loc alegeri în care membrii de partid să decidă care este echipa care să conducă PSD Iaşi cu mandat întreg. În felul acesta am provoca şi o discuţie internă în organizaţie, pe toate temele, care ar detensiona foarte mult situaţia. Altfel, dacă li se va da dreptate doar unora, iar ceilalţi vor fi marginalizaţi, riscăm să scindăm organizaţia.
- Surse din PSD afirmă că sunteţi unul dintre favoriţi pentru preluarea conducerii organizaţiei de la Iaşi. Este adevărat?
- Pe mine m-ar bucura foarte mult ca organizaţia să fie unită, nu mă interesează funcţiile. Eu în PSD nu am nicio funcţie, nici la nivel local, nici la nivel naţional. Nu vreau în acest moment vreo funcţie anume. Sigur că nu fug de responsabilităţi, dar eu cred că este important ca membrii PSD Iaşi să discute şi să găsim cea mai bună soluţie din toate punctele de vedere.
- Se punea problema dacă vi se va propune să candidaţi pentru funcţia de preşedinte, vă mai gândiţi?
- Este foarte posibil şi mă onorează, dar sincer cred că cel care va conduce organizaţia PSD Iaşi ar trebui să fie mai mult în Iaşi decât sunt eu. Eu am responsabilităţi la Bruxelles, sunt implicat şi la nivel naţional, mai mult pe partea de comunicare decât în conducerea partidului, nu mă văd, adică mi-ar fi complicat să conduc organizaţia fiind doar 2-3 zile pe săptămână în Iaşi, deşi o ştiu foarte bine.
„Mă bucur că nu am fost în pielea niciunui primar în perioada protestelor”
- Cum îl vedeţi pe Mihai Chirica în continuare în PSD?
- Eu cred că Mihai Chirica trebuie privit atât de membrii de partid, dar mai ales de conducerea naţională, ca primar al celui mai mare oraş din Moldova. În momentul în care aproape o treime din cei care ies la vot sunt în stradă, niciodată Iaşul nu a avut 30.000 de oameni în stradă, ca primar al oraşului ai o mare dilemă. Ai de ales între a îmbrăca haina de primar şi de a te adresa oamenilor din oraş sau de a păstra haina de lider politic şi de a încerca să intri pe mesajele partidului. Mihai Chirica a ales să fie primar dintr-un motiv cred eu, uşor de înţeles, ca primar trebuie să iasă pe străzile oraşului, nu poţi să conduci oraşul fără să intri în contact cu ieşenii. Lucrurile trebuie analizate din acest punct de vedere, iar eu cred că pentru PSD este foarte important ca primarul Iaşului să fie primar PSD. Sigur, putem discuta în ce măsură responsabilităţile sale politice au fost sau nu respectate, dar pentru PSD cred că e prioritate zero să ai primăria Iaşului şi primarul Iaşului membru PSD, să fie iubit de ieşeni pentru că aşa câştigi alegerile.
- Nu există riscul ca, de fapt, Mihai Chirica să fi pierdut din electoratul fidel PSD?
- Eu am analizat mesajele lui Mihai Chirica şi consider că nu au fost nicio secundă împotriva partidului. Sigur că ar fi trebuit să o facă mai curând în interiorul partidului decât în afară, dar în momentul în care ai 30.000 de oameni în stradă presiunea este foarte mare. Mesajele tale trebuie să fie publice către oamenii din piaţă. A fost decizia lui. Eu mă bucur că nu am fost în pielea niciunui primar în perioada respectivă pentru că toţi primarii au avut o mare dilemă în acea perioadă şi fiecare a gestionat-o în felul lui. Eu cred că timpul va arăta dacă a făcut bine sau nu; eu îl înţeleg foarte bine şi cred că va fi păcat din partea PSD să ia vreo măsură drastică împotriva lui Mihai Chirica.
„S-a creat o scindare a organizaţiei în acest moment care face rău tuturor”
- Deci problema lui Mihai Chirica este în interiorul organizaţiei...
- Din păcate, în interiorul organizaţiei este o problemă generală. Nu doar Mihai Chirica are o problemă, s-a creat o scindare a organizaţiei în acest moment care face rău tuturor. Şi Maricel Popa are o problemă dacă se poziţionează acum într-o parte sau în alta, pentru că până la urmă organizaţia este puternică pentru că e toată. Cine conduce organizaţia trebuie să-i pună pe toţi în acelaşi loc. Eu am crescut cu primarii din judeţ, le înţeleg şi îngrijorările şi nemulţumirile, pot să înţeleg şi cum au luat această decizie, deşi am avut şedinţă şi lucrurile păreau să intre într-o stare de normalitate... Sunt foarte multe lucruri de discutat, dar îi înţeleg şi sunt alături de ei, cum sunt alături şi de Mihai Chirica...
- În acest moment există un lider pe care l-ar putea avea PSD Iaşi?
- În acest moment, preşedintele PSD Iaşi este Mihai Chirica, dar este interimar. Fiind interimar, sunt două opţiuni: fie pun cei de la centru pe altcineva, pentru că sunt nemulţumiţi de atitudinea lui Mihai Chirica, fie declanşează procedură de alegeri şi lasă organizaţia să-şi aleagă noua conducere, pentru că organizaţia oricum şchiopătează. Dar, repet, cred că cel mai bine ar fi ca situaţia de la Iaşi să fie rezolvată în intriorul organizaţiei de aici.
- Credeţi că va reuşi Guvernul social democrat să ducă la bun sfârşit toate punctele prevăzute în programul de guvernare?
- Eu sunt optimist. Eu cred că şi Klaus Iohannis, dincolo de această luptă împotriva PSD, nu va risca să ducă România într-o stare de instabilitate. Pericolele externe, ce se întâmplă la graniţele României, reconfigurarea geopolitică a întregii zone cu sfere de influenţă şi aşa mai departe, riscul de a ne finanţa mult mai scump pe termen scurt, apoi lipsa de atractivitate pentru investitorii străini sunt mult mai grave. Lupta cred că se va duce până într-o limită, dincolo de care ar fi pusă în pericol siguranţa şi economia naţională. Faptul că a aprobat bugetul este un semnal pozitiv, eu cred că se va intra într-o stare de normalitate şi PSD va putea să-şi ducă la îndeplinire toate obiectivele. Cred că preşedintele înţelege şi că o astfel de situaţie s-ar putea deconta şi în şansele sale la un nou mandat. Să transformi o luptă politică într-un război total ar fi iresponsabil. A consemnat Diana MOLDOVANU
Citește și Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau